Sigortacı ile sigorta ettiren arasında kurulacak sigorta sözleşmeleri konusunda, sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü konusu, uyuşmazlıkların çözümlenmesinde önemli sonuçlar doğurmaktadır.
Sigorta sözleşmeleri henüz müzakere aşamasında iken, kurulurken ve sözleşmenin devamı boyunca sigortacının bilgilendirme yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülük 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1423’üncü madde ve Sigortacılık Kanunu’nun 11/III’üncü madde fıkra hükümlerinde düzenlenmiştir. Sigortacılık Kanunu m. 11/III’te bilgilendirme yükümlülüğüne ilişkin esasların yönetmelik ile düzenleneceği hüküm altına alınmış ve buna dayalı olarak Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik (Bilgilendirme Yönetmeliği) çıkarılmıştır.
Bilgilendirme yükümlülüğü, sözleşmenin müzakere, kurulma ve devamı aşamalarında, sigorta ettiren, lehtar veya sigortalının, sözleşmenin içeriği ve işleyişine ilişkin hususlarda aydınlatılmasını kapsamaktadır (Bilgilendirme Yönetmeliği m. 5/III). Bilgilendirmenin kural olarak yazılı şekilde yapılması gerekir.
Ancak uzaktan pazarlama yöntemleriyle yapılan sözleşmelerde olduğu gibi tarafların bir araya gelme imkanı olmayan durumlarda bilgilendirmenin başka şekillerde de yapılması mümkündür (Bilgilendirme Yönetmeliği m. 5/I). Yönetmeliğin 8. maddesi, sigortacının müzakere aşamasında iken sözleşmeye taraf olmak isteyen kişilere bir bilgilendirme formu vermesi gerektiğini düzenlemektedir. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 1423’üncü maddesinde sözleşme kurulmadan önce, sigorta ettirene yazılı olarak ve inceleme süresi de tanıyarak sözleşmeye ilişkin bir bilgilendirme yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Bilgilendirme hem Türk Ticaret Kanunu hem de Bilgilendirme Yönetmeliği’nde bir yükümlülük olarak öngörülse de buna aykırılığın yaptırımı geçersizlik değildir.
Türk Ticaret Kanunu’nun 1423/II’ nci madde fıkrası uyarınca, aydınlatma açıklaması yapılmadığı takdirde, sigorta ettiren on dört gün içinde itiraz etmezse sözleşme, poliçedeki şartlara göre yapılmış olur. Yönetmeliğe göre de bilgilendirme yükümlülüğüne aykırı davranılması halinde sözleşme geçersiz olmaz. Ancak sigorta ettiren sözleşmeyi feshedebilir veya tazminat talebinde bulunabilir (Bilgilendirme Yönetmeliği m.7).
Ailenizle birlikte esenlik ve mutluluklar diler, en içten saygılarımı sunarım.