Küresel düzeyde fiyat artışlarına şahit oluyoruz. Aynı zamanda dünya tarihinde görülmemiş negatif faiz uygulamasının neticesi hiperenflasyonu tecrübe ediyoruz. Fiyatı artmayan bir ürün, hizmet yok.
Gıda ve enerji hayatın temel ihtiyaçları. Gıdasız ve enerjisiz bir yarın düşünemiyoruz. Bu kalemlerdeki fiyat artışlarının etkisini çok derinden hissetmekteyiz.
Son aylarda ekonomik gelişmelerin yanında Ukrayna Krizi’ ne bağlı olarak doğal gaz fiyatlarında ve tedarikinde büyük problemler meydana geldi.
Geçtiğimiz kışın en soğuk günlerinde sanayiler üretimi yaklaşık on beş gün düşürdü. 2022’de doğal gaza neredeyse %300’e varan bir zam yapıldı.
Bugün önemli miktarda enerji tüketen sanayiler üretimi düşürme noktasında karar aşamasına gelmiştir. Özellikle sadece doğal gaz abonesi olan fabrikalar zorlanmaktadır.
Kömür ve diğer katı yakıtlarda da fiyat artışları yaşandığını biliyoruz. Ancak bu kaynaklarda tedarik riski olmaması ve doğal gazda yaşanan şoklar göz önüne alındığında artık bu noktada bir şeyler yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, Bursa’da doğal gaz geçen bölgelerde doğal gaz kullanımı mecburi. Ayrıca çevre iznini doğal gaz kullanımı olarak alan işletmelerin katı yakıta geçmesi söz konusu değil. Ancak katı yakıt ve doğal gaz birlikte kullanılacak şekilde izin alanlar için bir kısıtlama yok. Çevreci ancak dışa bağımlı bir enerji kaynağına bağlı yatırım yapmış işletmeler bugün bunun cezasını çekiyor.
“Doğal gaz kesintisiz tedarik edilecek mi, fiyatı ne olacak?” gibi soruların cevabını bilmeden hangi üretim planı yapılabilir? Bugün fevkalade şartlar Almanya’da kömürle çalışan termik santrallerin yeniden devreye alınmasına neden olmaktadır.
Üretimin devam etmesi ve doğal gaza kendini bağlamış işletmelerin cezalandırılıyor durumda kalmasının önüne geçilmesi için belli bölgelerde ve şartlarda katı yakıt kullanımının önü açılabilir diye düşünüyoruz.
Aksa takdirde üretim sorununun yaşanacağı ortadadır.