Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilirlik URGE Projesi kapsamında verilen Kurumsal Karbon Ayakizi Eğitimi, Oberron Mühendislik ve Sürdürülebilirlik Danışmanlık Kurucu Ortakları Gülsüm Uygun ve Mahmut Özdemir ile Oberron Sürdürülebilirlik Operasyon Müdürü Ali Rüzgar’ın katılımıyla yapıldı. Ticaret Bakanlığı destekli Hazır Giyim Sektöründe Sürdürülebilirlik URGE Projesi kapsamında düzenlenen eğitime Bursa’da faaliyet gösteren proje paydaşı 12 hazır giyim ve konfeksiyon firmasının yetkilileri katıldı.

Dünya moda devlerinin iplik ve kumaşı Altınsu’dan Dünya moda devlerinin iplik ve kumaşı Altınsu’dan

Proje, Tekstil ve Hazır Giyim Konfeksiyon sektörünün son yıllarda hızla önem kazanan ve yeni trendler oluşturarak oldukça yüksek getiri sağlayan ekolojik ve sürdürülebilir üretime yönelmesini sağlayarak, ülkemiz üretimi ve dış ticaretinin daha çevre dostu bir form kazanarak, küresel normlara uygunluğunun arttırılması ve özellikle gelişmiş ülkeler tarafından uygulanan standartlara uyumun sağlanması amacıyla geliştirildi.

Online sunumlar yapıldı

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) tarafından Birlik üyelerine yönelik online olarak düzenlenen sunumun ilk bölümünde; sera etkisinin nasıl oluştuğu, sera gazlarının neler olduğu, iklim değişikliğinin etkileri, sürdürülebilirlik kavramı ve karbon ayak izi tanımları yapıldı. Kurumsal Sera Gazı Ölçümü konu başlığı altında ise ISO 14064 Standardı ve Çalışmanın Kapsamının Belirlenmesi konularına değinildi.

Programın ikinci bölümünde Emisyon Kategorileri konuklara aktarıldı. Kategori kavramının ilk olarak tanımı yapılırken sırasıyla 1. Kategori Doğrudan Emisyonlar, 2. Kategori Tedarik Edilen Enerjiler, 3. Kategori Ulaşım Kaynaklı Dolaylı Emisyonlar, 4. Kategori Kullanılan Ürün ve Hizmetlerden Kaynaklanan Dolaylı Emisyonlar, 5. Kategori Satılan Ürünlerin Kullanımı ve son olarak 6. Kategori Diğer Dolaylı Emisyonlar güncel örnekler verilerek neler olduğu anlatıldı.

Hükûmetler arası İklim Değişikliği Paneli olan IPCC Klavuzları konusunun da anlatıldığı sunumda hükümetler tarafından sera gazı emisyonlarını ve temizleme çalışmalarını tahmin etmek için kullanılan metodolojide güncelleme yapıldığı bilgisi hatırlatıldı. Sera Gazı Emisyonlarının Raporlanması ve Yönetim Prosedürü’nden de bahsedildiği eğitimde Bilimsel Tabanlı Hedefler (SBTİ) ve Kurumsal Karbon Ayak İzi Yazılımları konularına da değinildi.