Geçtiğimiz hafta gazetemiz yazarlarından Sayın Av. Bahadır Yazıcı’nın “İSTABURS” adlı yazısında; “Günümüzde ekonomi araştırmacılarının Megabölge (megaregion) dediği bir kavram bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta gazetemiz yazarlarından Sayın Av. Bahadır Yazıcı’nın “İSTABURS” adlı yazısında; “Günümüzde ekonomi araştırmacılarının Megabölge (megaregion) dediği bir kavram bulunuyor.İki önemli ekonomik çıktıya sahip şehri baz alıp, o iki şehir dahil olmak üzere arasındaki megapol şehirleri içine alıyor.
Yapılan araştırmalarda, İstanbul-Bursa hattı da bu önemli sıralamada Türkiye’nin megabölgesi sıfatıyla yerini almış bulunuyor.” tanım ve yorumları vardı. Tesadüfen, ben de bu hafta için aşağıdaki yazımı hazırlamıştım. Değerlendirmelerinize sunuyorum.
Ülkemizin nüfus ve ekonomik büyüklük olarak ilk sırayı açık ara İstanbul alsa da; Bursa her iki ölçekte de ülkemizin dördüncü büyük kenti konumundadır. Lütfen önünüze bir Türkiye haritası alınız ve İstanbul, Ankara ve İzmir merkezlerini düz çizgilerle birleştiriniz; merkezine Bursa’yı alıp ağırlıklı olarak içerisinde kalan Manisa, Balıkesir, Eskişehir, Kütahya, Yalova ve Bilecik illerini de bu üçgenin içerisine katınız. Köşelerinde Türkiye’nin en kalabalık üç, merkezinde de dördüncü büyük şehri Bursa’nın ve altı ilimizin daha bulunduğu bir bölgeyi gözlemleyeceksiniz. Bu şehirlerin toplam nüfusu, Türkiye nüfusunun %40’nı, ekonomik büyüklüğü ise Türkiye ekonomisinin %56’sını oluşturmaktadır. Sizlere sunduğum tabloda da gördüğünüz bu verilerle, Bursa coğrafi olarak olmasa da ekonomik olarak ülkemizin merkezi konumundadır.
Tüm ülkeyi baz aldığınızda, ülkemizin merkezi tabii ki başkentimiz Ankara’dır; hem coğrafi, hem stratejik, hem politik ve hem de 13 Ekim 1923 TBMM kararı ile doğru bir merkezdir.
Ben sadece ülkemizin 4. büyük nüfus ve ekonomisine sahip Bursa’ya daha yakından bakmanızı sağlamaya çalıştım…
Saygı ve sevgilerimle…