Makine İhracatçıları Birliği’nin (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin 2025 yılının ilk çeyreğindeki makine ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 azalarak 6,6 milyar dolara geriledi. Miktar bazındaki düşüş ise yüzde 7,7 olarak gerçekleşti. Mart ayındaki ihracat ise 2,3 milyar dolar seviyesinde kaldı.
Almanya'ya 753 milyon, ABD’ye 400 milyon dolarlık ihracat yapılırken, İtalya, Birleşik Krallık, İspanya ve Romanya gibi bazı pazarlarda yüzde 9 ila 31 arasında değişen artışlar görüldü. Tekstil ve konfeksiyon makinelerinde 29 milyon dolarlık artış yaşanırken, inşaat ve madencilik makinelerinde 120 milyon dolarlık, yıkama ve kurutma makinelerinde ise 47 milyon dolarlık düşüş kaydedildi.
ABD ile gümrük gerilimi
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ABD'nin teknoloji geliştirme odaklı üretim dengesizliğini gidermek amacıyla uyguladığı korumacı gümrük politikalarına dikkat çekti. ABD’nin makine ithalatında yıllık 530 milyar dolar hacme ulaştığını, ancak 280 milyar dolarlık açık verdiğini belirten Karavelioğlu, bu açığın büyük kısmının AB ve Çin lehine oluştuğunu ifade etti.
Karavelioğlu, “ABD'nin aldığı sert önlemler kaçınılmaz hale geldi. Çin’in elindeki dev üretim kapasitesinin dünya pazarlarında nasıl yönlendirileceği önemli bir etken olacak. Türkiye bu ortamdan avantajlı çıkabilir; ancak bunun için yatırım ve faaliyet ortamımızın dış tehditlere karşı korunması şart” dedi.
AB’nin “adil ve serbest ticaret” yaklaşımına vurgu yapan Karavelioğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin stratejik hamlelerini yakından takip etmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’nın Çin kadar ABD’ye bağımlı olmadığını hatırlatan Karavelioğlu, bu durumun Türkiye için yeni fırsatlar yaratabileceğini belirtti.
Yerli üretime destek çağrısı
Son 12 ayda makine ithalatında yüzde 5'lik düşüş yaşandığını dile getiren Karavelioğlu, mevcut teşvik sistemlerinin gözden geçirilmesi gerektiğini savundu. Vergi istisnalarının sadece ithalatı teşvik ettiğini ve yerli üreticileri haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Karavelioğlu, "Yeni yatırım teşvik sisteminde yerli makineleri destekleyecek düzenlemeler yapılmalı" dedi.