Buluşlar ülkesel kalkınmamızın en önemli kaynakla­rından biri. Ama sadece buluş yapmak yetmiyor. Pa­tent tesciliyle belgelenmediği ve koruma altına alınmadığı sürece taklitlere en kötüsü de kalitesiz taklitlere zemin ha­zırlıyor.

Kurumsal firmalarda bir buluş yapıldı­ğında ya da yapılmadan önce buluşsal alt yapıyı oluşturabilmek, bir yol haritası belirleyebilmek için ön çalışmalar yapı­lıyor. Bunun en önemlileri de patent araştırmalar. Farklı sonuçları önümüze koyan ve bir yol haritası belirlememizde bize kaynak oluşturabilecek birkaç patent araştırma çeşidinden bahsetmek istiyorum bu hafta. Yap­mayanlar için de belki fikir olur.

Firma Bazında Patent Araştırması

Belirli bir firma adına yapılmış patent tescili başvuruları ele alınarak bir rapora dönüştürülür. Daha çok rakip analizi yapmak için kullanılır.

Patent başvuru sayısı,

Tescil edilmiş patentler

Tescillerin hangi ülkeleri kapsadığı

Tescillerin geçerlilik süreleri ve sona erme tarihleri

Yenilik Araştırması

Belirli bir ürün ya da sistem üzerinde yapılan geliştirme ya da buluşun yeni olup olmadığının araştırıl­masıdır. Buluşun yeni olmasını sağladığı dü­şünülen özellikler açık­lanarak bu özellikleri taşıyan ya da bir araya geldiklerinde o özellik­leri ihtiva eden önceki ürün ya da açıklama­lara bakılarak buluş ya da geliştirmenin yeni olup olmadığı araştırı­lır. Yaklaşık 3-5 gün sür­mektedir.

Patentlenebilirlik Araştırması

Patentlenebilirlik araştırması doğası gereği yenilik araştırmasını da kapsar. Bilginin yeni olmasının yanında patent tescili hakkı ka­zanma ihtimali de değerlendirilir. Yenilik ve patentlenebi­lirlik araştırması için 3-5 gün süre yeterli olacaktır.

Etrafını Dolaşma Araştırması

Belirli bir patent tescili temel alınarak tesci­lin koruma kapsamı tespit edilir ve varsa mevcut ürünlerle karşılaştırılması yapıla­rak patentin bir tehdit oluşturup oluş­turmayacağı konusunda görüş oluşturulur. Çözüm önerileri getirilir. Bu araştırma mevcut patentin tescil kapsa­mının hangi ülkeleri içine aldığını ve paten­tin koruması olmayan ülkelerin de tespitini kapsar.

Üretim Serbestliği Araştırması

(Freedom To Operate)

Belirli bir ürün ele alınarak bu ürün ile ilgili olabilecek patent konuları belirlenir ve her bir patent ihtimali konu­sunda araştırma yapılarak o ürünü üretme ya da ticaretini yapmanın bir patent ihlali yaratıp yaratmayacağı belirlen­meye çalışılır. Araştırma hangi ülkeleri kapsayacaksa ona göre belirlenmek koşuluyla araştırma kapsamında

Yayınlanmış ve ulusal faz giriş hakları devam eden PCT başvuruları

Yayınlanmış EPC başvuruları

Tescil yayınları gerçekleşmiş ve ulu­sal faz giriş hakları için gereken üç aylık hoşgörü süresi içinde bulunan Avrupa Patentleri

Son bir yıl içinde başvurulmuş ve rüç­han hakları devam eden ulusal patent başvuruları

Araştırma kapsamı içinde bulunan ülkelerde tescil edil­miş ve halen devam eden patentler incelenir. 10-15 gün sürebilen araştırma işlemidir.

Patent Alan Araştırması (Landscape Analysis)

Temel olarak bir patent araştırmasından öte sektörel analiz raporu olarak görülebilir. Bir ürün ya da meslek alanı temel alınarak bu ürün ya da meslek alanında bugüne kadar tescil edilmiş patentlerin

Hangi konular üzerinde yoğunlaştığını

En çok kimler tarafından patent tescilleri alındığını

Patent tescillerinin yoğunlaştığı ülke­leri kapsayabilir. Raporun hazırlanma süresi 10-15 gün sürebilir.

Burada amaç daha çok o sektörle il­gili üstünde durulmamış ve tescil alın­mamış alanların tespit edilmesi ve oraya odaklanarak o konuda Ar-Ge çalışması yapılmasıdır. Bir fir­manın neye ihtiyacı varsa, neyi öğrenmek ve ne ile ilgili bilgi sahibi olmak istiyorsa ona göre uygun patent araş­tırma yöntemi önerilerek doğru sonuca ulaşabilmek çok önemlidir. Sizim ihtiyacınız hangisi?