Televizyonumuzu açtığımızda, günlük gazeteleri okuduğumuzda önümüze ağırlıklı olarak, zorda olan insanlar, kötü olaylar hep ön planda önümüze seriliyor. Sizi bilmem ama bunları ne seyrediyorum ne de okuyorum. İşte bu duygular içinde aşağıda okuyacağınız olayları ve kişileri, yazımın başlığı altında sizlerle buluşturuyorum, evet ülkemizde, güzel insanlar da var, onların yaptığı güzel işler de.
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ nedeniyle Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası, programı değiştirerek, ülkemizin yaşadığı felaketin acısını taşıyan özel bir konser verdi. Konseri yöneten orkestra şefi bir bayandı, NİSAN AK. Çalınan eserlerde orkestraya dört bayan sanatçımızdan oluşan bir grup da eşlik etti, NEMETH KUARTET. Tabii yıllardan beri çok değerli konserler icra eden orkestramız sanatçıları içinde de değerli bayan sanatçılarımız da var. Konseri izlerken, konser broşüründe okuduğum bu sanatçılarımıza ait bilgiler beni çok etkiledi, yüreğimdeki deprem felaketi acısını adeta azalttı ve bu sanatçılarımızı sizlere de tanıtmak kararı aldırttı, inanıyorum okuduğunuzda sizler de onlarla gurur duyacaksınız, gelin şimdi onları daha yakından tanıyalım;
NİSAN AK, 2019 yılında Forbes Türkiye tarafından, otuz yaş altı en başarılı otuz isme yer verilen ‘’30 under 30’’ kulübüne seçilme ayrıcalığına erişen orkestra şefi, eğitimci ve besteci. Halen Columbia, Güney Carolina’daki Bruch Oda Orkestrası’nın müzik direktörüdür. Devamlı şeflik pozisyonlarının yanı sıra, Aiken Senfoni Orkestrası’nın ikinci şefliğini sürdürmektedir, College of Charleston’da da ders vermektedir. İstanbul doğumlu olan Nisan Ak, yüksek lisans eğitimine kadar Türkiye’de eğitimini sürdürdü. İlk bestesinin prömiyeri 15 yaşındayken yapılan Nisan AK, özellikle lisans seviyesindeki çalışmalarında besteciliğe odaklandı ve Türkiye’deki gençlik festivallerinde besteleri seslendirildi. City of New York’ta yüksek lisans eğitimini tamamlarken yılın öğrencisi seçildi. 2019’da Washington D.C.’deki Smithsonian Müzesinden sipariş alan bestecinin yazdığı eserin ilk seslendirilişi yine müzede yapıldı. Yüksek lisans eğitimine devam ederken South Carolina’ya davet edilen Nisan AK, tam bursla ve eğitim asistanlığı maaşıyla sürdürdüğü doktora çalışmasını 2020 yılında tamamladı. Türkiye’nin yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde konserler yöneten Dr. AK, 2019 Ekim ayında ilk Meksika konserini verdi. Nisan AK eğitimci kişiliğinin bir parçası olarak klasik müziğin erişilebilirliğine çok önem veriyor ve müziği sade bir dille, akademik dillerden arındırılmış olarak anlattığı videolarla daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyor. Ayrıca her vesile ile kadın liderlerin görünürlüğünü artırmak için çeşitli çalışmalar sürdürüyor.
NEMETH KUARTET topluluğu Türkiye’nin en aktif konser veren oda müziği guruplarından biri olup, alanında seçkin sanatçılardan Gülen Ege Serter(keman), Şeniz Serter(keman), Pınar Basalak (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmaktadır. 2013 yılından beri aktif konser veren topluluk ismini, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda kendilerini müziğe başlatan ve 1995 yılında geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar Istvan Nemeth ve Katalin Nemeth’ten almaktadır. Nemeth Kuartet, Moskova’da, New York’ta, Lefkoşe ve Girne’de, Frankfurt’ta, Gürcistan’da, Buenos Aires’te ve Macaristan’daki konserlerinin yanı sıra 2016 yılında Panama’da Panama Senfoni Orkestrası ve 2018 yılında Saraybosna’da Saraybosna Filarmoni Orkestra eşliğinde verdiği konserlerde ülkemizi yurt dışında başarıyla temsil etmişlerdir. 2019 yılında Amsterdam’da düzenlenen Uluslararası Yaylı Kuartet Bienali’ne katılarak dünyanın ünlü sanatçılarıyla beraber çalışmışlardır.
Ülkemizde de, Eskişehir Büyükşehir Senfoni Orkestrası ve Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde konserler vermişlerdir.
Türkiye’nin farklı şehirlerinde konser vermeyi amaç edinmiş ve her yıl konser programlarına en az bir yeni şehir ekleyerek, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Ankara, Batman, Çanakkale, Tekirdağ, Edirne, Samsun, Balıkesir gibi farklı şehirlerde konserler vermektedirler.
Dünya Kadınlar Günü nedeniyle verilen konser vesilesiyle, ülkemiz sınırlarını aşan bu değerli sanatçılar, toplumumuzun yeteneklerini önümüze seriyorlar. Aslında klasik batı müziği ülkemizde çok popüler olan bir sanat dalı değil, ama insanımız yetenekleriyle dünyada bu sanat dalına ismimizi yazdırabiliyorlar. Çok sıkıntılı günler yaşarken onların varlıkları, onların başarıları, toplumumuzun yeteneklerini önümüze seriyor ve yer küre üzerindeki varlığımızı güçlendiriyor.