Değerli Okurlar,

Istakozun ilginç kabuk değiştirme hikayesi şöyle anlatılır…

Istakoz eti çok yumuşak ve lezzetlidir. Aslında avcı için ziyafettir. Kabukları ise bir o derece serttir ve bu leziz ete ulaşmak çok zordur. Istakoz içinde büyürken sert kabuk büyümez. Istakoz bir müddet sonra daralan, küçük gelen kabuk içerisinde sıkışır, kımıldayamaz. Sıkıştıkça ıstakoz gerilir, stres altında hisseder ve kabuğundan kurtulmak ister. Kendini güvende hissettiği, konfor alanında olduğu bir yere çekilir ve kabuğundan yorularak, belki de acı çekerek kurtulur. Istakoz bu duruma çözüm bulamadığı için kendi başının çaresine bakar. Kendini güvende hissettiği kaya dibinde yeni kabuğunu üretir, büyür ve gelişir. Bu döngü ıstakoz yaşadıkça devam eder. Kabuğunda sıkışan ıstakozun derdine çözüm bulan biri olsaydı, hep aynı ıstakoz olarak kalırdı.

Istakozun gelişmesini tetikleyen ve büyümesini sağlayan şey, yaşadığı rahatsızlık ve strestir.

Düşünen varlık olarak insan değişirken, yaşanmışlıklar ile beslenip, aldığı kararların eylemlerine göre gelişiyor. Bir düşünün, yaşadığınız hangi olaylar sonrasında değiştiniz ve geliştiniz? Istakozun kabuk değiştirip büyümesi gibi yaşayarak öğreniyor ve gelişiyoruz…

Hayatınızı strese sokan, işlerinizi yavaşlatan, sizin bir üst kademeye geçmenizi engelleyen, en önemlisi sizi strese sokan bir konuya çözüm bulup, sorunu yok ettiğinizde bir adım ilerlemiş olursunuz. Aslında hayatınızı kolaylaştırmak için hiç yapmadıklarınızı yapıp, hiç denemediklerinizi deneyip kendinizi keşfedip hayatınızda icatlar çıkarıp yolunuza devam ediyorsunuz, farkında mısınız?

Bu kadar yoğun, stresli ve rekabet içinde olunan günümüzde, “ıstakoz” misali biraz tatlı stresle kabuk değiştirmek gerekli… Değişim için yaşadığınız bu stres gelişiminizi sağlar.

Stresinizi yönetebilirseniz iş- özel yaşamda sonuç-çözüm odaklı, zamanı-krizi yöneten, yaratıcı fikirler üreten, planlayıp organize eden bireyler ve tabii ki şirketler de olabilirsiniz.

Başarılar, defalarca yaşanan başarısızlıklardan doğar. Istakoz içgüdüsel olarak kabuğunu değiştirir. Peki, sizin gelişiminizi tetikleyen duygu ne?

“Başaramadığınızda sızlanmak yerine, yaşadığınız stresi gelişiminiz için kullanmak yine sizin elinizde” Kendi adınıza başarıya ulaşmak ve gelişiminizi sağlamak için kendinize bazı sorular sormalısınız.

-Strese sebep olan ve sizi zorlayan konular ne?

-Hangi becerileriniz gelişirse, daha başarılı olursunuz?

-Neyi daha farklı yaparsanız, bu stresle karşılaşmazsınız?

-Stres altındayken, hata yapmanıza sebep olanlar ne?

-Stres duygularınızda nasıl bir değişim sağlıyor ve neler hissediyorsunuz?

-Tüm stres yaratan olumsuzluklarla ne ya yaparak baş edebilirsiniz?

Bu ve benzeri sorulara sadece siz cevap verebilir, cevaplarınızla yine siz eyleme geçebilirsiniz.

Kabuğunuzu kırmaya hazır mısınız bilmem ama, bizim memleketin insanı muhtemelen çok semiz.

Saygılarımla.