Gelecek Günü ilk defa 15 Eylül 2011 tarihinde Humanity+ Leadership: MINDS konferansında dile getirilmiş. Fikir çok beğenilince dünyada yayılması için çalışmalar başlamış. Ve ilk defa 2012 yılında kutlanmaya başlanmış. Türkiye’de ise ilk defa 2013 yılında Fütüristler Derneği Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Ufuk Tarhan önderliğinde kutlanmaya başlamış. Benim de merak konularımdan biri olan fütürizm için severek takip ettiğim Ufuk Tarhan’ın önceki paylaşımlarımdan ve bugünün kutlanmasına katkı sağlanması gerektiği ile ilgili dinlediğim podcastden konu ilgimi çekti. Ve bugün 24 saat sürecek olan dünya çapında yapılan online toplantısına katıldım.

Geleceği önemseyen biri olarak, günün bilinmesine bir yazı yazarak katkı sağlayabilirim diye düşündüm. Belki seneye daha farklı şeyler yaparız.

Amaç, bugün gelecek hakkında düşünmek, daha iyi bir yarının nasıl geleceğini planlamak. Biliyoruz ki geleceğimizi bugün yaptığımız şeyler belirleyecek. Bu bireysel geleceğimiz için olduğu kadar, toplumsal ve çevresel geleceğimiz içinde böyle. Yine bu podcast te Ufuk Tarhan’ın gelecekte bizi ne bekliyor sorusuna verdiği çok güzel bir cevap vardı. ‘Bugün ne yapıyorsak, ne yapacaksak o bekliyor.’ Bunun altında yatan fikri çok iyi anlamak gerek. Hayatımıza giren teknolojiyi, yapay zekayı toplumsal fayda ve iyi niyet çerçevesinde kullanmamız bize güzel bir geleceğin kapılarını açacak.


Dünya Gelecek Günü kutlaması çok etkileyici ve heyecan vericiydi. Yeni Zelanda'da 1 Mart günü öğlen 12'de başlayan kutlamalar her saat başı batıya doğru ilerleyerek 24 saat sonra Hawaii'de sona erdi. Bir link üzerinden başlayan toplantı tüm dünya vatandaşlarını ortak bir noktada topladı. Her ülkeden, herkes toplantıda konuşanları dinlemek, fikrini paylaşmak ve fütüristlerle düşüncelerini değerlendirip buluşmak üzere katılabiliyor. Verilen linke 24 saat içerisinde istediğiniz zaman tıklayarak dünyanın herhangi bir yerindeki toplantıya dahil olabiliyorsunuz, insanların gelecek hakkındaki konuşmalarını dinleyebiliyorsunuz. Dileyen herkes düşüncelerini de rahatça dile getirebiliyor. Ben de bir ara dahil olduğumda pek çok ülkeden insanı görmek beni gerçekten heyecanlandırdı. Belki de birlikten kuvvet doğar ve geleceğin güzel gelmesine katkı sağlanabilir.

Gelecek Günü aşağıdaki adımları gerçekleştirmeyi amaçlamakta;

  • Tüm dünyada 1 Mart’ın hükümetlerce resmi tatil olarak ilan edilmesi
  • Okullarda tarih dersinin başladığı yaşlarda gelecek dersinin de müfredata alınması
  • Gelecek derslerinin konması ve bölümlerinin açılması
  • Okullarda 1 Mart’larda daha iyi bir gelecek yaratmak için Gelecek Günü Projeleri yaptırılması
  • Gelecek Günü kostüm partileri, kıyafet baloları, şarkı, resim, tasarım yarışmaları düzenlenmesi
  • İş yerlerinin çalışanlarına gelecek için yaratıcı düşünceler geliştirmek üzere bir günü tatil vermeleri
  • Yayın organlarının, medyanın 1 Mart’larda Gelecek Günü için özel yayınlar yapmaları

Seneye bunun üzerine biraz daha farkındalık yaratmalıyız diye düşünüyorum. Gelecek kaygısı özellikle çocuklarımız ve dünya için hepimiz de var. Yapacağımız küçük bir şey büyük değişimlere katkı sağlayabilir. Geleceğe hazır mısın?

Kaynak: https://www.ufuktarhan.com/makale/1-mart-gelecek-gunu-future-day-kutlu-olsun-2024