Sağlık emekçilerine selam olsun
14 Mart 1827’de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet’in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı’daki Tulumbacıbaşı Konağı’nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye’de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.
İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart’ında işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.
1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa’daki Yıldırım Darüşşifası’nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.
1976’dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart’ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.
Geçen yılın başına kadar bu bayramı genelde sağlık çalışanları, yakınları ve sektörün destekçileri kutladılar. Ama geçen sene bir virüs gösterdi ki; asıl CANKURTARAN’lar sağlık emekçileriymiş…
-Canlarını siper ettiler,
-Şifa kazandırmak uğruna canlarını verdiler,
-Ailelerini ve kendi hayatlarını askıya aldılar,
-Uyumadılar, yemediler, yılmadılar,
-Hepsi cephede göğüs göğüse savaş verdiler,
-İnsanüstü bir gayret ve sabır gösterdiler,
-Hem de hiç tanımadıkları insanları yaşatmak
için mücadele ettiler,
-İnsanlık ve gelecek nesiller için fedakarlık ettiler,
-HER HAYAT KUTSALDIR felsefesinden şaşmadılar.
HEPSİNE HELAL OLSUN, HEPSİNE SELAM OLSUN…
HAYATLARININ KALANI HEP BAYRAM OLSUN…
(Önemli not: bu uğraşların boşa gitmemesi için salgın kurallarına dair lütfen sizde gereğini yapınız)
Saygılarımla