Marka, patent ve tasarım başvurularında 2022 verileri açıklandı. Geçen yılın verileriyle ilgili yorum yaparken yazımı şu paragraf ile bitirmiştim:
“17 adet sanayi bölgesi olan Bursa için marka ve patent tescillerinde Ankara ve İzmir’den sonra gelmesi Bursa’da bu konuyla ilgili daha çok çalışılması gerekliliğini doğuruyor. Bursa bu başvurularda da en azından ilk 3’ün içinde olmalı. Bu noktada hem biz patent ofislerine hem de girişimcilere ve sanayicilere büyük görevler düşüyor. 2023 hedefimizi Bursa olarak ilk 3’e çıkmayı koyup, hep beraber çalışmayı öneriyorum. Daha gelişmiş bir Bursa için el ele”
Ay başı açıklanan 2022 verilerindeki patent başvuruları sıralamasında Bursa’nın 3. sırada olduğunu gördüm. Gerçekten sanayisiyle, Ar-Ge merkezleriyle üst sıralara çıkmayı hak eden bir şehir. Patent başvurularında sıralama İstanbul, Ankara ve Bursa, marka ve faydalı modelde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve tasarım alanında da İstanbul, Bursa ve İzmir olarak yerini alıyor.
Aynı zamanda bir tekstil ve mobilya kenti olarak tasarım başvurularında 2. sırada olmamız çok önemli. Tasarım tescilinde araştırmanın yapıldığı benzerlerinin olması durumunda tescilin verilmediği günümüzde 2. sırada olmak kendi tasarımlarımızı ve Ür-Ge çalışmalarının da sonuç verdiğinin göstergesi.
Yine daha önceki bir yazımda yurt dışından Türkiye’ye yapılan patent başvurularının kendi ülkemizden yapılanlara göre daha fazla olduğunu belirtmiştim. Dünya çapında baktığımızda ülkemiz maalesef gerilerde hatta kendi ülkemize yapılan başvurular anlamında bile gerilerde. Fakat bu yıl bu denge de bozulmuş gözüküyor. İlk defa yapılan yerli patent başvuruları, yabancı patent başvurularını geçti.
2022 yılında Türk Patent ve Marka Kurumuna 9 bin 9 patent, 5 bin 502 faydalı model, 197 bin 235 marka ve 78 bin 268 tasarım olmak üzere toplam 290 bin 14 yerli sınai mülkiyet başvurusu yapıldı. Bu başvurulara baktığımızda bir önceki yıla göre, yerli patent başvurularında yüzde 7, yerli faydalı model başvurularında yüzde 25, yerli marka başvurularında yüzde 12 ve yerli tasarım başvurularında yüzde 32’lik artış gerçekleşmiş gözüküyor.
9009 patent başvurusunun 508’i Bursa’dan. 2021 yılında bu sayı 450 idi. 197235 Marka başvurusunun 8859 tanesi Bursa’dan. 2021 de bu sayı 7896 idi. 5552 Faydalı Model başvurusundan 350 tanesi Bursa’dan. 2021 yılında bu sayı 309’du. Patent başvurusunda Bursa’nın sayısı artarken, faydalı model başvurularında düşüş gözleniyor. Bu yüzden patent başvurularında 3. sıraya yükselirken, faydalı model başvurularında 4. sıraya düşüyor maalesef. Patent ve faydalı modelin aynı kanundan yararlanan, teknik geliştirme olduğunu ve aynı şeyi koruduğunu düşünürsek her iki başvurunun 2021 yılı toplamı 759 adetken, 2022 yılında bu sayı 858 adet olmuş. Toplamda yine bir artış söz konusu. Tasarım başvurularında Türkiye genelinde 78267 adet tasarım başvurusu yapılmışken, bunun 15538 adedi Bursa’dan. 2021 yılında bu rakam 5391 adet idi. Tasarım başvurularında yüksek oranda artış görüyoruz.
23 yıllık sektör deneyimimde her yıl bir önceki yıla göre başvuru sayıları artış gösteriyor. İnce basılı bir bültende yayınlanan başvurular artık dijital ortamlarda sayfalara sığmayacak sayılarda. Sanayinin gelişmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun bilgilendirme çalışmalarının ve devlet desteklerinin bunda rolü çok büyük. Daha çok destekle teşvik verilmesi bizim de sektör çalışanları olarak istediğimiz bir durum. Gelişmişliğimizin ve çalışmalarının karşılığı olan bu rakamlar ve artışlar için tüm başvuru sahiplerini tebrik ediyorum.
İyi haftalar.