AYDIN DAĞTEKİN- GÖKSEL BAŞARAN
Türkiye’nin önde gelen sanayi kentlerinden Bursa, 2025 yılının ilk çeyreğinde şirket hareketliliği ve yabancı yatırımlarla dikkat çekti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre, Bursa’da Ocak-Mart döneminde 1.016 yeni şirket kurulurken, 219 şirket faaliyetini sonlandırdı. Bu rakamlar, 2024'ün aynı dönemine göre hafif bir düşüşe işaret ediyor. Geçen yıl 1.056 şirket kurulmuş ve 252 şirket ise kepenk indirmişti. Kooperatiflerde ise 2025'te 19 yeni kuruluş gerçekleşirken, 11 kooperatif tasfiye sürecine girdi. Gerçek kişi ticari işletmelerinde ise 129 yeni kayıt alınırken, 100 işletme faaliyetini durdurdu.
Yabancı sermayeli şirketlerde Bursa, Türkiye genelinde önemli bir paya sahip. Anonim şirketlerde 8 şirketle 4. sırada yer alan Bursa, 6.15 milyon TL toplam sermaye ve 3.13 milyon TL yabancı ortak payıyla dikkat çekti. Limited şirketlerde ise 31 şirketle 6. sırada yer bulan Bursa, 52.4 milyon TL toplam sermaye ve 34.64 milyon TL yabancı ortak payıyla yatırımcıların güvenini kazandı.
Bursa'da yabancı sermayeli şirketlerin ülke dağılımına bakıldığında, Almanya'nın açık ara önde olduğu görülüyor. 23 şirketle en fazla yatırım yapan ülke olan Almanya, 29.35 milyon TL toplam sermaye katkısı sağladı. Fransa ve İran, her biri 2 şirketle yüksek sermayeli yatırımlarıyla öne çıkarken, Çin ve Rusya Federasyonu da Bursa'ya olan ilgilerini gösterdi. Toplamda 40 yabancı sermayeli şirketin kurulduğu Bursa'da, yabancı ortakların sermaye payı 37.77 milyon TL oldu.
Yenilikçi politikalar ve sektörel çeşitlilik şart
Ekonomistler, Bursa'nın sanayi ve üretim potansiyeliyle yabancı yatırımcılar için cazip bir merkez olmayı sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerle rekabet edebilmek için altyapı ve teşvik politikalarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bursa'nın, yabancı sermayeyi çekmeye devam ederken, yerel şirketlerin de büyümesini destekleyecek politikalar geliştirmesi, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor. Uzmanlar, "Bursa, hem yerel hem de yabancı yatırımcılar için hâlâ cazip bir merkez. Ancak sürdürülebilir büyüme için yenilikçi politikalar ve sektörel çeşitlilik şart" yorumunu yapıyor.