Tam 20 yıl önce, iş değişikliği sebebiyle geldiğim güzel Bursa’mıza adaptasyon sürecinde hem Bursa’yı hem de iş dünyasını tanıyacağım yegane yayın organı EKOHABER ile ve yılların gazetecisi Tahsin Ardıç ile tanıştım.
Bursa iş dünyasının her zaman yanında yer alan, ekonomi gazeteciliğindeki yayın çizgisiyle örnek; yerel basınımızın özgür ve başarılı temsilcisi EKOHABER Gazetesi’nin daha nice yıllar sesimiz olmaya devam edeceğine inancım sonsuz…
Yıllardır her hafta ilgiyle takip ettiğimiz, Salı günlerinin “olmazsa olmazı” ve şimdi de bünyesinde yer aldığım EKOHABER Gazetesi’nin 26. kuruluş yıldönümünü kutluyorum.
Ara sıra okuyucularımdan gelen sorulara cevap vermek istiyorum. Değişik zamanlarda mutlaka yazılarımda bahsi geçse de Elektrikli araç konusu çok gündemde ve her geçen gün ilgi artıyor.
En çok merak edilen konulara aşağıda cevap vermeye çalıştım.
•Hızlı Şarj Batarya ömrünü etkiler mi?
Bu konuda yapılan çok sayıda çalışma, bataryaların uzun süre kullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak şarj sıklığının batarya ömrü üzerinde ölçülebilir bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, şarj hızının uzun vadeli BEV batarya performansı üzerinde çok az etkisi olduğu veya hiçbir etkisi olmadığı ortaya konulmuştur. Otomobil üreticileri de aşırı şarj sıklıklarının etkisine karşı batarya yönetimi tasarımlarında rezerv kapasitesi geliştiriyorlar. Bu durumda cevap hayır.
•Elektrikli Araç satın almak için ödenen para enerji tasarrufunu dengeliyor mu?
Dengeleyebiliyor. Tasarruflar öncelikle akaryakıta karşı daha düşük elektrik maliyeti ve büyük ölçüde azaltılmış bakım ile gerçekleşmektedir. Li-ion maliyetlerinin oldukça azalması ile elektrikli araçlar, geleneksel içten yanmalı motorlara göre daha düşük bir sahip olma maliyeti sunacak. Ne kadar sürerseniz o kadar tasarruf sağlayacaksınız.
•Elektrikli araçlar ile geleneksel içten yanmalı araçların hız ve performans karşılaştırması?
Elektrikli araçlar yüksek torkun doğal avantajından yaralanır ve seyahat hızına çok çabuk ulaşabilirler. Aynı büyüklükteki elektrikli araç ve içten yanmalı motorlu araçlarda en yüksek hızlar benzeşirken performans açısından elektrikli araçlar daha sessiz, yumuşak ve hızlı performanslarıyla dikkat çekmektedir.
• Benzin yerine elektrik kullanarak ne kadar tasarruf edilir?
Basit bir hesap yapmak gerekirse, 100 km’de 6.5 lt. yakıt tüketen bir içten yanmalı motorlu araç ile 100 km de yaklaşık 50 TL harcayacaksınız (litre başına 7 TL gibi bir benzin fiyatı mevcuttur). Elektrikli aracı evde şarj ettiğinizde elektrik fiyatı kWh başına 50 kr. dersek 100 km’lik bir mesafe için yaklaşık şarj maliyeti 10 TL olacaktır. Bu da demek oluyor ki % 80’lere varan yakıt harcaması tasarruf edilecektir.