Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile noter masraflarına ortalama %100 zam getirildi. Sonuçta artık noterde en basit ihtarnamenin gönderilmesi dahi 750-800 liradan başlıyor. Aynı zamanda noterlere delil tespiti, keşif, tanık ifadesi alma yönünde yetkiler getirecek olan kanun teklifi de mecliste. Noterlerin yetkilerinin genişletilmesi güzel ancak, halihazırda zaten çok yoğun olan noterliklerdeki yoğunluğun artacağı şüphesiz.
Bürokrasinin yavaşlığını iliklerimize kadar hissettiğimiz bir süreç olan noter işlemleri süreçleri bir de şirket genel kurulları ile birleştiğinde; iş yapma kolaylığı endekslerinde neden ülke olarak düşük sıralarda olduğumuzu tekrar hatırlıyoruz. Halbuki elektronik imza, mobil imza denen teknolojiler var, insanlar iki kıta arası senkronize çalışabiliyor, değil mi?
Islak imza ile aynı fonksiyona sahip olan mobil imzayı kullanarak sözleşme ve belge imzalamak, kimi kurumsal şirketlerde günlük hayatın parçası haline geldi. Burada kritik konu, güvenli e-imza niteliği taşıyan e-imza veya mobil imza olması. O güzel kullanıcı arayüzlerine sahip estetik ve sorunsuz çalışan, kıta aşırı ülkelerdeki müşterilerin dahi kullandığı ve yeknesaklık sağlayan Docusign, Adobe e-Sign gibi global dijital imza çözümlerinin ülkemizde kanunen ıslak imza yerine geçmeyip, mahkemelerce genelde delil başlangıcı olarak sayıldığını hatırlatalım.
Güvenli e-imza’nın getirdiği kolaylıklar, Türk Ticaret Kanunu 1527’nci Madde’den güç alarak, şirket genel kurullarında da kendisini hissettiriyor. Covid’ten önce de esasen var olan uygulama, sonrasında daha çok uygulama alanı buldu. Yurtdışında bulunan bir hissedarınız veya yöneticiniz mi var? Sık sık karar alan bir şirket misiniz? Veya süreçleri dijitalleştirmeyi kendinize görev edindiniz. Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndan (MKK) süreç desteği ve hizmet alarak, e-GKS (elektronik genel kurul sistemi) ve e-YKS (elektronik yönetim kurulu sistemi) entegrasyonunu sağlayabilirsiniz. Genel kurul üyeniz olan hissedarınız, veya yönetim kurulu üyeniz olan belki de Almanya’da ikamet eden yöneticiniz; bilgisayar veya tabletinden genel kurul veya yönetim kurulu toplantısına katılım oy kullanabilir. Siz de bunu ıslak imzaya gerek duymadan, ve (normal kağıt usulü sistemdekinin aksine) noter onaylarına gerek olmadan, ticaret siciline sunarak süreci tamamlayabilirsiniz. Bir anonim şirket genel kurulunun noter ve tescil süreçlerinin ne kadar sancılı olduğunu biliyoruz; bitmek bilmeyen belgeler, ticaret sicilinde mevzuata aykırı belge talepleri, noterde dünyayı kurtardığımız sahneler. En azından birkaç adımdan kurtulmuş oluyorsunuz.
Süreçlerin dijitalleştirilmesi, artık sadece kurumsal iletişim departmanlarının PR çalışmalarından ibaret değil. Teams, Slack, Google Workspace, Docusign, belki de artık ChatGPT gündelik iş akışının bir parçası oldukça, katma değeri sınırlı aracıların ve bürokrasinin önemi git gide azalıyor. Hukukun da ayak uydurması mühim elbette.