İş yapmanın risksizliği, prosedürsüzlüğü, finansa basit erişim, vergide orantılılık, milletlerarası anlaşmaların çokluğu, yargı hızı ve tarafsızlığı gibi parametreler; dünyada yatırımı kendisine gerçek anlamda çekmek isteyen devletlerin önceliğidir. Nitekim, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksi her sene bu konuyu ortalama 12 bin avukat ve ekonomistin veri sağlaması yoluyla araştırır; ülkeleri sıralar.

İş yapmanın risksizliği, prosedürsüzlüğü, finansa basit erişim, vergide orantılılık, milletlerarası anlaşmaların çokluğu, yargı hızı ve tarafsızlığı gibi parametreler; dünyada yatırımı kendisine gerçek anlamda çekmek isteyen devletlerin önceliğidir. Nitekim, Dünya Bankası’nın iş yapma kolaylığı endeksi her sene bu konuyu ortalama 12 bin avukat ve ekonomistin veri sağlaması yoluyla araştırır; ülkeleri sıralar. Geçtiğimiz sene sıralamasında ilk beş sırasıyla; Yeni Zelanda, Singapur, Hong Kong, Danimarka ve Güney Kore’ye ait, bu ülkelerin arkasından da ABD gelmekte. Türkiye, bu listede 33. sırada yer alıyor. Geçtiğimiz hafta yayımlanan yeni değişikliklerle güncellenen Şirket Kuruluş Sözleşmesinin Ticaret Sicili Müdürlüklerinde İmzalanması Hakkında Tebliğ’in, bu nedenle incelenmesi gerekiyor.
Tebliğ, yeni bir sermaye şirketi kurulması esnasında izlenecek prosedürleri düzenlemektedir ve Şubat’ın son haftasında bu tebliğde pek çok güncelleme meydana getirilmiştir. Şirketlerin neredeyse tamamen internetten kurulmasından bahsetmekteyiz. İmza beyannamesi prosedürlerine getirilen değişiklikler ile yeni şirket kuruluşunun MERSİS internet sitesi üzerinden kurulmasının yolu açılıyor.
Tebliğ; şirket yetkilisinin fiziken ticaret sicil müdürlüklerine gidip imza sunması ya da imza beyannamesi sağlaması şartını kaldırılarak; kamu kurum ve kuruluşlarında zaten halihazırda bulunan imza örneklerinin Ticaret Bakanlığı tarafından ticaret sicil müdürlüklerine aktarılması yoluyla, fiziki imza örneği alınmasına gerek duyulmadan şirket kurulmasına izin veriyor. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla protokol düzenleyip sistem entegrasyonu sağlaması esnasında, sistem oturana kadar fiziki beyannameler geçici olarak yine sunulmak zorunda.
Ancak sistem oturduktan sonra, şirket kuruluşu A’dan Z’ye dijital ortamda mümkün kılınmış olacak. Bugün bir şirket yetkilisi; şirketini MERSİS internet sitesinden kurup, dijital banka şubesinden ödemelerini gerçekleştirip, e-İmza’sı ile belgeleri imzalayıp, KEP adresi ile görüşmelerini gerçekleştirip, PTT UETS ile tebligat alabilecek, ticari sözleşmelerini e-İmza PDF modülü ile imzalayabilecek. Bu saydıklarım elbette bu kadar pürüzsüz değil; aralarında uygulamadan kaynaklı pürüzler ve lüzumsuz prosedürler bulunmakta. Zira 21. Yüzyılın gerekliliklerini yerine getirmek, bir lütuf değil, bir gereklilik sayılmalı artık.
Bugün Estonya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne pek çok ülkede, internet üzerinden basitçe, bazen asgari sermaye şartı da bulunmadan şirket kurabiliyorsunuz. Türkiye’nin bu konudaki dijitalleşmesi ciddi anlamda umut vaat ediyor. Bu yeniliklerden mesul görevlileri tebrik ederek, yazımızın ilk cümlesinde var olan diğer parametrelerin de hayati öneme sahip olduğunu hatırlatarak, iyi haftalar dilerim.