İnsanlığın karşısındaki doğa felaketi iklim değişikliğini pompalayan kaynakların ön sıralarında yer alan petrol, bulunduğu ülkelerin zenginlik hazinesidir. 2012 yılına kadar dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Venezuela, ikinci ülkesi de Suudi Arabistan. Venezuela’nın 2020 rezervi 304 milyar varil, Suudi Arabistan’ın 258 milyar varil, bu arada bizim rezervimiz 340 milyon varil.
İklim değişikliği gerçeği, dünyanın en büyük ikinci petrol üretici ülkesi, Suudi Arabistan’ı bile petrol kullanımından uzaklaştırıyor. Suudi Arabistan 2030 yılına kadar kullanacağı elektrik enerjisinin %50’sini yenilenebilir kaynaklardan sağlayacağını taahhüt ediyor.
Mısır’da düzenlenen 2022 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP27 ile eş zamanlı olarak düzenlenen ikinci Orta Doğu Yeşil Girişimi Zirvesi’nde Suudi Arabistan çevresel hedeflere yönelik taahhütlerini teyit ediyor. Krallığın, içinde üretilen elektrik enerjisinin %50’sini 2030 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan temin edeceğine yönelik taahhüdü, karbon emisyonlarını 2035 yılına kadar %15 veya 44 milyon ton azaltacağı, anlamına geliyor.
Orta Doğu’daki ülkelerin liderleri ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda Suudi Arabistan yenilenebilir enerji taahhüdü verdi. Bu taahhüt Orta Doğu’daki 670 milyon ton karbon emisyonunu ortadan kaldırmaya yönelik daha geniş bir vaadin bir parçasıydı. Başarılırsa, bu kesintiler küresel emisyonların %10’unu yok edecektir.
2020’de Suudi Arabistan, ülkenin elektrik üretiminin %0,2’sini oluşturan yenilenebilir kaynaklarından 730 GWh enerji üretti. Bugün Suudi Ulusal Yenilenebilir Enerji Programı, 4.470 megavat güneş ve 400 megavat rüzgar olmak üzere toplam 4.870 megavat kapasiteli 13 projeyi içeriyor.
Geçen ay açıklanan yeni beş proje arasında, toplam kapasitesi 3.300 megavat olan yenilenebilir enerji kullanarak elektrik üretmek için üç rüzgar enerjisi ve iki güneş enerjisi çiftliği yer alıyor. Birleşik Krallıktaki bir ev yılda ortalama 3.100 KWh elektrik enerjisi kullanıyor. Diğer yeni yenilenebilir kaynaklar, değerli toprak kaynaklarını kullanmadan, serin kalmak ve daha verimli enerji üretmek için tasarlanmış göllerde yüzen güneş enerjisi alanlarını içerecektir.
Suudi’nin iklim eylemi yol haritasına iki hedef rehberlik ediyor, karbon emisyonlarının azaltılmasına ek olarak, bölge genelinde 50 milyar adet ağacı dikmek taahhüdünde bulunuyor. Konferansta yapılan konuşmada, Yeşil Ortadoğu Girişimi projelerine 2,5 milyar ABD doları tutarında destek verdikleri açıklandı.
Bugün dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan ve de bu zenginliği sahip olduğu petrol varlığına dayanan Suudi Arabistan’ın petrolden uzaklaşması, bence tüm dünya ülkelerine, tabii ki bize de, iklim değişikliğini frenlemeye yönelik adımlar atmalarının vazgeçilmez olduğuna etkin bir örnek…