6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nun (Kısaca “SMK’nın”) 16 (2) madde fıkrasında belirtilen koşulların yerine getirilmesi halinde marka başvurusunun Resmi Marka Bülteni’nde (Kısaca “Bülten”) yayımlanması ya da başvurunun yayımından sonra başvurunun kısmen veya tamamen reddine ilişkin kararın Bültende yayımlanması ile (SMK m.16/3), marka tescil taleplerinin tüm aşamaları üçüncü kişilerin bilgisine sunulmuş olmaktadır.
SMK’nın 11 inci maddesi ile yönetmelikte belirtilen bilgileri içeren marka tescil başvurusu, aylık olarak yayımlanan Bülteni’nde yayımlanır.
SMK’nın sistemine göre başvurunun ilanı ile birlikte, mutlak hak tescil şartına bağlı olarak doğmaktadır.1Marka tescil başvurusunun yayımına karşı üçüncü kişilerin görüş bildirmeleri hususu, SMK’nın 17’nci maddesinde, Avrupa Birliği Marka Tüzüğünün 40’ıncı maddesiyle uyumlu bir şekilde düzenlenmiştir.
Bir marka başvurusunun yayınlanmasından sonra Türk Patent ve Marka Kurumu (Kısaca “Kurum”) nezdinde başvuruya iki türlü karşı çıkabilir. Bunlardan ilki, üçüncü kişilerin görüşlerinin Kurum’a sunulmasıdır.
İkincisi ise, üçüncü kişilerin marka başvurusunun yayımlanmasından sonra itirazlarını Kurum’a bildirmeleridir. SMK’nın 18 inci maddesinde, Avrupa Birliği Marka Tüzüğünün 41 inci maddesi esas alınarak “Yayıma İtiraz” müessesesi düzenlenmiştir.
Marka başvurusunun Bülteninde yayınlanmasından sonra yapılan itiraz (SMK m.18), işaretin SMK m.5 ve 6’nın kapsamına girip girmediğini, yani o işaret için mutlak ya da nispi bir ret sebebi bulunup bulunmadığını ve başvurunun kötü niyetle yapılıp yapılmadığını gösterir.2
Yukarıdaki sebeplerden biri mevcutsa, söz konusu işaretin marka olarak tescil edilmesine Kurum nezdinde ilgili kişiler itiraz edebilirler. Öyle ise, SMK m. 18’e göre itiraz, ilgili kişilerin başvurusu yapılan işaretin, SMK’nın 5’inci ve 6’ncı madde hükümlerine göre marka olarak tescil edilmemesi gerektiğine ilişkin Kurum’a yönelttikleri hukuki bir taleptir. Tescil başvurusu yapılmış bir markanın, SMK’nın 5 inci ve 6’ncı maddeleri hükümlerine göre tescil edilmemesi gerektiğine ilişkin itirazlar ile başvurunun kötü niyetle yapıldığına ilişkin itirazlar ilgili kişiler tarafından marka başvurusunun yayımından itibaren iki ay içinde yapılır (SMK m.18/1).
İlgili kişilerin yayımlanan marka başvurusuna itirazı, yazılı ve gerekçeli olarak Kurum’a yapılır. İtiraz gerekçelerinin, marka başvurusunun yayımından itibaren iki ay içinde sunulmaması halinde, itiraz yapılmamış sayılır. Kurum tarafından itirazın incelenebilmesi için, söz konusu itiraz süresi içinde ücretin ödenmesi ve aynı süre içinde ücretin ödendiğine ilişkin bilginin Kurum’a sunulması zorunludur. (SMK m.18/2)