Döviz kurlarındaki artışı yavaşlatmak için 2022 yılı Nisan ayında çıkarılan bir tebliğle dövizle ödeme yapılması yasaklanmıştı.
Özellikle ithal hammadde ve girdisi yüzde 50’nin üzerinde olan sektörlerde endişelere neden olan uygulama, menkul satış sözleşmelerine konu ödeme yükümlülüklerinin, Türk parası cinsinden yerine getirilmesi ve kabul edilmesi zorunluluğu getirmişti.
Yaşım tutmuyor demek isterdim ama hatırladığım kadarıyla 1980 öncesinde çantasında 1 dolar bulunduranlar, ağır ceza mahkemelerinde yargılanıyordu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı 28 Şubat 2024 tarihinde, bu uygulamada değişiklik yaparak dövizle ödeme yasağını esnetti ve tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu kaldırıldı.
Düzenlemede yer alan 6 maddedeki hallerle geçmişe dönük yükümlülükler dövizle yerine getirilebilecek.
Dövizle ödeme yapılabilecek alanlar;
-Döviz cinsinden kıymetli evraklar
-19/4/2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar
-Borsada döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden alım-satım işlemleri
-Dış Ticaret Sermaye Şirketleri üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar
-Antrepolar ve geçici depolama alanlarının ödeme yükümlülükleri
-Serbest ticaret bölgesinde faaliyet gösteren firmaların mal teslimi
Bu arada lüzumsuz bir araştırma sonucu da paylaşayım. PR Ajansı B2Press, ülkelerin para birimlerinin değerini inceleyerek, dünyanın en değerli 10 para birimini açıklamış. Dünyanın en değerli para birimi olarak Kuveyt dinarı son sırada ise İran riyali yer alırken, Türk Lirası 193 ülke arasında 38'inci sırada bulunuyormuş. Anlayan anladı.