‘’Bu bilgiler uluslararası medyadan alınmıştır’’

Biliyorsunuz Trump ABD Başkanlık koltuğuna ikinci kez oturur oturmaz dünya ekonomisini, uygulamaya başlattığı gümrük vergileriyle derinden etkilemeye başladı. Gerçi Türkiye küçük bir artışla yüzde 10 ile kurtuldu, ama Çin öyle değil, Çin’e uyguladığı gümrük vergisi şu anda yüzde 145, Çin’in de ABD’ye uyguladığı gümrük vergisi yüzde 125. Ayrıca çelik, alüminyum gibi belirli mallara ABD’de ve tarımsal ürünlere Çin’de ek tarifeler de uygulanıyor. Ekonomistler bu rakamların çoğu, doğrudan ikili ticaretin yasaklayıcı olması kadar yüksek, diyorlar.

Pekin bile, bu kadar yüksek tarifelerle ABD mallarının Çin’e girme şansı olmadığını kabul ediyor. Çin maliye bakanlığından yapılan açıklamada, Amerikan mallarının mevcut tarife oranları altında Çin’de artık pazarlanamayacağını göz önüne alındığında, ABD’nin Çin ihracatına yönelik gümrük vergilerini daha da artırması durumunda, Çin bu tür önlemleri hiçe sayacak, dendi.

Bu gümrük tarifeleri hızla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri gevşetiyor. Bugüne kadar Çinli üreticiler, çim sandalyelerden, Noel süslerinden, akıllı telefonlara ve yarı iletken ürünlere kadar ürünler ürettiler ve ABD’li tüketiciler ve işletmeler bunları satın aldı.

Hem Washington hem de Pekin, bu ilişkileri müzakere etmeye açık oldukları, sinyalini veriyorlar ama her biri diğerinin harekete geçmesini bekliyor.

ABD, Çin’e yönelik uygulamaya başladığı gümrük tarifelerinin sürdürülemez olduğunu fark etmeye başladı ve Beyaz Saray akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve bilgisayar işlemleri gibi elektronik eşyaları, Çin’e uygulananlar da dahil olmak üzere, yeni gümrük tarifelerinden muaf tuttu.

ABD’den gelen verilere göre, 2024 yılında Çin’den 438 milyar dolar değerinde ithalat yapılırken, 143,5 milyar dolar değerinde Çin’e ihracat yapıldı. Trump’ın Çin ithalatına yönelik yüzde 145’lik gümrük vergisi tarifesi temel çizgidir. Ayrıca çelik ve alüminyum ithalatında yüzde 25 gümrük vergisi ve Çin’i içeren bir set olan Venezuela petrolünü kullanan herhangi bir ülkeye yüzde 25 gümrük vergisi tehdidi var. Ve daha önceki yönetimlerce uygulanan, Çin ev aletleri, güneş panelleri vb. gibi ürünlere de gümrük vergileri sürüyor.

Pekin de, ağır makineler, petrol, gaz ve tarım ürünleri gibi ABD mallarına ek gümrük vergileri koydu. Ayrıca bir dizi başka tarife dışı engelleri uygulamaya sokuyor. Örneğin geçen hafta Çinli yetkililer ABD filmlerinin Çin’e giriş sayısını azaltacaklarını, açıkladılar.

Mevcut durum devam ederse, Çin’e %145, diğer ülkelere %10 gümrük vergisi, hem Batılı hem de Çinli şirketleri Vietnam, Hindistan ve Meksika gibi ülkelerde Çin dışında üretim merkezleri kurma çabalarını hızlandıracaklar.

Sorun şu ki, Trump’ın ticaret şahinleri ‘’Çin+1’’ stratejisini yavaşlatmak istiyorlar. Trump’ın duraklatılmış ‘’Özgürlük Günü’’ tarifeleri, Vietnam ve Kamboçya gibi Çin yatırımlarını çeken ülkelere yüksek gümrük vergisi uygulaması başlattılar.

Vietnam, ABD ile tarife müzakerelerinin bir parçası olarak topraklarında dolaşan Çin mallarının girişini frenlemeyi teklif ediyor. O zaman Trump’ın ticaret ortaklarıyla bir anlaşmaya varmaması ‘’Özgürlük Günü’’ tarifelerinin geri dönme riski olacak.

Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisine ihracat yapan ABD şirketlerini, kendi tedarik zinciri çeşitlendirmelerini düşünmeye sevk ediyor. Çin Yarı Üretken Endüstrisi Birliği, şirketlerin üçüncü bir ülkede üretime giriştiği sürece ABD çipleri ve çip üretme ekipmanlarına gümrük vergisi ödemelerine gerek olmadığını, açıkladı.

Trump yetkilileri, Çin’in bir ticaret savaşına karşı ABD’den daha savunmasız olduğunu ve Çin ekonomisinin ABD tüketicisine dayandığını, iddia ediyorlar. ABD kapılarını kapatırsa Çin’in mallarını satacak kimsesi kalmayacağını, ekonomisinin de çökeceğini, açıklıyorlar…

Bugünlerde yol yapımı, maden sahası açılması gibi nedenlerle zeytin ağaçlarının kesilmesi beni çok rahatsız ediyor. Oysa çeşitli vesilelerle köşemde sizlere aktardığım gibi, benim zeytinlik olan bazı inşaat alanlarındaki zeytin ağaçlarını kesme yerine budayıp nakletme ve nakledilen o ağaçların birkaç sene içinde yine eski verimliliğine ulaştığını görme deneyimim var. İşte bu nedenle bundan böyle yazılarımı bu deneyimi içeren aşağıdaki çağrımla bitireceğim.

Doğa Anayasası: Zeytin Ağaçlarını kesmeyin, gerekiyorsa budayın ve nakledin!