Değerli Okurlar,

Ülkemizde ve dünyada insanlığa yakışmayan birçok ilkel ve yıkıcı olaylar yaşanırken, diğer taraftan gelişmiş ülkeler ve insanlar teknolojide inanılmaz gelişmelere imza atıyorlar. İşte bunların en sonuncusu YAPAY ZEKA (ARTIFICIAL INTELLIGENCE), kısaca AI. Çok farklı konularda hayatımıza girmeye hazırlanan yapay zekanın, insanların kullanımına sunulan ürünlerinden bir tanesini bu yazımda özetlemeye çalışacağım; adı ChatGPT. Open AI tarafından geliştirilen ChatGPT'nin açılımı “Generative Pre-trained Transformer” olup Türkçeye “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü” olarak çevrilmiştir.

ChatGPT bir çeşit yapay zeka sohbet robotudur. ChatGPT’yi kullanarak karşınızda sanki bir insan varmış gibi sohbet edebilirsiniz. Sadece muhabbet için değil soru sorup cevap da alabiliyorsunuz. Veya dilerseniz yapay zekaya makale de yazdırabilirsiniz. Birçok farklı kullanım amacı bulunuyor. ChatGPT’nin değeri, her şeyi bilmesinde değil, her şeyi ilişkilendirebilmesinde saklıdır.

Bu ürün piyasaya çıktıktan sonra 1 milyon kullanıcı seviyesine sadece 5 günde ulaşmıştır (diğer ürünlerle kıyaslamanız için bir tablo paylaşıyorum).


Aslında hepimiz akıllı telefonlarımızda bu uygulamanın çok basit halini kullanıyoruz. Size birkaç basit örnek vereceğim. Telefonlarınızda birilerine mesaj yazarken;

“Hay” yazdığınızda, telefon size hemen “hayır”, “hayırlı” gibi seçenekler sunuyor,
“Hayırlı” yazdığınızda ise ikinci kelime olarak; “olsun, cumalar, kandiller, bayramlar” gibi seçenekleri sunuyor.
“Seni” yazdığınızda “seviyorum, arayacağım” gibi tamamlayıcı seçenekler sunuyor.

Yani bizim yıllardır kullandığımız “leb demeden leblebi” gibi :-)

CahtGPT ise; ne kadar karmaşık olursa olsun her sorduğunuza sadece sıradaki kelimeleri değil, cümleleri, paragrafları, sayfaları da hızla size sunabiliyor. Ardında derin öğrenme var, sadece 2021 yılı sonuna kadar olan internetteki tüm bilgilere erişimi olduğu için, o güne kadar olan tüm verileri analiz edebiliyor ve size çok tutarlı ve mantıklı cevaplar verebiliyor. Adeta İNSANSI

Ürünün hangi platforma erişmesine izin veriliyorsa, daha önce o platformda çıkan milyarlarca, trilyonlarca veriye ulaşıyor, mantıklı analizlerle verileri topluyor size inandırıcı, ikna edici sonuçlar sunuyor. Sayısız üniversitelerin bölümlerindeki sınavlardan geçer not aldı. Birçok okul, üniversite ve ülkede yasaklandı. Birçok mesleğin tehdit altında olduğu öngörülüyor: Teknik işler (kodlayıcılar, bilgisayar programcıları, yazılım mühendisleri, veri analistleri). Medya İşleri (reklamcılık, içerik oluşturma, teknik yazı, gazetecilik). Hukuk sektörü (avukat, avukat yardımcılığı, hukuk asistanları). Pazar araştırması analistleri. Öğretmenler. Finans İşleri (finansal analistler, kişisel finansal danışmanlar). Tüccarlar. Grafik tasarımcılar. Muhasebeciler. Müşteri hizmetleri temsilcileri…

Çok güzel bilgiler elde edebilirsiniz ancak doğruluğundan emin olamazsınız…

NASIL KULLANABİLİRSİNİZ? sitesine girip; önce e-posta adresinizi yazıyorsunuz, şifre oluşturuyorsunuz, size gelen ileti ile doğrulama yapıyorsunuz, sonra isim soy isim ve cep telefonu bilgilerinizi giriyorsunuz. Sonra dükkan sizin, birçok deneme yapabilirsiniz… Başka çok alt ürünü de ticarileşti, meraklı olanlar inceleyebilirler (Notion AI, DALL.E, Mid Journey, Sheet AI).

Dezenformasyona çok açık ve yanlış ellerde inanılmaz yıkıcı sonuçlara sebep olabilir…

Bu yapay zekalar; sayısız veriye ulaştıktan sonra size ancak cevap verebiliyorlar. Öte yandan; sadece ülkemizin değil dünyanın önde gelen aydınları olan Sayın İlber Ortaylı’ya tarih, Sayın Prof. Dr. A. M. Celal Şengör’e bilim konusunda herhangi bir şey sorsanız, inanılmaz bilgi ziyafeti yaşıyorsunuz. Bir insanın aklında bu kadar bilgiyi tutabilmesi size imkansızmış, sanki bilgisayara sormuşsunuz gibi geliyor ama değil, kendilerine sağlık diliyor ve onları bizlerle sıkça buluşturan Sayın Fatih Altaylı’ya da teşekkür ediyorum.

Benzer hayranlığı yaşadığım yakın bir arkadaşımı da anmadan geçemeyeceğim. Yıllardır birlikte katıldığımız türkü akşamlarında; saz henüz birkaç notayı çaldıktan sonra sözle türküye giren ve sadece müzik varken sıradaki sözleri ben eşlik edeyim diye bana sufle veren Tuncay Köksal. Bu konudaki hayranlığımı sizlerle de paylaşırken kendisine de sağlıklı ve türkü dolu bir yaşam diliyorum.

Yapay zeka ayrıca; resim, beste, müzik alanında eserler yaratabiliyor, kitap yazabiliyor, karşınızdakini insan zannediyorsunuz, görsel uygulamaları da var ve toplumu kandırmanız mümkün (herhangi birini görüntüsü ve sesiyle gerçeğinin aynısı olarak size sunuyor). Kendi videonuzu görürseniz de şaşırmayın :-) Başka uygulamalarla ilgili gelişmeleri ilerleyen yazılarımda paylaşacağım.

Her duyduğunuza gördüğünüze inanmayın” sözünü artık çok dikkate alın.

Saygılarımla