Geçen hafta sizlere okulların kapanmadan önceki aylarda yoğun biçimde, Nisan ayında 2 bin 369 öğrenci, 185 öğretmen, Mayıs ayında 21 bin 736 öğrenci, 1497 öğretmen, Haziran ayının yarısında da 17 bin 609 öğrenci, 1706 öğretmen ile Hayvanat Bahçemizi doldurduğunu, çocuklara bahçemizin özelliklerinin çeşitli yönleriyle anlatıldığını ve sonra da 130 türdeki 1200 adet hayvanımızı doğal yaşam alanları içinde izlediklerini anlatmıştım.
Bursa Hayvanat Bahçesi’nin Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’nin (EAZA) üyesi olduğunu, hayvan barınaklarının ve içindeki hayvan yaşam koşullarının EAZA kurallarına uygun oluşturulduğunu da vurgulamıştım. Aslında bu oluşumun projelendirme safhasından itibaren danışmanlığımızı üstlenen, EAZA sertifikalı, Hollandalı Uzman Koen Brouwer’ın gözetiminde oluştuğunu da vurgulamak isterim. Kendisi projeye ilk adımımızı attığımız 1996 yılından bu yana hep yanımızda oldu, halen de her ayın iki gününü Bahçemizde geçiriyor, EAZA ailesi içinde hayvan yaşamıyla ilgili gelişmeleri ve yeni bilgileri teknik ekibimize aktarıyor, onların karşılaştıkları sorunların çözüm yollarını kendileriyle tartışarak oluşturuyor. İşte bu yönüyle de Bursa Hayvanat Bahçesi sıradan bir oluşum değil, Avrupa’nın tüm hayvanat bahçelerindeki gibi, tüm hayvan türleri doğadaki yaşam koşullarına benzer koşullarda yaşamlarını sürdürüyorlar.
5-11 Haziran tarihleri arasında Dünya Çevre Günü kutlamalarına da okulların katılımı oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi Dünya Çevre Günü ve Haftası için hazırladığı ve birbirinden farklı etkinlikler içeren 5 günlük Dünya Çevre Günü etkinlikleri tüm hızıyla sürdürüldü. Çevre konusunda vatandaşlarda farkındalık oluşturmayı amaçlama hedefiyle planlanan program çerçevesinde yapılan etkinlikler, duyarlı bireylerle buluşmaya davet ediyor.
İşte bu kapsamda, Bursa Hayvanat Bahçesinde Küresel Isınma ve İklim Değişikliği temalı bir resim sergisi düzenledi. Hasan Ali Yücel Anadolu Lisesi, Nilüfer Borsa İstanbul Fen Lisesi ve Hürriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden gelen çevre duyarlı 500 öğrenci bu Küresel Isınma ve İklim Değişikliği temalı resim sergisine, yaptıkları resimlerle katıldılar.
Etkinliğe katılan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, her haftanın çevre konusunda aynı bilinç ve hassasiyetle yaşanması gerektiğini vurgulayarak, ‘’Dünyanın en hassas olduğu bir dönemi yaşıyoruz, hem çevre kirliliği hem de toplumsal anlamda kirliliklerin çok olduğu bir dönemle karşı karşıyayız. Biz gençlerimize ve yeni neslimize örnek olmak zorundayız. Çevremize baktığımızda doğayı kirletme hastalığına yakalanmış gibiyiz. Bu da küresel ısınmaya ve çevre kirliliğine neden oluyor. Dünyanın en güzel ülkesinde yaşıyoruz, herkesin heves ettiği, bütün güçlerin hedef aldığı bir ülkede yaşıyoruz. Doğayı kirletmeyelim, emanetlerimizi kirletmeyelim. Hayvanat Bahçesi gibi böylesine güzel projelere imza attığınız için sizleri kutluyorum’’ dedi.
Bu konuşmanın ardından öğrencilerin kendi ruhlarındaki doğa sevgisini, yaşandığını gördükleri doğa tahribatlarını renklerle tuvallere aktardıkları resimlerin yer aldığı sergi açıldı ve gezildi. Sergiyi gezerken eserinin başında olan öğrenciyle de sohbet edildi, resmi çizerken, renkleri seçerken, oluşturduğu görüntüyü önümüze sererken ruhunda oluşan düşüncelerini, duygularını da anlattılar. Yaptıkları resimlere bakarken onların anlattıklarını dinlemek, diğer gezenleri bilmem ama, ben gurur duydum, çok yetenekli, çok başarılı, çok üretken bir nesil yetişiyor, diye mutlu oldum.
Evet, okullar hayvanat bahçesini dolduruyor ama yukarıda birkaç örnekle önünüze açtığım etkin bir eğitim ortamında, ülkemiz geleceğini emanet edeceğimiz beyinlere çok değerli bilgi ve deneyimleri işleyerek. Biz Bursa Hayvanat Bahçesi Ailesi olarak bu beraberliklerden çok mutluyuz.
21 Haziran yılın en uzun günü ve de dünyanın en uzun hayvanının günü, Dünya Zürafa Günü’nü yine Bahçeyi gezen çocuklarla kutladık…