BTSO organizasyonuyla "Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar" mottosuyla Dirençli Kentler Zirvesi düzenlendi. İstanbul’da 6,2 büyüklüğündeki depremin yaşandığı güne denk gelen zirvede dikkat önemli verildi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), kentin geleceğini şekillendirmek amacıyla “Şimdi Dönüşüm: Dirençli Şehirler, Yenilikçi Yarınlar” temasıyla Dirençli Kentler Zirvesi’ni Bursa Business School’da düzenledi. İstanbul’da aynı gün yaşanan 6.2 büyüklüğündeki deprem, zirvenin önemini daha da artırdı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, şehirleşmenin sadece nüfus artışı değil, aynı zamanda medeniyet inşası anlamına geldiğini vurguladı. Bursa’nın 1960’lı yıllarda Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Burkay, “Bugün Bursa’da 17 OSB bulunuyor ancak bunların birçoğu plansız şekilde belde belediyeleriyle kuruldu. Artık dirençli ve yaşanabilir kentler bizim önceliğimiz” dedi.
Bursa’nın 1. derece deprem kuşağında olduğunu ve tarih boyunca yıkıcı afetler yaşadığını hatırlatan Burkay, 8 bin 500 imalatçı firmanın şehir merkezinde sıkışmış olmasının ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Burkay, “Kentin mekânsal planlama süreci bir anayasa gibi ele alınmalı. Sadece yol ve arsa değil, üretim, ticaret, yaşam alanları bir bütün olarak planlanmalı” diye konuştu.
Eyleme dönüşmeli
BTSO Başkanı, zirvelerin farkındalık yaratmadaki rolüne dikkat çekerek, “Ortak akıl şart. Bursa’nın yaşanabilir kent kimliğine kavuşması için bedel ödenmesi gerekiyorsa iş dünyası olarak hazırız. Ancak bu etkinliklerin, politika yapıcılar tarafından somut adımlara dönüştürülmesi gerekir” dedi. Değişim ve dönüşüm çağında Bursa’nın tarihsel birikimiyle bu süreci en iyi yönetecek şehirlerden biri olduğunu belirten Burkay, Rising City & Yapı ve Yaşam Fuarı’na da sektörün gerekli önemi göstermesi çağrısında bulundu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı Daire Başkanı İrfan Akça da, dirençli şehirlerin sadece kriz anlarında değil, sonrasında da hızla toparlanabilen şehirler olduğunu vurguladı. Akça, “6 Şubat depreminin benzerlerini yaşamamak için dönüşüm, hepimizin ortak meselesi. Zirve bu konunun gündemde kalmasına katkı sağlıyor” dedi.
Planlı taşınma şart
BTSO İnşaat Konseyi Başkanı Ali Tuğcu ise Bursa’nın Türkiye’nin ekonomik lokomotif şehirlerinden biri olduğunu, ancak bu gücün sürdürülebilir hale gelmesi için kentteki plansız büyümenin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi. Tuğcu, “Sanayi tesislerinin şehir merkezinden planlı bölgelere taşınması, hem kent yaşamı hem de sanayinin gelişimi için önemli bir adım olacaktır. 1/100 binlik yeni çevre düzeni planı, bu dönüşümde yol gösterici olmalı” dedi.
Zirveye katkı sağlayan Atış Yapı ve Sinta firmalarına plaket takdimiyle devam eden program, uzmanların yer aldığı oturumlarla sürdü. “Kentsel Dönüşümün Ekonomisi: GYF & GYO Finansman Modelleri” başlıklı oturumda yeni finansman çözümleri ele alınırken; mimari sunum, yapay zeka, sosyal dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında paneller düzenlendi. Katılımcılar deneyimlerini paylaşarak sektöre ışık tuttu.