Geçen hafta Büyükşehir Belediyesince BURSA TARIMI KONUŞUYOR PANELİ düzenlendi, Büyükşehir Belediyesinin yanında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çiftçi Kooperatifleri, Muhtarlar ve tarımla ilgili uzmanlar katıldı. Sempozyumu BUÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Vural yönetti, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Desteleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Bilal Tunç ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. Bursa Bölge Müdürü Mustafa Değer, sektör temsilcilerine tarımsal kredi, hibe destekleri, doğru tarım uygulamaları ve tarım sigortaları konularında faydalı bilgiler içeren sunumlar yaptılar.
Sempozyumun açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptı ve konuşmasında Bursa tarımının gelişmesi konusunda çok değişik alanlarda çalışmalar yaptıklarını, Bursa arazilerinin %45’inin orman, %34’ünün tarım, %8’inin sanayi alanı olduğunu, tarım alanlarının geliştirilmesi konusunda yoğun çalışmaların içinde çiftçilerimizi çeşitli uygulamalarla desteklediklerini, vurguladı. Konuşmanın bir bölümünde küçük parsellerde tarım yapmanın verimi düşürdüğünü, bu alanlarda toplulaştırma yaparak parselleri büyütmeyi ve verimi artırmayı, planladıklarını anlattı. İşte burada benim kafamda başka bir model canlandı, dünya tarımının önünde koşan, dünyanın tarımdan zengin olmuş ABD’den sonra ikinci ülkesi, 2022 tarım ürünleri ihracatı 132milyar dolar olan Hollanda’nın uyguladığı model. Aslında bu modeli bu köşede sizlerle paylaşmıştım, ama panel nedeniyle bir araya gelen, başta Sayın Belediye Başkanımız olmak üzere, ülkemizin tarım potansiyelini geliştirme yolunda çalışan organlarına ve de çiftçilerimize tekrar aktarmak istiyorum, sonra da bir öneride bulunmak istiyorum, gelin önce uygulanan modele göz atalım.
Hollanda çiftçilerinin %95’i kooperatif çatısı toplanmışlar, ama dinamik yapıda bir kooperatifleşme. Belli aralarla genel kurul yapılıyor, kendi aralarından seçilen yönetim kurulu görev yapıyor. Bu görev sürecinde piyasa araştırmaları yapılıyor, uzmanlarla çalışılıyor, tarımda oluşan gelişmeler, verim artırıcı yeni teknikler üye çiftçilere aktarılıyor. Piyasa araştırmalarına göre üyelere o sezon için 2-3 uygun ürün türü öneriliyor, üretici bunlardan birini seçiyor, ancak ben başka ürün ekeceğim, deme hakkı yok. Tarlanın sürülmesinde, gübrelenmesinde, ekiminde ve de hasatta kooperatif yine üreticinin yanında. Uzmanlardan elde edilen ekimin her safhasındaki verim artırıcı yeni bilgiler de üreticiye aktarılıyor. Sonuçta maliyet hesapları yapılıyor ve masraflar düşüldükten sonra gelir üreticiye aktarılıyor.
Hollanda eğitim sisteminde tarımı destekleyen bir başka oluşum da Uygulamalı Tarım Meslek Okulları, çiftçi çocukları genelde bu okullarda eğitim görüyor ve sonunda kendi tarlalarına sahip çıkıyorlar.
Hollanda’yı ziyaretimde bir kooperatif başkanı beni bir top marul tarlasına götürmüştü, marullar olgunlaşmış, kızlı erkekli gençler tarafından toplanıyor, üst yaprakları soyulup, paketlenip kutulara dolduruluyordu, kutular da yanda bekleyen tıra yükleniyordu. Başkan, bu gençler bu bölgedeki Tarım Meslek Okulu öğrencileri dedi ve ekledi, biz bu marulların yetiştirilmesinde hep onlarla beraber olduk, tarlayı beraber sürdük, gübreledik, suladık, şimdi de hasadı topluyoruz ve de paketleyerek Almanya’ya gönderiyoruz.
Evet, tarım zengini Hollanda’nın bu başarısının temelinde iki önemli köşe taşı var, Kooperatifleşme ve de Uygulamalı Tarım Meslek Okullarında Eğitim, bu köşe taşlarını yerleştirmek çok ta zor değil.
Bunları bilgilerine sunduktan sonra Sayın Alinur Aktaş’a bir önerim var, Sağlıklı Kentler Birliği aracılığıyla da olabilir, gelin Hollanda’nın ağırlıklı olarak tarımla uğraşan bir kentiyle ilişki kurun. Belediyemizin konuyla ilgili uzmanlarını, panele katılan Tarım Kooperatiflerinden ilgi duyacak üyeleri, Gıda-Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yetkilileri, Milli Eğitim Müdürlüğümüzden Meslek Lisesi uzmanını ve de İkinci Abdülhamid’in açtığı Ameli ve Nazari Ziraat Mektebi’nin halen müdürlüğünü yapan ve kurulduğunda oluşturulan uygulamalı tarım eğitimini devam ettiren müdürleri Ali Cihan hocamızı içine alan bir grup oluşturun ve Hollanda’ya gönderin. Ali Cihan hocamız Avrupa’da çalışmış, iyi İngilizce bilen bir bilim insanı, grubun yapacağı inceleme ve bilgilenme gezisinde grubun bilgi ve görgüsünü artıracak destekleri verir.
Heyetin dönüşlerinde yerinde gördükleri kooperatifleşme modelini uygulamayı kabul eden bir tarım kooperatifimizi belirleyin ve de yeni düzende örnek olacak bir tarım üretim hamlesine başlatın.
İkinci hamleniz de bölgemizin tarım ve hayvancılık pınarları olan Karacabey ve M.K.P.’de bu çalışmaların başlamasının önünü açmak olsun…