ZOMBİ HÜCRELERİN DÜŞMANI: KERSETİN VE FİSETİN

Kersetin (Quercetin) bir bitkisel flavanoiddir. Flavanoidler bitkilerde bulunan ve çeşitli sağlığa faydalı etkiler sergileyen moleküllerdir. Kersetinin güçlü antioksidan etkisi çok iyi bilinmektedir. Ayrıca kanserin ilerlemesini engelleyici etkisi de çalışılmaktadır.

Kersetinin yaşlanmış hücrelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olduğu ve bu hücrelerin salgı yaparak başka sağlıklı hücreleri de yaşlandırmasını önlediği deneysel çalışmalarda gösterilmektedir. Bu etkileriyle yaşamı uzattığı, bir ipliksi solucan olan Caenorhabditis elegans’da gösterilmiştir.  

Klinik çalışmalarda kersetinin kan basıncını düşürücü, pıhtılaşmayı azaltıcı, lipid profilini düzenleyici (LDLyi düşürür), damar sertliğini önleyici ve kalbi koruyucu etkileri gösterilmektedir.  Kersetin çalışmalarda 3-3000 mg/gün dozlarda kullanılabilmektedir. Kanada’da kersetinin günlük üst alım sınırı 1200 mg olarak belirlenmiştir.

Kersetin hangi gıdalarda bulunur?

Özellikle “sarasara gold onion” olarak Uzakdoğu mutfağında sık tüketilen sarı soğanda, bizim sarı renkli kuru soğanımızda ve kırmızı soğanda bol bulunur. Beyaz soğanda olmadığı belirtilmektedir. Tabii ki soğanların yetiştirilme şekli ve bölgeye göre miktarlar değişebilmektedir. Bir sarasara gold soğanın 100 g da 50 mg kersetin bulunduğu bildirilmiştir. Başka bir çalışmada ise 100 g soğanda yaklaşık 3,5 mg kersetin bulunduğu raporlanmıştır.

Ayrıca moroheiya (molehiya) adı verilen, ebegümecigillerden yeşil yapraklı bitkide oldukça bol bulunur (15 mg/100 g). Daha az olarak marul, domates, portakal, elma, barbunya, çilekte de kersetin bulunur.

Fisetin de kersetin gibi bitkisel gıdalarda bulunan bir flavanoiddir. Fisetin güçlü bir antioksidandır. Oksidatif stresi azaltır ve inflamasyonu baskılar. Antiinflamatuvar etkileri özellikle inflamasyonla seyreden hastalıklarda denenmektedir.

Fisetin yaşlanmış hücrelerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Mayaların ve sirke sineklerinin ömrünü uzatmıştır. Yaşlanmaya eğilimli veya yaşlı farelere verildiğinde yaşlanmayı yavaşlattığı ve farelerin yaşam sürelerini uzattığı görülmüştür.

Fisetin Alzheimer Hastalığı modeli geliştirilen farelerde yaşamlarının erken döneminde başlanıp uzun süreli olarak verildiğinde hafıza ve öğrenme kaybını önlemiştir.

Fisetinin çeşitli kanser türlerinde (prostat, pankreas, melanoma, akciğer kanseri gibi) antikanser etkileri çalışılmaktadır. 

Fisetin metabolizmanın düzenlenmesinde faydalı etkiler sergiler. Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerde insülin direnci ve şeker metabolizmasındaki bozulmayı azaltmıştır.

Fisetin hangi gıdalarda bulunur?

Çilek yüksek fisetin içeren bir meyvedir. 100 g çilekte 16 mg fisetin olduğu bildirilmiştir. Ayrıca elma, hurma, üzüm, salatalık ve soğan da fisetin içerir.

O halde menülerimizde hem kersetin hem de fisetin içeren gıdaları bol bulundurmalıyız.

Dengede ve mutlu kalın!