Dünyada elektrikli araç satışları geçen yıl 3,2 milyona ulaştı. Salgın etkisiyle yılın ilk yarısında düşen elektrikli araç satışlarında ikinci yarıda adete patlama yaşandı.

Dünyada elektrikli araç satışları geçen yıl 3,2 milyona ulaştı. Salgın etkisiyle yılın ilk yarısında düşen elektrikli araç satışlarında ikinci yarıda adete patlama yaşandı. Bu artışla, dünyadaki toplam elektrikli araç sayısı 10 milyonu geçti. Bunun nedeni basit; her türlü olumsuz koşulda dahi ülkeler (Almanya, İngiltere, Fransa, Çin vb.) ve global üreticiler, özellikle hava kirliliği ile mücadele ve ithal enerji bağımlılığından kurtulmak adına 2040 yılından itibaren fosil yakıtlarla çalışan araç üretmeme kararını duyurdu. Teşvik kapsamında hükümetler Ar-Ge’den üretime, satıştan şarj istasyonlarının kurulmasına kadar sistemin her aşamasını destekliyor. Bu planlar doğrultusunda, ülkeler trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısını devamlı artırmak için yarışıyor.
Avrupa’daki elektrikli araç satışları 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 137 büyüdü ve toplam 1 milyon 400 bin elektrikli araç satıldı. Avrupa’daki satışların artmasında yeni elektrikli araç modellerinin piyasaya sürülmesi, karbon emisyonlarını azaltmak amacıyla bu alanda sağlanan teşvikler ve arzdaki büyüme etkili oldu.
Çin’de ise geçen yıl satılan 1 milyon 330 bin elektrikli araç, ABD’de geçen yıl satılan elektrikli araç sayısı 328 bin oldu. Kalan yaklaşık 150 bin elektrikli araç ise diğer ülkelerde satıldı.
Küresel elektrikli araç satışlarının bu yıl 4,6 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu yılki satışların geçen yıla oranla yüzde 40 artacağı ön görülüyor.
Tüm bu ülke ve global oyuncuların hedefi 2050’de sıfır emisyona ulaşmak ve bunun için de elektrikli araçların küresel araç pazarındaki payının 2030’da yüzde 50 seviyesine yükselmesi gerekiyor.
Örneğin; Ford Motor, Avrupa’daki tüm modellerini 2026 yılına kadar elektrikli ya da hibritlere, 2030 yılına kadar da tamamen elektrikliye dönüştüreceklerini açıkladı.
Açıklamaya göre şirket bu hedefe ulaşmak için, Almanya Köln’deki üretim tesislerinde dönüşüm için 10 milyar dolarlık yatırım yapacak. Açıklamada, Köln’deki fabrikada yeni modellerin birincisinin 2023 yılında üretilip piyasa sürüleceği belirtildi. Ayrıca daha önce, otomotiv sanayinin dönüşümüne öncülük edecek olan ticari araç modeli Transit’in ilk tam elektrikli versiyonunun Gölcük fabrikasında üreteceğini belirtmiştim.
İsveçli otomobil üreticisi Volvo, 2030 senesine kadar tüm araç üretimiyle ilgili radikal bir değişikliğe gidecek. Dev şirket otomobillerinin tamamen elektrikli olmasını planlıyor.
Şirketten yapılan açıklamada, Volvo’nun hızla büyüyen elektrikli otomobil pazarına odaklanacağı ve fosil yakıtlı motorlar üretmeyi aşamalı olarak durduracağı belirtilerek, 2030 yılına kadar şirketin tüm otomobillerinin elektrikli olacağı kaydedildi.