Burpol Polimer Plastik Genel Müdürü İlkay Yıldırım, plastik ithalatı yerine geri dönüşümün şart olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Avrupa’da plastik ham madde ithalatında ikinci sırada yer aldığını belirten Yıldırım, “Her atık bir ekonomik değerdir. Geri dönüşüm bilinci yaygınlaştırılmalı” dedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadelede geri dönüşümün kritik rol oynadığını ifade eden İlkay Yıldırım, “Kaynaklar sınırlı ve hızla tükeniyor. AB, 2030’da karbon emisyonunu yarıya indirmeyi, 2050’de ise net sıfır emisyon hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için geri dönüşüm şart” diye konuştu. Atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılabileceğini belirten Yıldırım, “Dönüştürülebilir malzemeler, milli servet olarak görülmeli. Geri dönüşüm, Bursa ve ülke ekonomisi için bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
İlkay Yıldırım, AB’nin sıfır emisyon hedefi doğrultusunda ihracat yapan firmaların geri dönüştürülebilir ham madde kullanmak zorunda olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de geri dönüşüm seferberliği ilan edilmeli. Otomotiv, tekstil ve beyaz eşya sektörleri, üretimde geri dönüştürülmüş ham madde kullanımını artırmalı” dedi. Plastik atıkların sanayi için büyük önem taşıdığını vurgulayan Yıldırım, “Geri dönüştürülmüş plastik ham madde kullanımı zorunlu hale geliyor. Firmalar, petrolden üretilen plastik yerine geri dönüştürülebilir ürünleri tercih ediyor” şeklinde konuştu.
Plastik ham madde ithalatında ikinciyiz
Türkiye’nin plastik ham madde tüketiminde Avrupa’da ikinci sırada olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti: “Her yıl milyarlarca dolarlık plastik ithal ediyoruz. Bu, cari açığa neden oluyor. Oysa geri dönüşümle atıklardan plastik ham madde elde edebiliriz. Plastikler, defalarca geri dönüştürülebilir. Örneğin, otomotivde kullanılan plastiklerin yüzde 75’i geri kazanılabilir. Plastik malzemeler hafif olduğu için lojistikte enerji tasarrufu sağlar ve karbon salınımını azaltır.”