Yapan kazanacaktır...

50 yıldır perakende sektörünün içinde bulunan, sektörün nerelerden gelip nerelere gittiğini ve geçirmiş olduğu evrimi çok yakından takip eden biriyim.
Hatta acizane, bu konu üzerine PERAKENDE DÜŞÜNCELER adlı bir kitap bile yazdım.
Bu sektörün içerisinde kafamı kurcalayan en önemli unsurlardan biri de ambalajdır. Hani perakende deyince akılımıza her türlü malın perakende olarak satıldığı satış noktaları gelir aklımıza…
Bunun içerisinde musluktan tutun da çiğnediğimiz sakıza kadar her şey bulunur.
Geçmiş dönemlerde ben sakızın da oto yedek parçası olan akünün de ambalajsız satıldığı günleri hatırlarım.
Eskiden büyük bisküvi ve lokum kutuları vardı, içerisinden tane ile ister alırdık. O zamanlar bir anlamda doğa ve ekolojik denge kendi kendini korurken, üretimden halka satışta bile bir denge unsuru varmış. Günümüze geldiğimizde her şey ama her şey ambalaj içerisinde satılmaya başladı. Bunun sonucu olarak da hem çevre hem de bütçeler inanılmaz zararlar görmeye başladı.
Düşünün bir malın tek tek ambalajlı olarak müşteriye servis edilebilmesi yerine birden çok sayıda yani 12 ayrı ambalajdan çıkarak tek sayıya düşürülebiliyor. Sonuç olarak bütün maliyetler de müşterilerin cebinden çıkıyor ve giderek altından kalkılmaz bir hale doğru ilerliyor.
Peki bundan sonra ne olacak?
Perakendenin seyri değişecek, gerçekten de değişecek.
Çünkü insanlar yavaş yavaş bunlara kafa yormaya başlıyorlar.
Örneğin dijital ortamda satış sistemi ile yani e-ticarette ambalajı asgariye indiren firmalar başarılı olacaklar. E-ticaret yoluyla evimize gelen bir gömleğin cicili bicili ambalajına gerek yok artık, basit bir naylon ambalaj bütün işi çözecek. Başka bir öngörü de gelecekte alüminyum ambalaj kutularda satılan yemek yağları, kutuların tekrar markette dolumu yapılarak, ambalajından düşülmüş vaziyette alıcı bulacaktır. Verdiğim bu iki basit örnek ile konuyu kapatmak istiyorum. Bu işe kafa patlatan, Ar-Ge birimlerinde müşterisini düşünen birimler, malın maliyetine direk etki eden ambalaj konusunu çözerek hem çevreye hem de ekonomik bütçelere büyük boyutlarda fayda sağlayacak ve bunu yapan da kazanacaktır.

Saygılarımla.