GÜNDEM

Türkiye’de 2023 “enerjinin yılı” olacak

Türkiye’de doğal gazdan petrole, nükleerden yenilenebilir enerjiye birçok alanda gerçekleştirilecek projelerle 2023 “enerjinin yılı” olacak.

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu alanda çok sayıda projeyi devreye alan Türkiye, ülke tarihi açısından ilklere sahne olacak gelişmelere şahitlik edecek.

Türkiye, 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 2’si yüzer olmak üzere 4 LNG santrali, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisiyle enerjide arz gü­venliğini sağlarken, Rusya-Ukrayna Savaşı ne­deniyle gaz tedariki konusunda darboğaza giren Avrupa’nın krizi aşmasında da kilit rol oynamaya hazırlanıyor.

Karadeniz gazı martta şebekeye bağlanacak

Son yıllarda hem karada hem denizde yap­tığı arama ve sondaj çalışmalarıyla doğal gaz alanında önemli adımlar atan Türkiye, Sa­karya Gaz Sahası’nda yapılan 58 milyar met­reküplük yeni keşif ve revize edilen rezerv ölçümüyle 710 milyar metreküpe ulaşan yerli gazı martta şebekeye bağlayacak.

Türkiye, doğal gaz depolama kapasitesini 10 milyar metreküpe ulaştırmak için çalışmala­rını sürdürüyor.

Türkiye’nin üçüncü Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) olacak günlük 28 milyon kapasiteli Saros FSRU ocakta dev­reye alındığında, ülkenin günlük gazlaştırma kapasitesinin 150 milyon metreküp seviyesini geçmesi bekleniyor.

Nisan 2018’de yapımına başlanan, ülkenin ilk nükleer enerji tesisi niteliğindeki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) inşaat çalış­maları hızla devam ediyor.

Toplam 4 reaktörle 4 bin 800 megavat ku­rulu güce sahip olacak şekilde tasarlanan Ak­kuyu NGS’nin ilk reaktörü bu yıl devreye alınacak.

Böylelikle Türkiye, tarihinde ilk kez nükleer santralden ürettiği elektriği ülkenin şebeke­sine aktaracak.

Santralin kalan ünitelerinin birer yıl arayla 2026’ya kadar tamamlanması hedefleniyor.

Türkiye, artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yenilenebilir enerji alanlarına yönelik yatırımları da devreye alıyor. Türkiye’nin 103 bin megavatı aşan kurulu gücünün yaklaşık 55 bin megavatını yenilenebilir enerji tesisleri oluşturuyor.

Bu kapsamda, rüzgarda kurulu güç Aralık 2022 itibarıyla 11 bin 366 megavatı aşarken, 2023’te en az 1000 megavat kapasitenin daha hizmete girmesi bekleniyor.

Halihazırda yaklaşık 9 bin 409 megavat kurulu güce sahip güneş enerjisi santrallerinde ise 1000 megavat kapasite artışı öngörülüyor.