Yarıyıl tatili bitti ama kar tatilinden sonra öğrenciler okullara dönecek. “Şu mektepler olmasa maarif’i ne güzel idare ederdim” sözünü Abdulhamid’in Maarif Nazırı Haşim Paşa’nın söylediği iddia edilir. Bu ünlü söz devleti yönetmenin ne kadar zor bir iş olduğunu yalın bir şekilde ifade etmektedir.
Bugün okulları kapatsak milyonlarca öğrenci, öğretmen, veli ve binalarla uğraşma zorluğu kalmayacaktır. Ancak bu sorunla mücadele etmezsek insanımız hayata hazırlanmayacaktır, geleceğimiz kararacaktır. Bu nedenle çağdaş eğitim uygulamalarını insanımıza öğretebilmek için şartlarımızı zorlamalıyız.
Bugün hastaneler olmasa Sağlık Bakanlığı da çok güzel idare edilir. Milyonlarca hasta ve binlerce sağlık personeliyle ilgilenmezsek insanımızı yaşatamayız değil mi? Sonuçta belirli bir bütçe ayırarak dünyanın kabul ettiği bilimsel sağlık protokollerini uygulamak durumundayız.
Maliye Bakanlığı’nı kapatsak ne güzel olurdu değil mi? Kimse vergi ödemezdi sonuçları ne olurdu peki? Toplumsal ihtiyaçlar nasıl karşılanırdı? Kamu düzeni sağlanabilir miydi?
Emniyet teşkilatı olmasa yaşayabilir miydik? Can ve mal güvenliğimiz olur muydu bugün polis, jandarma görev yapmasa?
Adliyeler olmasa toplumda adaleti kim nasıl dağıtırdı? Adalet olmayan toplum ayakta kalabilir miydi?
Ordu olmasa vatan savunması yapılabilir miydi?
Örnekler uzayıp gidecektir. Okulsuz, karakolsuz, vergisiz, mahkemesiz bir ülke olmayacağına göre merkez bankası olmayan bir ülke de düşünülemez.
Bugün Türkiye’nin en yüksek binasına taşınmaya hazırlanan bir Merkez Bankamız vardır. Ancak elinde bir merkez bankasının temel enstrümanı olmayan bir kurumun var olduğunu inanarak söyleyemeyiz.
Şu dünyada “Şu mektepler olmasa maarif’i ne güzel idare ederdim” sözünü ifade etmiş bir insan yaşamış olabilir ancak “Merkez bankası olmasa ekonomiyi ne güzel idare ederdim” sözünün gerçekleştirilmesi tarihte bir ilk olacak.