Sosyal medya şirketlerinden alınan hizmetin vergilendirilmesi

Kıymetli okurlar, hepimizin malumu üzerinde içinde bu­lunduğumuz interaktif çağ iş yapma biçimlerini, şekil­lerini ve metotlarını oldukça değiştirmiştir. İnteraktif çağda irili ufaklı tüm ticari teşebbüsler interaktif ticari davranışlar sergilemek durumunda kalmış ve elden geldikçe çağa ayak uydurmaya başlamıştır.

Bu noktada pek tabi ki bir vergi danışmanı olarak özellikle sosyal medyadan yapılan işlemlerin vergilendirilmesi ile ilgili işlemler meslek hayatımızı meşgul etmektedir. İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Kanunları KDV ve ÖTV Grup Müdür­lüğü tarafından 19.09.2022 tarih ve 21152195-130[99-2019.1987]-486413 sayılı özelge ile firmanın sosyal medya ağlarından (Facebook/ Twitter vb.) firmasından hizmet al­dığı, faturada matrah, KDV ve genel toplamın ayrı yazıldığı, faturanın alt kısmında … firmasının büyük mükellefler vergi dairesine ait vergi nu-marasının yazılı olduğu ve sorgulama yapıldı­ğında adresinin yurt dışı olduğu belirtilerek Gelir Vergisi, Katma Değer Vergisi ve Vergi Usul Ka­nunu yönünden yapıla­cak işlemler hususunda Başkanlığımız görüşü­nün talep edilen soruya görüş bildirmiştir. Bildiri­len mevzuat hükmü gö­rüşü iş bu yazımızın konusunu oluşturmak­tadır.

Konuyu Vergi Usul Kanunu açsından ele alacak olursak; 253 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “Yurt Dışında Faaliyette Bulu­nan Mükelleflere Yaptırılan İş ve Hizmetler Karşılığında Alı­nan Belgelerle İlgili İşlemler” başlıklı B bendinde; “Vergi Usul Kanununun kayıt nizamına ilişkin 215’inci maddesinde, bu Kanuna göre tutulacak defter ve kayıtların Türkçe tutulması­nın mecburi olacağı” belirtilmiş 227’nci maddesinde de, “Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça bu Kanuna göre tutulan ve üçüncü şahıslarla olan münasebet ve muamelelere ait olan kayıtların tevsiki mecburidir” hükmü yer almıştır. Söz konusu kayıtların ise aynı Kanunun 229’uncu ve müteakip maddelerinde yer alan belgelerden herhangi biri ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Buna göre, yurt dışındaki kişi veya firmalardan belge alan mükellefler, bu belgeleri defter kayıtlarında gider olarak gös­termeleri sırasında belgelerde yazılı bedelleri, belgelenir dü­zenlendiği günde Merkez Bankası’nca belirlenen döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevirerek kayıtlarında göstere­ceklerdir. Ancak inceleme sırasında inceleme elemanınca lüzum görülmesi halinde, mükellefler bu belgelerini ter­cüme ettirmek zorundadırlar” açıklamalarına yer verilmiştir.

Hizmet alınan yurt dışında mukim kuruluşun, ülkemizde tüccarlara ilişkin defter tutma ve belge düzenleme yüküm­lülüklerini gerektirecek mahiyette mükellefiyetinin tesis edil­mesinin gerekli olduğu durumda, bu mükellefler tarafından genel hükümler çerçevesinde, söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekmekte olup, bu halde yurt dışında mukim kuruluştan aldığınız hizmetin Vergi Usul Kanunu’nun 229 ve müteakip maddelerinde belirtilen fatura veya fatura yerine geçen belgelerle tevsik edilmesi gerekmektedir.

Hizmet aldığınız yurt dışında mukim kuruluşun, ülke­mizde tüccarlara ilişkin defter tutma ve belge düzenleme yükümlülüklerini gerektirecek mahiyette mükellefiyetinin tesis edilmesinin gerekmediği durumlarda ise yurt dışında mukim kuruluştan aldığınız hizmetin Vergi Usul Kanununun 229 ve müteakip maddelerinde belirtilen fatura veya fatura yerine geçen belge veya ilgili ülke mevzuatına göre mute­ber bir belge ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi yönünden konunun incelenmesinde ise; internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti veren veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık eden dar mükellef kurumlara yapılan ödemeler üzerinden, 476 sayılı Kararın eki Karar gereğince, %15 oranında vergi kesintisi yapılması gerek­mektedir. Dolayısıyla, yurt dışı mukimi firmalardan alınan internet ortamında reklam hizmetlerine ilişkin olarak yurt dışı mukimi firmalara şirketiniz tarafından 1/1/2019 tari­hinden itibaren yapılacak ödemeler üzerinden, 476 sayılı Kararın eki Karar gereği %15 oranında vergi kesintisi ya­pılması gerekmektedir.

Konunun Katma Değer Vergisi yönünden irdelenmesinde ise şirketin …mukimi … firmasından aldığı ve Türkiye’de fay­dalanılan reklam hizmeti 3065 sayılı KDV Kanununun 1 inci maddesine göre KDV’ye tabidir. Söz konusu mükellefin Tür­kiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunması halinde hizmete ilişkin düzenlenen faturada hesaplanan KDV’nin … tarafından 1 No.lu KDV Be­yannamesi ile beyan edilmesi gerekmekte olup, bu faturada gösterilen KDV’nin Şirketiniz tarafından 1 No.lu KDV Beyan­namesinde indirim konusu yapılması mümkündür. Söz ko­nusu mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması halinde ise hesaplanan KDV’nin Şirketiniz tarafından 2 No.lu KDV Be­yannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilerek ödenmesi gerekmektedir.