21. Ağustos.
21.Ağustos.2020 tarih ve 31220 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2846 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yatırımlarda devlet yardımları hakkındaki kararda aşağıda belirtilen değişiklikler yapılmıştır.2846 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile yapılan değişiklikleri kararı ele alarak ve zaman zaman da yorumlarda bulunarak yazımızda açıklamaya çalışacağız.
MADDE 1- 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Karar ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın 8’inci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(4) EK-4’te belirtilen teşvik edilmeyecek yatırım konuları ile altına dayalı entegre madencilik yatırımları bu madde kapsamında değerlendirilmez.”
Yapılan bu değişiklik hemen yürürlüğe girecek değişikliklerden olup bu değişiklikle kamuoyunda çok konuşulan ALTINA DAYALI ENTEGRE MADENCİLİK YATIRIMLARI teşvik edilmeyecek yatırımlar arasına alınmıştır. Yapılan bu değişiklik doğru mudur yoksa yanlış mıdır üzerinde çok düşünülmesi gereken bir konu olduğunu zannediyorum.
MADDE 2- Aynı Kararın 9 uncu maddesinin sekizinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
Kaldırılan bu fıkra et yönlü entegre büyükbaş hayvancılık yatırımları kapsamında yatırımcıların yurtdışından yapacağı ithalatı düzenleyen bir fıkra idi ve kaldırılarak bu yatırımcıların ithalattan kar etmesi önlenmiştir. Bence, kaldırılması doğru bir düzenlemedir.
MADDE 3- Aynı Kararın 11’inci maddesinin;
- Birinci fıkrasının (e) bendinde yer alan “ve (u) bentleri” ibaresi “bendi” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın sonunda yer alan “17’nci maddenin birinci fıkrasının (u) bendi kapsamına giren yatırımlarda azami ilk on yıl, diğer yatırımlarda” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
Yapılan bu değişiklikle hayvancılık konusundaki yatırımlarda faiz desteği kaldırılmıştır.
- Dördüncü fıkrasında yer alan “bir milyon Türk Lirasını” ibaresi “bir milyon sekiz yüz bin Türk Lirasını” şeklinde değiştirilmiştir.
Maddenin eski şeklini hatırlayalım.
Faiz veya kâr payı desteği tutarı, bölge ayrımı olmaksızın AR-GE ve çevre yatırımlarında bir milyon Türk Lirasını, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlarda sabit yatırım tutarının yüzde yirmisini aşmamak kaydıyla, diğer stratejik yatırımlarda ise sabit yatırım tutarının yüzde beşini aşmamak kaydıyla ellimilyon Türk Lirasını geçemez.
Yapılan bu değişiklikle faiz ve kar payı desteği AR-GE ve çevre yatırımlarında en az bir milyon sekiz yüz bin (1.800.000) TL olacak şekilde değiştirilmiştir.
- Yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(7) 17’nci maddenin birinci fıkrasının (n) bendi kapsamına giren yatırım konularındaki kullanılmış komple tesis hariç olmak üzere kullanılmış makine ve teçhizat ile belediyelerin yapacağı yatırımlar için faiz veya kar payı desteği uygulanmaz.”
17’nci maddenin 1-n fıkrası aşağıdaki gibi olup yüksek teknolojili sanayi sınıfında üretim yapacak yatırımları kapsamaktadır.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) teknoloji yoğunluk tanımına göre yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar (US-97 Kodu: 2423, 30, 32, 33 ve 353).
Yapılan değişiklikle kullanılmış makine ve teçhizat yatırımları ile belediyelerin yapacağı yatırımlar için faiz veya kar payı desteği uygulanmayacak, ancak yüksek teknolojili yatırımlar için kullanılmış makine ve teçhizat yatırımlarında faiz veya kar payı desteği verilecektir.
MADDE 4- Aynı Kararın 12’nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(10) Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaat aşamasında talep edilmesi halinde, vergi indiriminden yararlanılmamak kaydıyla, dördüncü ve beşinci fıkrada belirtilen oranlar 15 inci maddenin birinci ve üçüncü fıkralarında belirtilen yatırıma katkı oranının yarısı kadar artırılarak uygulanır.” Söz konusu 12 inci madde teşvik belgelerine sigorta primi işveren desteğini düzenlemekte olup yapılan bu değişiklikle, gerek bölgesel teşvik uygulamaları ve gerekse büyük ölçekli yatırımlar ve de stratejik yatırımlarda, azami sigorta primi destek oranı teşvik tebliğinin 15 inci maddesinin 1 ve 3 üncü fıkralarında belirtilen oranların yarısı kadar artırılmaktadır.
Tabloyu hatırlatalım.
4) Yararlanılan sigorta primi işveren hissesi desteğinin tutarı, bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlarda sabit yatırım tutarının aşağıda belirtilen oranlarını geçemez.
5) Stratejik yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteğinin miktarı 1, 2, 3, 4 ve 5 inci bölgelerde sabit yatırım tutarının yüzde on beşini geçemez. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenmesine karar verilen stratejik yatırımlarda bu kısıt uygulanmaz.
Devam edecek…