Yıldırım’da pazar atıkları üretime can katıyor. Geçenlerde OLAY gazetesinde yer alan bu haber ilgimi çekti, gerçekten örnek bir belediyecilik hizmeti olmuş, haberi danışmanı olduğum Sağlıklı Kentler Birliği yönetimiyle paylaştım, üye belediyelerine etkin bir örnek olarak aktarsınlar, diye. Aslında tüm belediyelerin örnek alıp uygulaması gerekli. Gelin haberin içeriğine göz alalım;
Yıldırım Belediyesi, pazar yeri atıklarından ürettiği organik gübre ile çiftçilere destek sağlıyor. 2022 yılında ilçeye kazandırdığı Kompost Üretim Tesisi ile pazar atıklarını komposta dönüş-türerek doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf yapmadan elde ettiği organik gübreyi toprağa geri kazandırıyor. Yıldırım Belediyesi’nin Sıfır Atık ve İklim Değişikliği ekiplerinin çalışmaları sonucunda yıl boyunca toplanan 200 ton pazar atığı işlenerek 60 ton gübre elde edildi. Elde edilen gübre ekipler tarafından kooperatifler aracılığıyla çiftçilere ücretsiz dağıtıldı.
Aslında haberin ‘’kooperatifler aracılığıyla’’ bölümü benim için ayrı bir değer taşıyor, biliyorsunuz her vesile ile Türk tarımcılığının gelişme, zenginleşme yolunun çiftçilerin kooperatifleşmesinden geçtiğini her vesile ile vurgularım bu köşede, belediye de çiftçimizin kooperatifleşmesinin önemini bu vesileyle vurgulamış oluyor.
Semt pazarları ve park bahçe atıkları gibi organik atıkların değerlendirilerek depolama sahasına giden miktarının azaltılmasına katkı sağladıklarını belirten Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, ‘’Organik atıkların pazar yerlerinde kaynağında ayrı toplanarak çevreye verdikleri zararın minimize edilmesi ve ekonomiye geri kazandırılması hedefiyle geçtiğimiz yıl Kompost Üretim Tesisi’ni ilçeye kazandırdık. Pazar yerlerinden, park bahçelerden ve belediyemiz hizmet birimleriyle sosyal tesislerimizden topladığımız atıklar, Kompost Üretim Tesisimizde işlenerek organik gübre oluyor. Bu işlem sayesinde hem organik atıkları dönüştürüyor, hem de toprağı daha verimli hale getiriyoruz. Tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmek üzere hazırlanan kompost gübreyi daha sonra bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışmalarında kullanıyoruz’’ diye konuştu.
Kompost Üretim Tesisi’nde üretilen organik gübre sayesinde, karbon, azot ve fosfor bakımından kaliteli ve zengin bir toprak elde ettiklerini ifade eden Başkan Yılmaz, ‘’Yıldırım Belediyesi olarak pazar yeri atıklarını kompost gübre haline getirerek dış alımla yapılan kimyasal gübre tüketimini azaltıyoruz. Tarıma ucuz ve daha faydalı girdi sağlayarak ekonomik kazanım elde ediyoruz. Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve fizyolojik özellikleri kalıcı bir şekilde iyileşen bitkilerle, nitelikleri düzelen ürünlerle verim artışının oluşmasına ve elde edilen dengeli oluşumla sürdürülebilir tarımın artırılmasına katkı sağlıyoruz. Ayrıca çevrede oluşan koku, hava kirliliği ve sera gazı salınımı azalıyor. Karbon ayak izini düşürüyor ve çöp depolama alanlarına giden atık miktarının düşmesine katkı sağlıyoruz. Bu yıl 200 ton pazar atığını işleyerek 60 ton kompost üretimi gerçekleştirdik. Hedefimiz önümüzdeki süreçte bütün konutlarımızdan üretilen organik atıkları doğru bir şekilde kompost ünitelerine ulaştırmak ve bunları gübreye dönüştürerek doğaya kazandırmaktır. Yıldırım Belediyesi olarak sürdürülebilir bir çevre adına her türlü projenin içinde olmaya gayret edeceğiz.’’
Biz de Hayvanat Bahçesi olarak, dökülen yaprakları, budanan dalları ki sonbaharda çok büyük hacimlere ulaşıyor, çim biçme atıklarını Yıldırım Belediyesi’nin kompost tesisine aktaracağız.
Aslında Sayın Başkan organik atıklarla evlere girdiğine göre geri dönüşüm atıklarının da evlerden ayrı toplanmasını sağlaması atık toplama sisteminin daha ağırlıklı olarak faydaya dönüşümünü güçlendirir.
Yıldırım Belediyesi’nde başlatılan kompost gübre üretiminin diğer belediyelerimize de örnek olması dileklerimle…