Ülkemizde fiyatlamalar anlamsız noktalarda seyret­meye devam ederken ABD’den normalleşme sin­yalleri gelmeye başladı. 22 Nisan tarihinde yazdığımız “Fiyatlamalar nasıl oluşuyor?” başlıklı yazı “Bu fiyatlama­lar dünyanın her noktasına bir şekilde yansımaktadır. Şu an için geçerli midir? Evet, ancak yarın, ertesi gün kitlesel psikolojinin nasıl şekilleneceğini bilemeyiz” cümleleriyle sonlanmıştı.

Toplumsal psikoloji­nin küresel düzeyde fi­yatları ulaştırdığı çılgınlık düzeyinden ör­nekler vermiş; TESLA’ya o gün itibarıyla piyasa­nın verdiği değeri misal vererek içinde bulunu­lan ekonomik iklimi an­latmaya çalışmıştık. O tarihte 1.005 USD olan bir TESLA hissesinin bu yazının kaleme alındığı gün 663 USD oldu­ğunu görmekteyiz. Sa­dece TESLA mı değer kaybına uğramıştır, bu geçen bir ay içerisinde? Hayır, o yazıda bahis ettiğimiz Apple, Microsoft, Amazon, Gene­ral Electric, VOXX, Twitter şirketlerinin hepsinin değerle­rinde dramatik düşüşler gerçekleşmiştir. İfade edilen düşüşlere rağmen bu şirket değerlemelerinin hala yük­sek olduğu görülmektedir. Ancak küresel genişleme veya daralma hareketlerini başlatan ABD piyasalarında psikolojinin yön değiştirdiği anlaşılmaktadır.

Türkiye her zaman trend­leri gecikmeli takip etmiş, bir anlamda mimiklemiştir.

Gelişen piyasalarda rüz­garların döndüğü bugün­lerde ülkemizde hala fiyatlamalarda bir uç oluş­turmaya çalışılması bu yüz­den anlaşılır bir durumdur.

Dünyada sürdürülemez ekonomik dinamiklerin so­nuna gelindiği bugünlerde toplum olarak rüyadan uyanmamız an meselesidir. Üretmeden, tüketerek, yurt­dışındakilere astronomik fa­izler ödeyerek, içerideyse TL’yi kağıt değerinin bile al­tında değerlere bağlayarak gerçekleşmiş parti, halkın refahı için artık sonlanmalı­dır. Acı ilacı toplum olarak içip bir an önce sağlıklı bir bünyeye dönmeliyiz.