Yapay Zeka’yı geliştirenler ve engelleyenler

Çıktıktan iki ay sonra 100 milyon kullanıcıya ulaşarak dünyanın en hızlı yayılan web uygulaması rekorunu kazanan ChatGPT’den, bu köşede, yayınlandığı 30 Kasım 2022’den bir kaç gün sonra bahsetmiştik. Aradan dört aya yakın süre geçti, ve Bill Gates’in bile -beni hayatımda devrimsel olarak etkilebilen iki teknolojiden biri- dediği bu dünyada neler değişti? Bu yazıda gelişmelerden, ve biraz da hukuk ile regülasyonlardan konuşup beyin cimnastiği yapalım. OpenAI’ın geliştirdiği yazılım, artık daha gelişmiş GPT4 modelini de kullanabiliyor, Plugin (eklenti) pazaryeri ile üçüncü-parti yazılımlara bağlanıp işbirliği yapabiliyor, yayınladıkları API’lar ile yazılım geliştirici herkesin ChatGPT altyapısını kendi programlarında kullanmalarına imkan veriyor. Onların dışında pek çok girişim de mevcut. Hukuçu olmanın verdiği bakış açısıyla şu hususlara değinmek isterim:

İtalya, ChatGPT’yi engelledi: İtalya’da veri koruma otoritesi (bizdeki KVKK), ChatGPT’nin GDPR’a aykırılıkları ve başka iddialarla, erişimini engelledi. Kararın biraz dar kapsamlı yorumlanmış olduğunu düşünüyorum. AB, başarılı üniversiteler ve yaşam kalitesiyle öne çıksa da, ABD ile karşılaştırıldığında malesef inovasyon ve girişimciler için pek tercih edilmeyen bir bölge halinde. Örneğin daha 2021’de, henüz biz bu satırları hayal edemezken, AB kendi “yapay zeka kanunu” taslağını yayınladı. İnovasyondan önce regülasyon? AB’den çıkan başarılı teknoloji şirketlerinin sayısı gerek doğu asya gerek kuzey amerikaya oranla oldukça düşük sayıda ki, sebeplerinden birinin de bu olduğunu düşünüyorum.

OpenAI’ın desteklediği İstihdam Araştırması Raporu: OpenAI’ın destek olduğu 35 sayfalık akademik çalışma, yapay zekanın istihdam piyasasına etkilerini araştırıyor. Yapay zekanın etkileyeceği çalışma kollarından örnekler verip detaylandırıyor. Araştırmanın “fully exposed” yani doğrudan etkileyecek ve yerine geçebilecek dediği iş kolları; matematikçiler, muhasebeciler, finansal analistler, yazarlar, web tasarımcıları, haber analistleri, hukuk sekreteri ve asistanları.

Hukuk’ta yapay zeka: Dünyanın en yüksek cirolu ve kalabalık hukuk bürolarından biri, geçtiğimiz ay OpenAI’ın yatırımcı olduğu Harvey isimli hukukta yapay zeka şirketiyle işbirliğini duyurdu. Şu anda GPT4 ile dahi kullansanız ChatGPT’yle uğraşırken şunu fark edersiniz: Bazı sonuçları adeta “kafasından sallayabiliyor”, eğitildiği veriler de 2021 yılından kalma. Verdiği bilginin %100 doğru olmasının hayati öneme sahip olduğu hukuk dünyasında, dolayısıyla, önemli olan güncel ve doğru bilgiyi kesin olarak yakalamak. Harvey gibi girişimler, hukuk bürolarının milyonlarca evrakını, yapay zekayı eğitip geliştirmek için kolları sıvadı.

Önemli fırsatlar: Verinin önemi yine kendisini gösteriyor. Kendi mülkiyetinde ve kendisine özel kullanılabilir veriye sahip olanlar, internetin buluşundan beri en büyük gelişme olarak gösterilen bu yarışta bir adım öndeler. Pek çok ülkede ofisi bulunan hukuk büroları dahi, bu konuda yapay zeka geliştirme şirketleri ile işbirliği içinde. Elbette bunları işlemek için donanım (Nvidia’nın neredeyse tekel olduğu) ve enerji de gerekiyor. ChatGPT Plugin pazarının yeni Apple AppStore olma ihtimali, tüm işi kendi kendine yapan ve birden fazla yapay zeka yazılımını bağlayan otonom vasıtalar (autonomous agents), ElevenLabs gibi ses üzerine uzmanlaşmış yapay zeka girişimleri derken; her hafta değişen bir dünya.

Umarız ki sığ gündemlerden çıkıp, bu topraklardan da dünyaya etki eden güzel girişimlerimiz olur bu konuda.

Dileyenlere bazı kaynaklar:

İstihdam raporu: https://arxiv.org/pdf/2303.10130.pdf

Bill Gates’in makalesi: https://www.gatesnotes.com/The-Age-of-AI-Has-Begun

Harvey: https://finance.yahoo.com/news/artificial-intelligence-replace-lawyer-name-115100811.html

Otonom vasıtalar: https://www.fastcompany.com/90880294/auto-gpt-and-babyagi-how-autonomous-agents-are-bringing-generative-ai-to-the-masses