Pandemi dolayısı ile bol miktarda kitap okuma fırsatı buluyorum.
Merak ettiğim konuları araştırıyorum, aynı zamanda şirketimizin de dijital dönüşümüne şahit olduğum ve yakından da takip ettiğim için öğrenmenin keyfi bir yana paylaşmanın da keyfini yaşıyorum.
Öğrendikçe kapı kapıyı açıyor, bilgi merakı ise anlatılmaz bir duygu veriyor insana.
Mesela ülkemizde elektrik ilk ne zaman kullanılmış hep merak ederdim.
Onu araştırırken elektrikle çalışan ilk teknenin 120 yıl önce Almanlar tarafından seri olarak üretildiğini öğreniyorum.
1880 yılında Alman mucit ve Siemens’in kurucusu Ernst Werner von Siemens, suda hareket edebilen araçların elektrikle çalışanlarını üretmeye başlamış.
Yani Almanlar elektrikli araçları bundan 140 yıl önce üretmeye başlamışlar.
Akü ise tam 25 yıl sonra gelmiş. Akünün bulunmasından sonra kurşun-asitli batarya ile sağlanan güç vasıtasıyla teknenin suda 100 km mesafeye kadar ulaşmasını sağlamış.
O gün bugün araştırmalarına devam eden bu şirket günümüzde artık hibrit batarya çözümleri, lityum-iyon pilleri, güneş ve yenilebilir enerji ile büyük gemileri okyanuslara açmaya yavaş yavaş başlamışlar ve bunun ilk modelini Norveç hükümeti ile 8 yıldır kullanmaktaymışlar.
Amaç doğanın ömrünü azaltan ve insan hayatını tehdit eder hale gelen karbondioksit emisyonunu azaltmak ve yaşanılabilir bir dünyaya yelken açmak.
Evet, işte merak diyorum ya bir şeyi araştırırken başka şeyler de öğrenebiliyorsunuz.
Bu arada merak edenler için Türkiye’de elektrik enerjisi, ilk kez 1888 yılında İstanbul’da Haliç Tersanesi’nde kurulan elektrik fabrikasının işletmeye açılmasıyla üretilmeye başlanmış.
Merak işte…!
Saygılarımla…