Şehirlerde nüfus her geçen gün artıyor. Bu noktada ise sınırlı kaynakların kullanımı ön planı çıkıyor. Dünya, kentlerdeki yaşamı kolaylaştırabilmek için çözüm arayışında. Kent yaşamını kolaylaştırabilmek için şehirler, teknoloji ile daha yaşanabilir hale getiriliyor. Birleşmiş Milletler’e göre 2050’de dünya nüfusu yaklaşık 10 milyara ulaşacak. Şehirlerde yaşayan nüfus ise yüzde 70’i bulacak. “Akıllı şehirler” bu yoğunluğu yönetebilmenin yol haritası. Bursa’daki belediyeler, “akıllı şehir” uygulamalarıyla daha yaşanabilir Bursa için harekete geçtiler.
Alinur AKTAŞ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı
Üreterek büyüyen şehir
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019 yılında 2020 - 2023 ulusal akıllı şehirler stratejisi ve eylem planı yayımlandı. Bu strateji ve eylem planında her şehir kendi dinamiklerine göre yerel akıllı şehir stratejisi ve eylem planını hazırlamakla yükümlüdür ifadesi yer alıyor. Bu doğrultuda Bursa’nın akıllı şehir ve stratejisi ve eylem planını hazırlamak üzere Bursa’nın akıllı şehre dönüşümü projesini başlattık. 2 yıl süreli proje ana başlıklarıyla mevcut durum analizi, literatür taraması, ihtiyaç analizi, bağlam analizi, strateji geliştirme, aksiyon planı, veri gereksinimleri analizi, referans mimari tasarımı ve pilot proje safhalarından oluşmaktadır. Bu proje ile birlikte Bursa’nın akıllı şehre dönüşümü için yol haritası ve şehrin ihtiyaçlarına çözüm üretecek akıllı şehir projeleri hazırlanmış olacak. Açık Yeşil – Açık Veri Platformu, Enerji Yönetim Platformu, Lorawan Haberleşme Altyapısının Kurulması, Gönül Bağı, Sanal Gerçeklik Terapisi, İklim Sokağı, Incıt-Ev, Ncıt-ev, Arudep – Aykome Ruhsat Denetim Programı, Kentsel Dönüşüm, Kamulaştırma Ve Emlak Yönetimi Cbs Yazılımları, Çevre Şikâyet İzleme Sistemi, Evde Bakım Hizmetleri, Tarihi/turistik Mekânların Sanal Gerçeklik (VR) İle Tanıtımı, İnsansız Hava Aracı (İha) İle Mekânsal Veri Üretimi, İmar Planlarının Akıllandırılması, E-Belediye Projesi, Muhtar ve STK Talep Yönetimi, Baz İstasyonu Yer Seçimi Online Başvuruları, Gobursa Mobil Uygulama, Personel Tek Kart Uygulaması, Yönetici Bilgi Sistemi Mobil Uygulaması, Lojistik Mobil Uygulaması, Zabıta Denetim Mobil Uygulama, Bursa İstihdam Ve Kariyer Ofisi (Biko) Uygulaması, Bursa Cepte, Bursa Turizm Web Uygulaması gibi akıllı uygulamalarla teknolojinin tem imkanlarını belediyecilik hizmetlerinde kullanıyoruz.
Çevre ve doğal kaynaklar, dünyada hayatın varlığının devam etmesi için en temel gerekliliktir. Doğa sadece insan yaşamı için gerekli olan yaşam koşullarını sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda meydana getirilen ekonomik toplum düzeni için de gerekli olan kaynakları sunuyor. Sürdürülebilir gelişme; doğal kaynakların ekonomik, sosyal ve çevresel gelişme unsurları arasında bir denge sağlanarak yönetilmesini ve bu şekilde çevrenin korunmasını amaçlamaktadır. Küresel ölçekte en büyük çevre sorunlarından birisi de iklim değişikliğidir. İklim değişikliği; tarım ve gıda, temiz su ve sağlık başta olmak üzere hayatımızın her safhasını etkiliyor. Dolaysıyla ülkelerin bu konularda çözüm çabalarını artırmalarını zorunlu kılıyor. Ülkemizde son zamanlarda etkisini iyice hissettiren aşırı hava olayları, fırtınalar, hortumlar, dolu yağışları, seller, toprak kaymaları, büyük çaplı orman yangınları, iklim değişikliğinin neden olduğu felaketlerdendir. Tabii bu durum, ülkemizde özellikle yerel yönetimlerin iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konusunda etkin rol alması gerektiğini göstermiştir. İklim değişikliği ile farkındalığının topluma yayılması ve toplumun bilinç düzeyinin arttırılması büyük önem taşıyor. Ulusal olarak gündemimizde olan iklim değişikliği ile mücadele, yeşil mutabakat ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında; çevre, şehircilik ve iklim değişikliği bakanı sayın murat kurum tarafından geçtiğimiz hafta yeşil kalkınma sonuç bildirgesi açıklandı. 11 maddeden oluşan bildirgede iklim değişikliği, sıfır atık, enerji, finans, döngüsel ekonomi, düşük emisyon bölgeleri, sosyal konutlar, kentsel dönüşüm, genç istihdam, eğitim seferberliği, yeşil teknoloji ve yeşil binalar gibi pek çok konu başlığına değinildi. Ülkemizin yeşil kalkınma sürecinde göstermiş olduğu güçlü iradeyi bursa olarak yerelde desteklemek adına bizler de birçok çalışmayı hayata geçiriyoruz.
Bursa, üreterek büyüyen bir kent. Haliyle gelişmekte olan bütün kentlerde olduğu gibi Bursa’da da çeşitli çevre sorunları yaşanıyor. Her ilçemizin ayrı ayrı özellikleri var. Dolayısıyla her ilçemizin çevre sorunları farklı. Çevreyi ilgilendiren her konu bizim gündemimizde. Şehrimize duyduğumuz saygı ve sevgi ile kentimizin her geçen gün daha yaşanabilir ve daha sağlıklı bir şehir haline gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda; içme suyu isale hatlarının yenilenerek kayıp, kaçak oranının düşürülmesi, ayrık sisteme geçilmesi ve atık su arıtma tesislerinin yapılması, atık minimizasyonu ve entegre atık yönetimine geçişle atıktan enerji ve hammadde geri kazanımının yapılması, gürültü haritalarının hazırlanması, şehrin karbon ayak izinin belirlenmesi, sürdürülebilir enerji ve iklim değişikliği uyum planı yapılması, hafriyat ve inşaat yıkıntı atıklarının denetimi ve uygun depolama alanlarının oluşturulması, evsel ve sanayi atıklarının su kaynaklarına deşarjının önlenerek nilüfer çayının su kalitesinin arttırılması, kişi başına düşen yeşil alan miktarının arttırılması, düzensiz depolama alanlarının rehabilite edilerek yeşil alana dönüştürülmesi, hava kirliliğinin önlenmesine yönelik denetimler sürdürülebilir şehir olma yolunda belediyemizin yaptığı çalışmalara verilebilecek en güzel örneklerdir. Belediyemiz tarafından küresel ölçekte yürütülen iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla sera gazı emisyon miktarını hesaplayarak “Bursa Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Uyum Planı” hazırlandı. 2014 yılı baz alınarak hazırlanan envanter çalışması mevcut durumda revize ediliyor. Önümüzdeki günlerde envanter sonuçlarını açıklayacağız. Belediyemizin enerji alanındaki çalışmaları da devam ediyor.
Belediyemiz bünyesindeki çalışmaların koordine edilerek yürütülmesi amacıyla Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı olarak oluşturulan Enerji Yönetim Birimi’ne ait “Bursa Büyükşehir Belediyesi Enerji Yönetim Birimi Yönergesi” hazırlandı ve yürürlüğe girdi. Belediyemize ait, yeni hizmet binası ile Merinos AKKM konferans salonu ve kongre merkezi binalarında enerji yöneticilerinin görevlendirilmesi yapıldı. Yine, yeni hizmet binası ile Merinos AKKM konferans salonu ve kongre merkezi binalarında enerji etütlerinin yapılması için enerji etüt çalışmaları ve ölçümler yapıldı. Etüt raporlarının sonuçlarına göre gerekli iyileştirmeler yapılarak enerji tüketimleri azaltılacak, kayıplar ve varsa kaçaklar önlenerek enerjinin daha etkin kullanılmasıyla enerji kullanımında verimlilik sağlanacak.
Bilindiği üzere Cumhurbaşkanımız sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan sıfır atık projesi kapsamında da belediye binalarımızda gerekli altyapıyı oluşturmuş ve sıfır atık belgesi almıştık. Ayrıca eğitim ve bilgilendirme çalışmalarımız ve ilçe belediyelerimiz ile koordinasyon toplantılarımız da devam ediyor. Hepinizin malumu olduğu üzere Bursa’mız, yeşil ile birlikte anılan tek şehir.
Bursa, üreterek büyüyen bir kent. Haliyle gelişmekte olan bütün kentlerde olduğu gibi Bursa’da da çeşitli çevre sorunları yaşanıyor. Her ilçemizin ayrı ayrı özellikleri var. Dolayısıyla her ilçemizin çevre sorunları farklı. Çevreyi ilgilendiren her konu bizim gündemimizde. Şehrimize duyduğumuz saygı ve sevgi ile kentimizin her geçen gün daha yaşanabilir ve daha sağlıklı bir şehir haline gelmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda; içme suyu isale hatlarının yenilenerek kayıp-kaçak oranının düşürülmesi; ki bu konuda %95 seviye ile Türkiye’nin öncü kurumlarından biriyiz. Ayrık sisteme geçilmesi ve atık su arıtma tesislerinin yapılmasıyla da doğaya deşarj edilen suyun kalitesini de en üst seviyede tutuyoruz. Böylelikle de hem doğaya hem de yer altı su kaynaklarımıza zarar vermemiş oluyoruz.
Bursa’mız sanayi başta olmak üzere tarımı ve turizmiyle de ön plana çıkan ülkemizin ender kentlerinden biri. Tabii Bursa’mız yoluna sanayi öncelikli devam edecek ancak biz en başından beri yüksek teknolojiye dayalı ve katma değeri yüksek ürünler üreten sanayinin ön plana çıkarılması gerektiğini savunuyoruz. Özellikle yerli milli ve elektrikli otomobilin şehrimizde üretilmesi ile ben önümüzdeki süreçte yüksek teknolojinin sanayinin daha da ön planda olacağına inanıyorum.
Bunun yanında tarımda da geleceğe dönük beklentimiz yükseliyor. Özellikle Büyükşehir Belediyesi olarak ahudunu, yaban mersini, aronya gibi katma değeri yüksek tarımsal üretim giderek kentimizde artıyor. Bunu artan ihracat rakamları ile görüyoruz.
Yine hem UNESCO Dünya Mirası Listesindeki mevcut alanlarımız hem İznik’in UNESCO’ya aday olması hem de Türk Dünyası Kültür Başkentliği unvanı ile turizmde de önemli atılımlar bekliyoruz. Şehrimizin gelecek vizyonunun bu üç temel başlık üzerinde şekillenmesini planlıyoruz.
Turgay ERDEM
Nilüfer Belediye Başkanı
Nilüfer dijitale taşınıyor
Teknolojinin yaşamın hemen her alanına hâkim olduğu çağımızda, Nilüfer Belediyesi de hizmetlerinin çoğunu dijital alana taşıdı.
Nilüfer Belediyesi birçok kurum içi uygulamayı e-imza ve mobil imza aracılığı ile elektronik ortama taşıdı. Böylece kağıt israfının önüne geçildi. Yine her geçen yıl uygulamalar daha da artırılarak vatandaşların belediyeye gelmeden hizmetlerini hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilmelerine olanak sağlanıyor. Başvuru, ödeme, sorgulama gibi birçok işlemin dijital ortamda yapılabiliyor olması her anlamda kazanç sağlıyor. Dijital ortama taşınan uygulamalarla hem vatandaşlar belediye binasına kadar gelerek zaman kaybı yaşamıyor hem de gereksiz kağıt israfının, motorlu araç kullanımının önüne geçilerek çevre korunuyor, ekonomiye de katkı sağlanıyor.
Vatandaşlarımız ödemelerini, borç sorgulamalarını, vergi tahsilatlarını, istek öneri ve şikayet başvurularını ve bunların takibini, imar durumunu, Nilüfer Kütüphanalerine online üyeliklerini dijital ortamda gerçekleştirebiliyor.
Ayrıca inşaat ruhsatı başvurularının internet üzerinden tüm dosya ve evrakları ile alınması, onaylanması için portal yazılımı tamamlanmış olup uygulamanın devreye alınması için test süreçleri devam ediyor. Yıl sonuna kadar uygulama devreye alınarak başvuru sürecinin tüm aşamaları ile e-devlet sistemi ile entegre olarak devreye alınacak.
Öte yandan mevcut sistemlerin yaygınlaştırılması amacı ile ödeme kanalları sayısı artırıldı. Yapı Kredi bankası üzerinden mobil ve şubeler üzerinden tahsilat işlemleri tamamlandı. Aynı şekilde e-devlet üzerinden de ödeme hizmetleri sağlandı.
Eğitime katkıda bulunacak yatırımlar da yaptık. Nilüfer’in kırsal mahallelerindeki çocuk ve gençlerin eğitim hayatlarına katkıda bulunmak amacıyla fiber altyapısı olmayan 14 mahalleyi internet altyapısına kavuşturarak bölge halkına sınırsız ve ücretsiz internet olanağı sağladık. Konaklı, Karacaoba, Yaylacık, Büyükbalıklı, Güngören, Gökçe, Çaylı, Badırga, Fadıllı, Unçukuru, Dağyenice, Ayvaköy, Tahtalı bu dönem kurulan wi-fi istasyonları sayesinde ücretsiz internete kavuştu. Proje kapsamında meydanlara yerleştirilen Wifi antenler sayesinde 150 metre yarı çapında tüm alanlarda internet hizmeti ücretsiz olarak sağlandı.
Nilüfer Belediyesi olarak 2014 yılında Başkanlar Sözleşmesi’nin imzacısı olduk ve iklim değişikliği ile ilgili mücadele konusunda taahhütlerde bulunduk. O tarihten beri de sürdürülebilir enerji ve iklim eylem planlarımızı hazırlıyoruz. 2030 yılına kadar karbon emisyonlarımızı yüzde 40 azaltma taahhüdünde bulunduk ve çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz.
Enerji Verimliliği Kanunu ve 2019 Ağustos ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi uyarınca, Türkiye’de bu tarihten sonra kamu kurumları enerjiyi doğru kullanmak için enerji yönetim birimlerini kurmaya başladı. Oysa bu alandaki çalışmalarına 2014 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde Enerji Bürosunu kurarak başlayan Nilüfer Belediyesi, 2017 yılında IS0 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikasını aldı ve hizmet binalarında, kent bostanı, park gibi kamu alanlarında güneş enerjisi kullanılması yönünde çalışmalar başlattı. Bursa Valiliği tarafından pilot Belediye olarak seçilerek Enerji Yönetim Birimi Yönergesi hazırlanan ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından yönergesi onaylanarak yürürlüğe giren ilk belediye Nilüfer Belediyesi oldu. Yapılan düzenleme ile mevcut Enerji Bürosu, Nilüfer Belediyesi Enerji Yönetim Birimi’ne dönüştürülerek Bursa Valiliği Enerji Yönetim Birimi ile koordineli bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Dikkat çekmek istediğimiz diğer bir konu 2019’dan itibaren Nilüfer’de her yılın tematik bir yıl olarak ele alınarak çalışmaların o tema üzerinde yoğunlaştırılması. 2020 Tarım, 2021 Gıda, 2022 ise İklim Yılı olarak ilan edildi ve bu 3 yılın temasını da birbiri ile ilişkilendirerek proje ve planlarımızı yapmaya gayret gösteriyoruz.
Nilüfer Belediyesi 2022 yılında ayrıca Binalarda Enerji Verimliliği Kampanyası başlattı. Bu kapsamda, ev sahipleri, site ve apartman yöneticileri, muhtarlar ve enerji verimliliği alanında çalışan firmalar bir araya getirilerek örnek uygulamalar ve çözümleri konunun uzmanlarından dinlendi.
Nilüfer Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı 3. Belediyeler Buluşması’nda da ev sahipliği yaptı. Bu buluşmada katılımcı belediyeler iklim kriziyle mücadelede yapılan çalışmaları paylaştı. Deneyim paylaşımlarının yapıldığı bu buluşmaya yerel yönetimlerin, birbirinde gözlediği iyi uygulama örnekleri ile verimli bir etkinlik oldu. Yaşadığımız kentlerde insanlarımız bu kadar büyük bir krizin etkilerini yaşarken buna seyirci kalmak istemiyor ve bu anlamda da belediyelerin işbirliği yapmasını ve belirli ağlar çerçevesinde bir araya gelmesini önemsiyoruz.
Hizmet binalarımızda yenilenebilir enerji kaynakları kullanımını artırmak, enerji verimliliği sağlamak, yeşil alanlarımızı ve bisiklet yollarımızı artırmakla ilgili yoğun bir çabamız var. Günden güne ağı genişleyen kiralık bisiklet sistemi Nilespit projemizi bu yıl 34 istasyon ve 228 bisiklete çıkardık. Ayrıca bisiklet yolu ağımız 168 km’ye çıktı. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmayı ve bisiklet yolları ağını genişleterek 184 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz. Fidan dikimlerimize ağırlık vererek; nefes alacağımız yeni yeşil alanlar oluşturmayı planlıyoruz.
Her geçen gün azalan su kaynaklarının verimli kullanılması için peyzaj alanlarında daha az su isteyen bitki türlerini tercih ederek yeşil alanlarda oluşturulacak yağmur suyu hasadı ile binlerce metre küplük su tasarrufu sağlayacak ve bu konuya yönelik her türlü çalışmanın destekçisi olacağız. Yaşanabilir bir gelecek için Nilüfer’deki park sayısını artırmayı ve 2024 yılına kadar kişi başına düşen düzenlenmiş yeşil alan miktarını 19 metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz.
Sürdürülebilir çevreci bir anlayışla sıfır atık hedefini içinde barındıran bir belediyecilik anlayışı benimsiyoruz. Evsel atıkları ayrıştırarak; bu atıkların neden olacağı hava, su ve toprak kirliliğini engellemeye çalışıyoruz.
Paydaşı olduğumuz bir diğer önemli proje de, Avrupa Birliği tarafından Horizon 2020 Araştırma ve Yenilik Programı kapsamında finanse edilen “Gıda ve Doğal Kaynaklar” konulu dört yıllık (2021-2025) FUSILLI “Fostering the Urban food System Transformation through Innovative Living Labs Implementation” projesi. FUSILLI projesinin ana amacı, şehirlerin sağlıklı, sürdürülebilir, güvenli, kapsayıcı, adil ve uygun maliyetli gıda sistemlerine geçişi için bütünsel politika ve eylemler (kentsel gıda planlamaları) oluşturmak ve uygulama kapasitelerini güçlendirmek için inovasyon ekosistemleri geliştirmek.
4 yıl boyunca proje ortağı olan Avrupa şehirleri FOOD2030 öncelikleri doğrultusunda daha sürdürülebilir gıda sistemlerine geçişlerini kolaylaştırmak için desteklenecek. Bu doğrultuda FUSILLI projesi, şehirler, üniversiteler, KOBİ'ler, STK'lar ve endüstriler dahil olmak üzere 13 ülkeden (Türkiye, Finlandiya, Lüksemburg, Danimarka, İtalya, Portekiz, Hırvatistan, Norveç, Ukrayna, Yunanistan, İspanya) 34 ortağın uzmanlığını bir araya getiriyor.
FUSILLI projesi kapsamında her şehir, tüketicilere, dağıtıma, yönetişime, üretime ve gıda israfına yönelik gıda zincirinin tüm aşamalarında farklı yenilikçi eylemleri uygulamak amacıyla açık inovasyon ekosistemleri geliştirecek. Bu ekosistemler living lab (yaşayan laboratuar) konsepti doğrultusunda oluşturulacak. FUSILLI projesi kapsamında oluşacak olan bilgi topluluğu ve kentsel gıda planları aracılığıyla desteklenen ortaklar, mevcut iyi uygulamalarını belirleyecek ve böylece sürdürülebilir gıda sistemlerinin geliştirilmesinde tüm paydaşları, ilgili girişimleri ve politika yapıcıları destekleyecek.
Nilüfer Belediyesi de FUSILLI projesinde 48 aksiyon ve 192 alt aksiyonu gerçekleştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Doğal kaynakları korumak için kirlenmesinin önüne geçmek ve bu kaynakların doğru şekilde kullanılmasını sağlamak gerekiyor. Nilüfer Belediyesi de özellikle atıklarla doğal kaynakların kirlenmemesi için, sıfır atık hedefiyle birçok çalışmayı hayata soktu.
1995 yılından itibaren haneler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, okullar ve eğitim kurumları, alışveriş merkezleri, işyerleri, oteller, marketler ve sitelerden geri kazanılabilir atıklar Nilüfer Belediyesi tarafından toplanıyor. Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile bu durum yasal bir zorunluluk haline geldi ve 2019 yılından bu yana da Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ambalaj atığı toplama işi yürütülüyor.
Nilüfer sınırlarına dahil merkez mahallelerden haftada 1, kırsal mahallelerden de 15 günde bir ambalaj atığı toplanıyor. Geri kazanım toplama araçları; dini bayramlar ve resmi tatillerin tamamında aralıksız çalışmaya devam ediyor. Nilüfer Belediyesi sadece 2021 yılında talep eden vatandaşlara Nilüfer İlçesinde 5 bin 773 adet geri dönüşüm kutusu teslim etti.
Yine Nilüfer’deki okullarda her yıl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortak Atık Pil Toplama Yarışması düzenleniyor. Yarışmada en fazla atık yağ toplayan okullar ödüllendiriliyor. Böylece çocuklar atık konusunda bilinçlendirilirken, evlerde biriken atık yağların doğaya atılmadan dönüşüme kazandırılması sağlanıyor.
Nilüfer Belediyesi ayrıca Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni de 2021 yılında hayata geçirdi. Bu merkezde arasında elektronik atıkların da bulunduğu 14 atık türü toplanarak lisanslı firmalara geri kazanıma veya nihai bertaraf için yollanıyor. Elektronik atıklarını kendi imkanlarıyla belediyeye getiremeyenler 444 16 03 numaralı telefondan hizmet masasına kayıt yaptırdıklarında belediye ekipleri tarafından adresten de teslim alınıyor.
Atık ilaçlar da eczanelerle yapılan işbirliğiyle toplanıyor. Vatandaşlar çalışmada yer alan eczanelere atık ilaçlarını bırakarak bunların doğru şekilde bertaraf edilmesine destek veriyor.
Nilüfer Belediyesi, evrensel tasarım ilkelerini odağına alan bir yerel yönetim anlayışı ve kurumsal kimlik ile, planlı ve çağdaş bir yerleşimin oluşturulduğu, sosyal ve teknik alt yapıda çağdaş dünya ülkeleri standartlarını yakalayan, doğal ve kültürel mirasın korunduğu ve geliştirildiği, yeni teknolojilerin kent yaşamına entegre edildiği, kentsel gelişmenin kontrollü, dengeli, doğayla barışık ve finansal kaynakların verimli kullanılarak sağlandığı, kenti oluşturan meydan, cadde, park, sokak, kaldırım gibi açık alanların, yapıların birbiriyle ilişkilendirilerek ortak bir tasarım dilinin kurulduğu, kentsel sorunların çözümünde kentlilerle tasarımcıların birlikteliğinin sağlandığı, çocuk ve gençlerin yaratıcılıklarının geliştirmelerinde tasarımın bir yöntem olarak kullanıldığı, tarım alanlarının korunarak, doğal dengeye zarar vermeden güvenilir gıda üretiminin yapıldığı bir Nilüfer oluşturmayı ve bunu sürdürülebilir kılmayı hedefleyerek çalışıyor.
Artan nüfusu ve şehrin kaynaklarını göz önüne aldığımızda, daha az sanayi, daha çok yeşil alan ve tarım alanlarının amacına uygun etkin kullanımıyla “tarım kenti” kimliğinin ön plana çıktığı bir Nilüfer hayal ediyoruz.