Türk Lirası maalesef çok değer yitirdi. TL’nin gücünün hızla düştüğü günlerde siyasi iktidar bu sayede yakın bir zaman içerisinde dış ticaret fazlası vereceğimizi iddia etti. Geçen dört ayın sonunda ihracat artışının yanında ithalatın da arttığına şahit oluyoruz. Paramız pul olmuşken gelir sağlayamıyoruz.
Bunun nedenleri nedir?
Bir ülkede sadece yerel para birimi düşürülerek ihracatın arttırılamayacağı söyleniyordu. İşçiliğin değerinin düşürülerek dış satımın yükselmeyeceği tezi doğrulandı.
Eğer satacak bir ürününüz yoksa ihracatınız nasıl artabilir ki?
Kısa bir süre önce Uzak Doğu ülkesinin dış ticaret sorumluluğunu yürüten bir yetkiliyle görüşme fırsatımız oldu.
Türkiye ve temsilcisi olduğu ülke arasındaki ithalat-ihracat dengesini konuştuk. Gördüğümüz onlardan tıbbi sarf malzemeleri, enformasyon teknolojileri, kimyasal, otomotiv, tekstil vb. alanlarda ithalat yaptığımız, bizim onlara çilek gibi tarımsal ürünler dışında bir ürün satma imkanımızın olmadığıdır.
Toplum olarak endüstriyel üretimde arzu edilen yere gelmediğimiz açıktır. İleri teknoloji içeren ürünleri üretemediğimize göre olumsuz tablonun kısa vadede değişmeyeceği de bir gerçektir.
Bu durumda içeride kendi kendimize yaptığımız propagandaların bir değeri yoktur.
Günümüzde dünya piyasalarına para kazandıracak, katma değerli üretim için gereken şey eğitilmiş insan gücüdür. Teknolojik ürün üretecek insanlar, parası pul olmuş ülkeden çıkmazlar.
Hayat standardı yüksek, parası değerli, parası değerli olduğu için vatandaşının tasarruf ettiği toplumlar ihracat yaparak zenginleşmektedir.
Doğal gaz bulup zengin olmayı bekleyeceğimize, eğitime yatırım yaparak standartlarımızı yükseltmeliyiz.
Günümüzde dünya piyasalarına para kazandıracak, katma değerli üretim için gereken şey eğitilmiş insan gücüdür. Teknolojik ürün üretecek insanlar, parası pul olmuş ülkeden çıkmazlar.