Sektörel Haberler

Madencilik sektörü hedef yükseltti

Geçen yılı ihracat artışıyla tamamlayan Türk maden sektörü 2023’e dış satımda en az yüzde 25’lik artış hedefiyle başladı.

Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Baş­kanı Erol Efendioğlu, AA muhabirine, Türkiye’nin maden ihracatının 2022’de ön­ceki yıla oranla yüzde 9,13’lük artışla 6 milyar 469 milyon dolara yükseldiğini söyledi. Efendi­oğlu, dünya genelinde bir resesyo­nun ol­duğu dö­nemde Türk ma­dencileri­nin bek­lentilerin üzerinde bir perfor­mans sergile­diğini anlatarak, özellikle işlenmiş üründeki ihracat artışının sevindirici olduğunu kaydetti. Blok mermer ihracatında düşü­şün sevindirici olduğunu kaydeden Efendioğlu, işenmiş mermer ihracatı­nın ise arttığına dikkat çekti. Efendioğlu, sektö­rün 2023 hedefine de de­ğinerek, sözlerini şöyle tamamladı: “2023’te iş­lenmiş mermerde ihra­cat artışının devam ede­ceğini düşünüyorum. Blok mermerde yine düşüş olur. Blok mermerdeki düşüşü önem­semiyoruz. Niye?

Hedefimiz işlenmiş ürün. Yani katma değer katabil­mek, o şekilde satabilmek. Çin mer­merde teda­rikçi olmak­tan yavaş yavaş çıkı­yor. Pazarı Türkiye’ye kaptırıyor. Onun için biz Türk madenci­leri, Türk mermerci­leri olarak 2023 yılın­dan da çok umutluyuz. İhracatta en az yüzde 25 artış bekliyoruz.