Son bir yılda yapılan yasal düzenlemeler ve getirilen teşvikler sonucu Bursa'da adeta özel okul patlaması yaşandı. Türkiye'de 5 bin 828 olan okul sayısı 8 bin 246'ya çıkarken, kentimizde bu sayı da 331'e yükseldi. Özel okul yatırımlarından en çok payı Nilüfer alırken, dağ ilçelerine ise herhangi bir özel okul yatırımının yapılmadığı görüldü.


Özel okul yatırımlarının her yıl artış kazandığı Bursa'da en fazla özel okul Nilüfer bölgesinde yapılırken dağ yöresinde ise özel okul yapılamadığı görüldü.


Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, Bursa'da özel okul yatırımları özellikle son 2 yılda çok büyük artış gösterdi.Özel okul yatırımcıları son yıllarda yatırım rotasını Nilüfer Bölgesine çevirdiler. Bursa'da Nilüfer Bölgesinde 159 özel okul yatırımı yapılırken Osmangazi'de 67, Yıldırım'da 16, İnegöl'de 24, Gemlik'te 10, Gürsu'da 5, İznik'te 1, Karacabey'de 4, Kestel'de 5, Mudanya'da 30, Mustafakemalpaşa'da 7, Orhangazi'de 1 ve Yenişehir'de 2. Dağ yöresi ilçelerde ise, özel okul yatırımı yapılmadığı görüldü. Bursa'da özel okul yatırımları, devlet teşviklerinin yarattığı olumlu yaklaşımla her yıl artış gösteriyor. Öğrenci sayılarındaki artış, yatırımların rekabet düzeyindeki seyrinide şekillendirmektedir. Özel okul yöneticileri, sayısal artışın devam edeceğini söyledi. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre, Bursa'da toplam 331 özel okul var. Buralarda 5512 öğretmen görev yapmaktadır. 4141 derslik mevcut olup 46888
öğrenci eğitim görmektedir. Özel okul yatırımı 2014'de 198'deyken okul sayısının 331 ‘e çıkmasıyla eğitimciler, büyüme hedefine ulaşılacağını söylediler. Teşviklerin devam etmesi, veliler ve özel okullar için yararlı sonuçlar doğuracağı gibi resmi okullarda öğrenim gören öğrencilerin de daha iyi ortamlarda öğrenim görmesini sağlanacağını ifade ettiler. Artan yeni teknoloji ve inovasyon ortamında, özel okul yatırımları Bursa Nilüfer ilçesinde patlama yaratırken, eğitimci kuruluşlar keskinleşen öğretim ortamında dağ yöresinde yatırım yapmadılar. Eğitimcilerle görüşerek, özel okul yatırımlarını sorduk. Konu ile ilgi görüşlerini aldığımız eğitimciler, eğitimdeki büyük resmi açıkladılar.İşte, özel yatırmlar ve eğitimcilerin görüşleri...


En fazla özel okul Nilüfer'de açıldı
Mustafa Bozbey Nilüfer Belediye Başkanı

Nilüfer'de 159 özel okul yatırımı yapılırken, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ilçenin özel okul yerine devlet okullarına ihtiyacıolduğunu söyledi.
Bursa'da en fazla özel okul yatırımının yapıldığı Nilüfer İlçesi Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçede devlet okullarına ihtiyaç olduğunu belirterek şöyle dedi:
Türkiye'de en önemli sorun eğitim sorunu. Bu sorun Nliüfer'de de yaşanıyor. Nilüfer Belediyesi Türkiye'de eğitime en çok desteği veren bir kurum.
Ancak bizim desteğimizle bu konudaki sorunların çözülmesi imkansız. Nilüfer'de en büyük sıkıntı devlet okulu eksikliği. İlçemizde özel okullar var ancak devlet okullarına da çok ihtiyaç var. Bazı mahallelerimizde hiç devlet okulu yok. Hangi mahalleye gitsek okul sorunu var. Nilüfer'in nüfusu son iki 2 yılda yaklaşık 50 bin arttı. Bu artışın ortalama yüzde 10'unun öğrenci olduğunu düşünürsek, bu rakam 2 yılda yaklaşık 5 bine denk geliyor. Bir okulda 500 öğrenci hesaplarsak, en az 10 okul yapılması gerekiyor. Yıllardır Milli Eğitim bizden okul alanları istedi. Biz de her sene bir alan verdik. İhtiyaç olmasına rağmen herhangi bir yapılanma göremedik. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullarla ilgili yaptığı düzenlemede de yanlışlıklar var. Örneğin Nilüfer'de Balkan Mahallesi'nde 500 kişilik bir okulda 73 öğrenci var. Diğer tarafta da okul ihtiyacı için Görükle'ye gitmek zorunda kalan öğrenciler var.
Nilüfer Belediyesi eğitim alanında Türkiye'de örnek çalışmalar gerçekleştiriyor. Nilüfer'de belediye olarak asli görevlerimizi yerine getirirken yurttaşlarımızın daha iyi gülümseyebilmesi, çocuklarını daha iyi imkanlarda yetiştirebilmesi, okutabilmesi için de okullarımıza her yıl bütçemizden belirli bir pay ayırıyoruz. Sadece devlet okullarına personel desteği için 2016 yılı bütçemizden 4 milyon TL ayırdık.
Personel desteği dışında da okullara bir çok konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Devlet okullarına büyük destek veriyoruz. Yine 17 yılda Milli Eğitim'den daha fazla okul yaptık. Bir çoğunun yerini biz temin ettik. Bunları vatandaşlarımızdan 100 – 200 metrekare takas yoluyla yer alarak yaptık.
Okulların yapımı ile ilgili sponsorlar bulduk, imzaları attırdık. Okulların bahçelerini de biz yaptırdık. Eğitime verdiğimiz önemi bu desteklerle ortaya koyuyoruz.


Bursa birçok ilin önüne geçti
Ayça B. Tayar Bahçeşehir Koleji Okul Müdürü
Son yıllarda Türkiye ve Bursa'da özel okullaşma oranı çok hız kazandı. Araştırmalar gösteriyor ki, özel okullaşma oranında Bursa bir çok ilin önüne geçti.. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye genelinde yüzde 3'lük okullaşma oranı olmuş. Milli Eğitim Bakanımızın açıklaması özel okullaşma oranında hedef yüzde 10- 15' lere çıkarmak. Son 2-3 yıllık artışlada hedefe yaklaşacak gibi görünüyoruz. Kesinlikle yeterli değil. Çünkü, devletin olanakları genç nüfusa yeterince yetmiyor. Eğitim alması gereken çok büyük bir nüfus var. Dolayısıyla artışlar iyi giderse özel okullaşmada Türkiye ve Bursa'da daha iyi bir düzeye geleceğiz. Gözlemlediğimiz kadarıyla 3 -4 yıl öncesine kadar yüzde 4'lere varan artış oldu. Bursa'da özel okul sayısı 200 ‘leri buldu. 200 iyi bir sayı fakat, Bursa gibi büyük bir şehir için çokta fazla değil . Özellikle, temel lise'ye dönüştürmek konusunda çok fazla teşvik alan kurum var. Yeni özel okulların açılması konusunda da devletin verdiği güzel olanaklar var. Biz eğitimciler için önemli olan yeni kurumlar açılırken kadroların, eğitim politikalarının doğru oluşturulması ve dünyayı takip eden vizyonel kişilerin bu işin içinde olmasıdır.Eğitim kurumlarının uzun ömürlü olması biz eğitimcilerin temel isteğidir. Devletin teşvik vermesinin sonrasında da denetlemesini de yapmaktır. Çünkü oturmuş bir Milli Eğitim sistemimiz var. Milli eğitim sisteminin uygulamaları yenileyerek ve yeni açılan kurumları takip ederek devam etmesi lazım. Eğitim çok dinamik bir süreç . O yüzden, inovasyon çok sihirli bir kelime .Kesinlikle gerek devlet okullarında gerek özel okullarda her kurumun içinde olması gereken bir kelime .


İlimizde özel okulların payı yüzde 21
Gülami Azizağaoğlu Bursa Bilfen Anadolu ve Fen Lis. Okul Müd.
Bursa eğitime çok önem veren illerin başında gelmektedir. Nüfus yoğunluğunu da dikkate aldığımızda karşınıza birçok devlet okulu ile özel okul seçenekleri çıkmaktadır. Bursa'da toplam 266 ortaöğretim kurumunun 55' inin özel okul olduğu bilinmektedir. İlimizde özel okulların payı yüzde 21 – 22 civarındadır. Öğrenci sayılarına baktığımızda ise 191.474 öğrencinin 8.226' sının özel okullarda eğitimlerine devam ettiğini, bunun da oran olarak yüzde 4 - 5 civarında olduğunu görüyoruz. Türkiye'de son resmi verilere bakıldığında ise özel okullara giden öğrenci sayılarında artış söz konusu olup, özel okullaşma oranının da yüzde 5' e yükseldiği bilinmektedir. Türkiye'de ki ortaöğretim kurumlarını baz alarak oluşan sayısal değerlere baktığımızda ise; toplam 9.061 ortaöğretim kurumundan 1.603'ünün özel ortaöğretim kurumu olduğunu, oran olarak ise yüzde 17 - 18 civarında özel okul olduğu görülmektedir. Öğrenci olarak baktığımızda ise toplam 5.961.071 ortaöğretim öğrencisinden 240.171' inin özel okul öğrencisi olduğu, bunu da oranlayacak olursak yüzde 4 - 5'e denk geldiğini görüyoruz. Özel okullaşma oranı 2010 değerleri yaklaşık yüzde 2 iken bu oran 2015' te yüzde 5 oranına çıkmıştır. Ancak bu oran dünya ortalaması ve OECD ülkelerinin ortalamalarının oldukça gerisindedir. Bu artışta devlet teşvikleri kadar temel liselerin açılmasının da etkili olduğu göz ardı edilmemelidir. 2016 yılında da hedefimiz, Bilfen'i Bilfen yapan değerlerin ışığında gelişim, değişim ve büyüme hedefleriyle öğrencilerine çağdaş, kaliteli, verimli bir eğitim sunan, bilgiyi kullanabilen, paylaşan, inovatif düşünce becerisine sahip bireyleri yetiştiren kurum olma yönünde sağlam adımlarla ilerlemektir.


Türkiye için hedeflenen oran yüzde 12
Dilek Gül Güleryüz Bursa Yönder Okulları Okul Müd.
Türkiye'de içinde bulunduğumuz yıl itibarı ile özel okulda okuyan öğrenci sayısının toplam öğrenci sayısına oranının yüzde 7,11 olduğu görülmektedir. Üç yıl önce bu rakamın yüzde 3 olmasına bakarak çok ciddi bir artış olduğunu; devlet politikalarının da oldukça fazla katkısı olduğu söylenebilir. AB ülkelerinde ise özel okulda okuyan öğrenci sayısının genel öğrenci sayısına oranı yüzde 17 iken Türkiye için hedeflenen oran yüzde 12 olarak ifade edilmektedir. Bursa'da özel okulculuk ise bu oranın mikro bir yansıması olarak karşımıza çıkar. Özel okulculuk ile ilgili devletin teşvik edici politikaları hem velileri hem yatırımcıları özel okulculuğa teşvik etmekte ve dolayısı ile devlet yükünü özel sektör ile paylaşır hale gelmektedir. Özel okullaşma oranının son üç yılda yüzde 3'ten yüzde 7'lere çıkması özel okul oranının son üç yılda yüzde 100 arttığını göstermektedir. Bu oranın dünya ve ülke konjonktürünün etkisi, devletin ekonomik ve eğitimsel politikalarının katkısı ile yükseldiği bariz olarak göze çarpmaktadır. Bununla birlikte devletin ifade edildiği üzere yüzde 12'lere çıkmasını istediği bu oran için teşviklerin çeşitlendirilerek arttırılması elzem olarak görülmektedir. Yönder Okulları bir özel okul olmanın ötesinde Türkiye'nin geleceğine yapılmış bir eğitim yatırımıdır.


Devletin yükünü azaltıyor
K.Emre Tunçsiper Özel Tunçsiper Okulları Gen. Müd.
Tüm Türkiye'de, özel okul sayısının MEB Özel Öğretim Kurumları sitesindeki toplam sayısının 8340, Bursa'daki özel okul sayısının ise, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan son veriler doğrultusunda 333 olduğunu görüyoruz. Örgün eğitimdeki okul sayısının tamamının 59.509(MEB 2014-2015 istatistik) olduğu düşünülecek olursa, özel okullar, Devletin yükünü azaltma konusunda, ciddi bir katkı sağlamaktadır. Özellikle, 2015-2016 eğitim öğretim yılında, dershaneden okula dönen eğitim kurumlarını da düşünecek olursak, bu katkının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Özel Okullaşma oranı, eğitim desteği, ya da devlet teşviki dediğimiz katkı ile( 2014-2015 MEB-İstatistik) yüzde 4'ten 4,7'ye çıkarak ciddi bir artış sağlamıştır. Özellikle, Devlet Eğitim desteği, bu artışı Anadolu'daki özel okullaşma sürecini hızlandırmıştır. 2023 yılında üniversiteye başlayacak ya da hayata atılacak öğrencilerin okul sürecini yaşıyoruz. Bu öğrencilerin en önemli özellikleri, teknolojinin her şeye hakim olduğu bir ortamı soluyarak büyümeleri Anne babalarından ve bizlerden çok daha farklı bir iş gücüne katılacaklar. Birden fazla alanda faaliyet gösteren ve hızla gelişen teknolojileri kullanmaları gerekirken, bir yandan da değişen iş ortamlarında yaratıcı yaklaşımlar sergilemeleri gerekecek.


Bursa'da 3 taneözel okul vardı
Necati Çakır TED Bursa Koleji İlköğretim Okul Müd.
Türkiye'de özel okul sayısı aslında olması gereken noktada değil. 30 yıl önce Bursa'da 3 tane özel okul vardı. Özel okul sayısı öğretim yılının başına kadar 28 iken, 100'lere çıktı. Gerçeği büyük bir çoğunluğu dershaneden dönüşen okullar.Türkiye'de özel okullaşma oranı yüzde 4-5 iken, Bursa'da bu sayı iki katı. Geçtiğimiz öğretim yılında 177 bin öğrenciye teşvik planlanmıştı. Ancak 169 bini kullanıldı. İçinde bulunduğumuz öğretim dönemi öncesinde de sayıyı 217 bin'e çıkardılar. Devlet, teşviki kademe olarak verdi. Ağırlıklı olarak, Anaokullar da 6 yaş grubu, İlkokul, Ortaokul ve Lise başlangıç yılı olan 1. 5. ve 9. sınflara teşvik verilidi. Bu yıl 212 bin civarında bir dağıtım yapıldığını biliyorum. Bizim okulumuza da müraacat eden velilerimiz oldu. Toplam 70 civarında öğrenciye burs çıktı. Özel okulların devletten beklentisi ise, özel okullara ticari bir müesese olarak bakılmamasıdır. Özel okullar devletin üzerindeki eğitim yükünü büyük çapta alıyor. Çünkü, binlerce öğrenci okuyor. Devlet ürettiğimiz hizmetlerden KDV ve sonunda da vergi alıyor. Vergi alsın hiç olmazsa KDV almasın . Genel bakış itibariyle teşviki KDV almama veya minumum seviyeye indirme şeklinde bir yaklaşımla özel okullar destekleyebilir. Özel okullar,Türkiye'de lokomatiftir. Özel okullar, kaliteyi arttırmak zorundalar. Devletin işleyişine de örnek oluyorlar. Türkiye Eğitim Derneği, Türkiye'nin 38 ilinde eğitim veriyor. Bizim hedeflerimizin hepsi planlı ve programlıdır.


Devlet teşviklerinin etkisi var
Cem Çakır Çakır Eğitim Kurumları Gen.Müd.
Genel olarak hem özel okul sayısı hem de öğrenci sayısı artmakta. Devlet teşviklerinin ve dershanelerin kapanmasının bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Özel okullaşma oranı eskiden yüzde 1-2 civarında idi, sanırım 4-5 bandına doğru gidecek. Devlet teşvikleri özel okul öğrenci sayısının artmasında fayda sağladı. Sayısı artan ve fiyatı rekabet ortamında azalan her şey gibi kalite uzun vadede düşecek. Özel okul furyası bir özel okul gayrimenkul kiralama sektörü yarattı. Özel okul işletmecisi arayan mal sahipleri çoğaldı ve özel okul açmak kolaylaştı. Bence bu girişimlerin büyük kısmı fizibiliteden yoksun. Kiracılar ‘nasıl olsa kaybedecek bir şeyim yok' diye giriyor. Mal sahipleri de ‘bundan daha iyi getiri başka yerde yok' diye düşünüyor. Burada sonunda olacak ise; iflas eden bir sürü okul, boş kiralık okullar ve onları ne yapacağını bilemeyen mal sahipleri. Olan öğrencilere öğretmenlere olacak. Bence kiralık yerde okul açılmasına izin verilmemeli. Bu zaten niyetin ticari olduğunu gösteriyor.Teknoloji gelişiyor ama bunu derslerde kullanacak öğretmen eksiği var. Bu da maalesef teknoloji yatırımını verimsiz kılabiliyor. Teknoloji yenilik tabii ki iyidir ama ‘paranız sınırlıysa bunu öğretmen eğitimine mi harcarsınız yoksa teknolojiye mi ?‘ diye sorarsanız o zaman durum karmaşıklaşır.Kalitemizden taviz vermeden bu genel kalitenin düşeceği önümüzdeki 3-5 yıllık süreci atlatmak hedefimiz. Biz kendimizi hep bu işi 100 yıl yapacakmış gibi düşünerek hareket ediyoruz. 25' i geride kaldı, ama çok yolumuz var. Kısa vadeli kolay yollar değil hedefimiz uzun vadeli, prensipli, istikrarlı ve kalıcı olmak.


4 yıl boyunca teşviklerin sağlanması önemli
Gıyasettin Bingöl Bursa Sınav Koleji YK
Özel okullardaki oranlar özellikle dershanelerin temel liselere dönüştürülmesi ile birlikte arttı. Geçtiğimiz yıllarda oranlar yüzde 2.8 olurken, bu dönüşüm ile birlikte özel okulların eğitimdeki oranı yüzde 7'lere kadar yükseldi. Bu ilerleme, eğitim sektörü için oldukça önemli. Devlet teşviklerini kurum olarak çok olumlu buluyoruz ve teşviklerin olması gerektiğine de inanıyoruz. 1 ve 5. sınıflar ile lise 1. sınıflarda öğrenime başlayan öğrencilere teşviklerin verilmesi ve kesintisiz bir şekilde dört yıl boyunca bu teşvikin sağlanması çok önemli. Özel okulların Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde çok önemsenmediğini düşünüyorum. MEB yetkilileri bir özel okulu ziyaret ederek, yöneticileri motive etmez. Fakat medeni ülkelerde bunun tam tersi bir durum yaşanıyor. Devletin eğitimdeki yükünün hafiflemesi ve eğitim standartlarının artması için özel okulların teşvik edilmesi ve desteklenmesi şart. Eğitimde inovasyon ve mekanın potansiyelinin önemini kavramış bir okuluz. Yeni yaptığımız tüm kampüslerde de bu kriterleri göz önünde bulundurarak gerek teknolojik anlamda gerek mekanın potansiyeli bazında tüm yenilikleri takip ederek bu yenilikleri uyguluyoruz. Yaptığımız bu çalışmaların dönüşleri de oldukça olumlu. Bursa Sınav Koleji olarak eğitimin her alanında teknolojiyi kullanıyoruz. Sınıflarımızdaki teknolojik donanımlardan okulumuzdaki diğer imkanlara kadar her alanda öğrencilerin teknolojiyi kullanması ve gelişimini daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini amaçlıyoruz. Bursa Sınav Koleji olarak eğitim sektöründe her zaman gelişmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda kurulduğumuz ilk günden itibaren yeni kampüsler ve eğitim yuvalarını Bursa'ya kazandırmak için çalışıyoruz. 2016 için de yeni kampüs projelerimiz var. Bu anlamda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz
Cem Gülan Türkiye Özel Okullar Derneği Eş Başkanı
Özel okullardaki öğrenci sayılarında her yıl bir artış gözlenmektedir. Ancak ülkemizdeki nüfus artışı ve ekonomik gelişmelerin, öğrencileri arzulanan düzeyde özel okullara yönlendirdiğini söyleyemiyoruz. Çünkü kısa vadede genel eğitimiz içindeki öğrencilerin yüzde 15 – 20 ‘ sinin özel okullarda öğrenim görmesini isteriz. Bakanlığımızın son yıllarda öğrenci velilerine sağladığı eğitim desteğinin kuşkusuz faydası olmuştur. Ancak temennimiz eğitim desteğinin artırılarak ve yaygınlaştırılarak devam etmesidir. Bursa ilindeki özel okul sayısı ve bu okullarda öğrenim gören öğrenci sayısı dikkate aldığımızda Türkiye ortalamasının biraz üzerinde olduğu görüyoruz. Bu durumun velilerin özel okullardaki olumlu gelişmeleri daha yakından takip ettikleri ve ilin ekonomik düzeyinin daha iyi olması nedeni ile oluştuğunu düşünüyoruz.Son bir yılda yapılan yasal düzenlemeler sonucunda, 1221 özel dershane 2015 – 2016 öğretim yılında Temel Lise adı altında özel okula dönüştürüldü. Bu uygulama ve 1000'in üzerinde yeni okul açılması, öğretim yılı başında 5828 olan özel okul sayısını bir anda 8246 ‘a çıkardı.
Yaklaşık yüzde 40 civarında artış sağlayan bu büyümeyi dikkate alarak sektörün gelişmesini değerlendirirsek, yanılmış oluruz. Dershanelerin kapatılması veya tasfiyesi için yapılan bu dönüşüm uygulaması ile özel temel lise adı ile faaliyet gösterecek bu kurumların mevcut şartlardaki hizmetleri Eylül 2019 tarihinde son bulacaktır. 2016 yılını da kapsayacak bu sayısal artıştaki yüzde 40 civarındaki büyüme oranını, gerçekçi bulmak doğru bir değerlendirme olmayacaktır. Bu nedenle geçen yıla oranla özel okullar bazındaki reel artışın yüzde 17-20 civarında olduğunu tahmin edilebilir.Teşviklerin devam etmesi, veliler ve özel okullar için yararlı sonuçlar doğuracağı gibi resmi okullarda öğrenim gören öğrencilerimizin de daha iyi ortamlarda öğrenim görmesini sağlayacaktır.
Mekanın potansiyelini veya ihtiyaç duyulan ve yararlı görülen etkinlikleri kullanmakta okullar maalesef serbest değillerdir. Resmi makamların gerekli gördüğü mevzuat süreci mutlaka uygulanır. Bu süreç sonunda uygun bulunanlar gerçekleştirilebilir. Özel okul sektörünün 2016 yılı içinde ciddi bir atılım yaparak hatırı sayılır bir büyüme ihtimali görülmüyor. Ancak bu yıl dershanelerden özel okullara dönüşen kurumları göstereceği performans ile özel okul velilerine verilen eğitim desteğinin kamu oyunda yeterli ve tatminkar bulunursa 2016 – 2017 öğretim yılı için yüzde 3 – 5 arasında reel bir gelişme görülebilir.


Bursa'da son yıllarda girişimciler özel okul yatırımlarına ağırlık verdi. İşte, Bursa'nın ilçelerinde yapılan özel okullar...
İLÇE İLÇE ÖZEL OKULLAR
İlçeler Okul sayıları
Büyükorhan 0
Gemlik 10
Gürsu 5
Harmancık 0
İnegöl 24
İznik 1
Karacabey 4
Keles 0
Kestel 5
Mudanya 30
Mustafakemalpaşa 7
Nilüfer 159
Orhaneli 0
Orhangazi 1
Osmangazi 67
Yenişehir 2
Yıldırım 16
Toplam 331



EN ÇOK ANAOKULU AÇILDI
Bursa'da yapılan özel okulların başında anaokulları gelirken liseler ikinci sırayı aldı...
Anaokulu 113
Özel ilkokul 51
Özel ortaokul 59
Lise 108

Sayı: 1032 - Sayı'nın Kapağı