Ticaret Bakanlığı, mevcut serbest bölge­leri AR-GE yoğun, yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimi­nin yapıldığı ihtisaslaşma temelli yeni nesil serbest bölgelere dönüştürmeyi hedefliyor.

Ticaret Bakanlığınca, Orta Vadeli Program ile belirlenen “serbest bölgelere yüksek tek­noloji içeren yatırımlar çekilerek ekonomi­nin rekabet gücünün artırılması” hedefi doğrultusunda çalışmalara gelecek yıl da devam edilecek. Bu amaçla serbest bölgele­rin tanıtımına yönelik etkinliklerin sayısının artırılması planlanıyor.

Firmalar tarafından yoğun ilgi gören ser­best bölgeler, son dönemde gelen taleplere karşılık vermekte zorlanıyor. Halen Tür­kiye’de 19 serbest bölge faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, yeni serbest bölgelerin kurul­ması ve mevcut serbest bölgelerin sınırları­nın genişletilmesi için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor.

Tüketici güven endeksi ekimde aylık yüzde 3 arttı Tüketici güven endeksi ekimde aylık yüzde 3 arttı

27 milyar dolarlık ticaret hacmi

Bakanlık verilerine göre, Türkiye’deki ser­best bölgelerde ekim ayı sonu itibarıyla 27 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılırken yaklaşık 90 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

Serbest bölgelerde 516’sı yabancı serma­yeli, 2 bini aşkın firma faaliyet gösteriyor.

Bakanlık, mevcut serbest bölgeleri Ar-Ge yoğun, yüksek teknolojili ve katma değeri yüksek mal ve hizmet üretiminin yapıldığı ihtisaslaşma temelli yeni nesil serbest bölge­lere dönüştürmek için de adımlar atıyor. Bu anlayışla yeni serbest bölgeler kurmak, ser­best bölgelerde yeşil dönüşümü sağlamak ve yenilenebilir enerji kaynaklarından en ve­rimli şekilde yararlanmak temel öncelikler olarak belirlendi.

Editör: TE Bilisim