Bu yazımdaki gelişmeleri de okuduğunuzda Bill Gates’in İklim Değişikliğini gerçekten gündeminin ön sırasına oturttuğunu göreceksiniz. Yazdığı, ‘’Bir İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır’’ adlı yeni kitabında, betonu nasıl ürettiğimizden, yediklerimize kadar yer küre üzerindeki insan yaşamının her anındaki davranışlarımızı, gezegenimizi kurtarma çabasının bir parçası olarak değiştirmek için 30 yıllık bir plan ortaya koyuyor.
Bu yazımdaki gelişmeleri de okuduğunuzda Bill Gates’in İklim Değişikliğini gerçekten gündeminin ön sırasına oturttuğunu göreceksiniz. Yazdığı, ‘’Bir İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır’’ adlı yeni kitabında, betonu nasıl ürettiğimizden, yediklerimize kadar yer küre üzerindeki insan yaşamının her anındaki davranışlarımızı, gezegenimizi kurtarma çabasının bir parçası olarak değiştirmek için 30 yıllık bir plan ortaya koyuyor.Aslında Başkan Joe Biden da bu çabaların çoğunu desteklemek için doğru insanları seçti, önceki yönetimlerde mevcut olmayan, Beyaz Saray Ulusal İklim Danışmanı ve ABD Özel Başkanlık İklim Temsilcisi pozisyonlarını oluşturdu, ayrıca Ulusal Ekonomik Konseyini de konunun içine soktu, böylece Başkan Trump’ın uzak durduğu Paris Sözleşmesine ABD’ni yakınlaştırdı.
Gates, son günlerde Biden ile de birkaç kez konuştuğunu, iki konu üzerine, Korona Salgını ve İklim Değişikliği, odaklandıklarını açıkladı, yönetimin bu konularla ilgili çabalarının artık gerçekten odak noktasına geldiğini, vurguladı. Bu görüşmelerden Gate’in algıladıkları, Başkan için, geleceği temiz enerji üzerine inşa etmek, bugünün ve geleceğin işlerini yönlendirirken, ekonomik büyümeyi rayında ilerletmek ve aynı zamanda iklim değişikliği sorununu çözmek, birbirinden kopmayan adımlar olmaktadır. Çalışmalar bu yönde süregelirken Başkan önümüzdeki haftalarda, ABD’nin iklim değişikliği üzerindeki etkin olacak alt yapı çalışmalarını açıklayacaktır, şeklinde olmuştur.
Bu yıl Kasım ayında, Birleşmiş Milletler Glasgow İklim Değişikliği Taraftar Konferansı düzenlenecek, ABD’nin yakın zamanda yeniden katıldığı Paris Sözleşmesi gibi çabaları hızlandırmak için ülkeler yeniden bir araya gelecekler. Gates, bu toplantı çok önemli olacak, diyor.
Gates, kömür yakma gibi konularda küresel olarak ülkelere baktığında, Çin’in 2060 yılını, sıfır karbon salınımı için bir hedef belirlediğini, Hindistan’ın ise benzer bir taahhütte bulunmasa da Başbakanlarının Biden ile yaptığı konuşmada, iklim değişikliği ve benzer konularda berber çalışmayı kabul ettiğini görüyorum, diyor.
Aslında İklim Değişikliği Bill Gates’i uzun yıllardan beri gündemini dolduruyordu. Başkan Barack Obama döneminde sürdürdüğü çalışmalar nedeniyle Başkan, Bill ve eşi Melinda Gates’e 2016 ‘’Özgürlük Madalyası’’ takdim etmişti.
Gates, Biden’ın iklim değişikliği alanında çeşitli girişimlerde ilerlemeleri için ekibine özgürce çalışma ortamı yaratmasına sevinmiş. Gates yeni kitabında, teknolojik atılımların önünü açacak, mali destek sağlayacak, şirketlerin ürettikleri karbon emisyonları için bedel ödemesini içerecek yeni politikalar da dahil olmak üzere bir dizi hükümet eylemi çağrısında bulunuyor.
Gates’in bir girişimi de size daha önce gündeme getirdiğim yeşil hidrojen kullanımının yaygınlaşması üzerinde yürüyor. Halen yüksek olan yeşil hidrojen maliyetinin azalması yolunda büyük bir anlaşma olmasını bekliyor. Bu yıl yapılan petrol ve gaz konferansı, 2050 yılına kadar net sıfır karbona ulaşmak için emisyonların nasıl azaltılacağına odaklanıyor. Konferansta yaptığı konuşmada, ABD’de en büyük biyoyakıt müşterisi iken, uçaklara güç sağlamak için kullanılan düşük karbonlu yakıtların, geleneksel petrol bazlı yakıtlardan 3 kat daha pahalı olduğunu vurgulayarak, bu alanda oluşacak gelişmelerle bu sorunun da çözüleceğine inanmaktadır.
Bu arada kendisine, hükümete bir karbon vergisi teklif edip etmeyeceği, sorulduğunda ‘’Karbona fiyat biçeceğimiz birçok yol olduğunu düşünüyorum’’ diye yanıt veriyor.
İki haftadır size, dünyanın en zengin insanının, insanlığın yüz yüze olduğu bu doğal felakete bakış açısını ve üstlenmeye hazır olduğu sorumlulukları aktardım, bizim ekonomik yapımızın köşe taşlarını oluşturan iş dünyamıza örnek olur umuduyla…