Semih AYDIN
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ne (TÜRMOB) bağlı Bölge Odası niteliğindeki Bursa YMM Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen İhsan Akar, Oda olarak gerçekleştirdikleri etkinliklerle üyelerine katkı sağlarken, meslektaşlarının sorunlarının çözümü için de önemli çalışmalara imza atıyor.
2016-2022 yılları arasında Oda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra Mayıs 2022’de yapılan Olağan Genel Kurul’da Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçilen İhsan Akar, Oda Yönetimi olarak hem üyelerine hem de vergi mükelleflerine fayda sağlamak istediklerini söyledi.
Bursa Yeminli Mali Müşavirler Odası olarak Türkiye’deki 8 YMM Odasından en büyük 4’üncü Oda olduklarını belirten Başkan Akar, “Bursa YMM Odası olarak Güney Marmara bölgesine hizmet veriyoruz. Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’dan 188 üyemiz var. Bunların 129’u aktif çalışan yeminli mali müşavir olup 59 u ise çalışmayan üyemizdir. Yine Odamıza kayıtlı 37 adet YMM şirketi ile 10 adet şirket şubesi vardır” dedi.
Oda üyelerinin yapısı hakkında da bilgi veren Akar şunları söyledi: “Üyelerimiz arasında 20 civarında Profesör olmak üzere rektör ve dekanlık yapmış olanlar bulunmakta. Ayrıca, milletvekilleri, emekli müsteşarlar, eski vergi dairesi başkanları, vergi müfettişliği ve grup müdürlüğü gibi kamuda önemli görevlerde bulunmuş üyelerimizin yanında özel sektörde yöneticilik yapmış veya mali müşavir kökenli çok sayıda üyemiz bulunmaktadır. Çatı örgütümüz TÜRMOB’da ise bu dönem Yönetim Kurulunda bir üyemiz ve Denetleme Kurulu Başkanlığı yapan bir üyemiz var” diye konuştu.
Türkiye’de yaklaşık 35 bin, Bursa’da ise 1.100 civarında işletmenin kurumlar ve gelir beyannamesinin tam tasdik kapsamında denetlenip Tam Tasdik Raporu düzenlenerek Vergi İdaresi’ne sunulduğu bilgisini paylaşan Bursa YMM Odası Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Akar, yeminli mali müşavirlerin çalışma alanları hakkında ise şunları söyledi:
Yeminli mali müşavirler olarak “muhasebe sistemleri kurmak, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlemleri yapıyoruz. Bu konularda belgelere dayanarak inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işler görev tanımlarımız arasında. Ayrıca, Yeminli Mali Müşavirler işletmelerin mali tablolarını ve beyannamelerini mevzuat hükümleri, muhasebe prensipleri ile muhasebe standartlarına uygunluğunu ve hesapların denetim standartlarına göre incelendiğini tasdik eder.”
Akar, yeminli mali müşavirlerin kurumlar ve gelir vergisi tam tasdiki, KDV iade tasdik raporları, ÖTV tasdik raporu, TÜBİTAK Ar-Ge raporları, SPK işlemleri, sermaye tespit ve özvarlık raporları, gümrük idaresine verilen raporlar ile özel amaçlı raporlar başta olmak üzere iş hayatının gerektirdiği birçok alanda mali ve finansal raporlar düzenlediklerini sözlerine ekledi.
Ülkeye ve firmalara katkı
Yeminli mali müşavirlerin yaptığı işlemlerin ülke ekonomisine katkı sağlamasının yanında firmaların sağlıklı bir finansal yapıya sahip olmasına da imkan sağladığını belirten Akar, “Yeminli mali müşavirlerce düzenlenen tam tasdik ve KDV iade tasdik raporları, kayıtlı ekonomiye geçişte fayda sağladığı gibi kamunun iş yükünün azalmasına ve işletmelerin sağlıklı finansal yapıya kavuşmasında oldukça katkı yapmaktadır” dedi.
Oda yönetimi olarak göreve geldiklerinden itibaren yaptıkları faaliyetlerden de bahseden Başkan Akar, “Odamız bünyesinde komisyonlar oluşturduk. Bunlar; Eğitim, Mevzuat İzleme ve Değerlendirme, Bağımsız Denetim, Denetim ve Tasdik Standartları, Sosyal İlişkiler Komisyonları ve Haksız Rekabet Kurulu’ndan oluşmakta. Komisyonlarımız her ay belirli periyodlarla bir aya gelip çalışmalar yapıyor ve çalışmaların raporlarını üyelerimize sunuyorlar. Ayrıca Oda olarak her ay üyelerimize yönelik seminerler ve eğitimler düzenliyor ve üyelerimizi güncel mevzuatlar hakkında bilgilendiriyoruz” diye konuştu.
“Üyelerimizin ve mükelleflerimizin sorunlarının çözümü için çalışıyoruz”
Yönetime geldiklerinden itibaren ilgili paydaşlarıyla yakın ilişkiler kurduklarını belirten İhsan Akar, “Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı ve Bursa Vergi Denetim Kurulu Daire Başkanlığı ile yapıcı ilişkilerimiz var. Meslektaşlarımızın ve mükelleflerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi onlara sunuyoruz. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile de mükelleflerimizin sorunlarının çözümü için gerekli ilişkileri kuruyoruz. Geçtiğimiz günlerde BTSO’nun ilgili komitesi ile bir araya geldik.” açıklamasında bulundu.
Maliyet artışları ve haksız rekabet zorluyor
Yeminli mali müşavirlerin karşılaştıkları sorunlarla ilgili değerlendirmelerde de bulunan YMM Bursa Odası Başkanı İhsan Akar, “En önde gelen sıkıntılarımızdan biri sorumluluk müessesi olup Maliye Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili yaptığı düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Son dönemde işçilik, enerji, kira ve benzeri konularda ciddi maliyet artışları yaşandı. Ancak bizim gerçekleştirdiğimiz işlemlerden aldığımız ücretler bu doğrultuda artmadı. Tüm bunların yanında Bursa dışından gelen yeminli mali müşavirler şehrimizde haksız rekabet yaşanmasına yol açıyor. Biz Bursalı yeminli mali müşavirler olarak Bursa’daki işletmelere Bursa’da faaliyet gösteren yeminli mali müşavirlerin hizmet vermesini daha doğru ve mantıklı bulmaktayız. Çünkü başka bir şehirden gelen yeminli mali müşavirin Bursa’daki bir vergi mükellefine ya da bir işletmeye düzenli ve ulaşılabilir bir hizmet sunması çok mümkün değil” dedi.
"Bağımsız denetim alanında da faaliyet gösteriyoruz"
Yeminli mali müşavirlerin bağımsız denetim alanında da faaliyet gösterdiklerini belirten Akar “Ülkemizde 2011 yılı öncesinde ağırlıklı olarak SPK’ya tabi işletmeler tarafından yaptırılan bağımsız denetim, 2011 yılında Kamu Gözetim Kurumunun kurulması ile birlikte yeni bir yapılanmaya girmiş olup bağımsız denetim kapsamına giren sermaye şirketi sayısında ciddi artış olmuştur. Bu şirketlerin denetimi yetkilendirilen denetim firmaları ve denetçiler vasıtasıyla yapılmaktadır. Ayrıca ülkemizde halen faaliyet gösteren 380 civarında bağımsız denetim firmasının 19 tanesi Bursa şehir merkezlidir. Söz konusu bağımsız denetim firmalarının çoğunluğunda meslektaşlarımız tarafından bağımsız denetim hizmeti verilmektedir.
“Vergi adaleti için etkin bir mali idare ve denetim mekanizması gerekiyor”
Vergi adaleti için uygulanabilir vergi yasalarının yanında etkin bir mali idare ve denetim mekanizması gerektiğine vurgu yapan YMM Bursa Şubesi Başkanı Akar sözlerini şöyle tamamladı: “Yeminli mali müşavirler olarak tasdik ve denetim yaptığımız müşterilerin doğru ve gerçeğe uygun beyan vermesini sağlayarak ülkemize ciddi katkı sunmaktayız. Ancak sık sık yapılan af düzenlemeleri mali sistemi bozmakta, vergisini doğru beyan edip ödeyen mükelleflerin şevkini kırmaktadır. Bu noktada matrah artırımı ve benzeri düzenlemeler içeren af yasalarının sık çıkarılmasını doğru bulmuyoruz. Diğer taraftan sıkıntı yaşayan işletmeleri de rahatlatabilmek için borç yapılandırması gibi uygulamaları da makul bulmaktayız.”