Birleşmiş Milletler’in (UN) bir kuruluşu olan UNESCO (United Nations Educational Scientific and Cultural Organization) 16 Kasım 1945 tarihinde, aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 20 ülke tarafından kurulmuştur. Üye tam sayısı 2011 yılında 195'e ulaşmış olup, ortak üye sayısı ise 9'dur.

Türkiye'de 21 tane UNESCO Dünya Mirası bulunmaktadır. Bunların başlıcaları: İstanbul'un Tarihi Alanları, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’dır. Son olarak da 2023'te Gordion ile Anadolu'nun Orta Çağ Dönemi Ahşap Hipostil Camileri listeye dahil edilmiştir.

UNESCO nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Prof. Dr. Gülnur Aybet’tir. Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ise Prof. Dr. M. Öcal Oğuz’dur.

Örgütün Bursa Şubesi Başkanı İlker Özaslan yaptığı açıklamada 2014 yılında Bursa Cumalıkızık'ın Dünya Kültür Mirası olarak tanındığını belirterek, 2023 yılında da Misi Köyü’nde Bursa Nilüfer Belediyesi'nin katkılarıyla UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi’ni kurduklarını anımsattı. Türkiye'de Ankara'dan sonra ikinci olarak faaliyete geçen müzenin sadece tablolar ve birtakım eşyalarla donatılarak ortada bırakılmadığını anlattı. Özarslan, “Nilüfer Belediyesi tarihi bir köy evini restore ederek bizlere verdi ve müzeyi böylece kurduk.” dedi.

Müze oldukça canlı. Atölyeleri var. Burada; ağaç oyma, iğne oyası çalışmaları, ebru, çini, gezek, çocuklara masal dinletileri, Karagöz-Hacivat gösterimleri ve eğitimleri de veriliyor. Geçen yıl da Kültür Yolu Festivali'ne katıldılar.

Fotoğraf yarışması düzenlemişler ve 54 ilden 569 fotoğraf sanatçısı, 2100 fotoğraf ile bu yarışmaya katılmışlar. Bu yıl da kısa film ve belgesel yarışması tertiplediler.

UNESCO’nun belirlediği 5 alan şunlar:

1- Kültürel aktarımda büyük önemi olan sözlü anlatımla ilgili alanlar. Örneğin: Masal, Şiir, Türküler, Destanlar bu kapsamda.

2- Gösteri sanatları: Kukla, Meddah, Karagöz-Hacivat.

3- Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Manisa Mesir Macunu Şenlikleri, Hıdırellez, Köy Düğünleri, Asker Uğurlama.

4- Cemre Düşmesi, Mutfak Kültürü, Şifalı Otlar.

5- Nakış İşleri, Çini, Ebru Sanatı, Ahşap Oyma, Demir Dövme gibi el sanatları.

UNESCO’nun 145 ülkede belirlediği 788 Somut Olmayan Kültürel Miras sıralamasında Türkiye'nin 31 mirasla 43 miraslı Çin'in ardından ikinci sırada yer aldığına dikkat çekildi. Yapılan hazırlıklarla gelecekte 1. sırada olabiliriz diye hedef koymuşlar.

Kültürel mirası, gelecek nesillere en iyi şekilde hazırlayıp bırakmamız gerekiyor.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.