ÖTV düzenlemesi hakkında

Yeni ÖTV düzenlemesi sonrası otomobil fiyatları hepimizin gündemindeki yerini aldı. Resmi Gazete’ de yayımlanan yeni karara göre ise Cumhurbaşkanı; bundan sonra motorlu araçlardaki ÖTV ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabilecek veya sıfıra indirebilecek. Öte yandan bu gelişmeyle beraber “Yeni ÖTV düzenlemesi ile otomobil fiyatları düşecek mi, indirim gelecek mi?” soruları kafaları karıştırmaya yetti.

Zaten yedek parça ve çip sıkıntısı dünya genelindeki ikinci el araçlarda da fahiş fiyatlara neden oluyor ve araçlar bayi fiyatının çok üstünde satılabiliyor.

2021 yılına kadar oldukça düşük ÖTV oranlarıyla satın alınabilen elektrikli araçlar, geçen yıl yapılan düzenleme sonrası vergi avantajını kaybetmişti. Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete kararıyla kanunlaşan son oranlar sayesinde yeniden düşük ÖTV’li elektrikli araç dönemi başlıyor.

Elektrikli araçlarda ÖTV indirimi sayesinde bazı modellerde %60 olan ÖTV oranı %10’a kadar düşüyor. Böylece bazı modellerde yüzbinlerce liralık fiyat indirimi yaşanacak. Ancak ülkemizde otomobil stok sorunu elektrikli araçları da etkisi altına almış durumda. Artan döviz kuru ve enflasyon sonucunda elektrikli arabaların fiyatları da oldukça pahalı seviyelere geldi.

Resmi Gazete’de paylaşılan yeni düzenlemeyi özetlemek gerekirse Araç fiyatları için yeni standart 160 kW olarak belirlendi. Karar sonrasında motor gücü 160 kW’ı ve matrahı 700 bin TL’nin altında olan elektrikli araçların ÖTV’si yüzde 10 olacak.

Yeni karara göre ayrıca motor gücü 160 kW’ın altında, fakat matrahı 700 bin TL’yi aşan araçlarda yüzde 40 ÖTV uygulanacak. Motor gücü 160 kW’ı geçen ve matrahı 750 bin TL’nin altında kalanlarda yüzde 50, son olarak hem motor gücü 160 kW’ı hem de matrahı 750 bin TL’yi geçen otomobillerde yüzde 60 ÖTV uygulanmaya başlanacak.

Yeni ÖTV düzenlemesi ile birlikte Türkiye pazarındaki birkaç modelde ciddi ucuzlamalar olacak.

ÖTV indirimi sayesinde vergi oranı %25 olan Hyundai Kona Elektrik 100 kW %10 dilimine girmiş oldu. Böylece fiyatı 800 bin liraya kadar düşen Kona Elektrik dışında Skywell ET5’in fiyatı da % 60 ÖTV diliminden %10’a düşerek 900 bin liralara geriledi.

Renault ZOE gibi ucuz modellerin yüzde 10 olan ÖTV diliminde bir değişiklik yok. Çinli otomobil üreticisi DFSK’nın yeni SUV modeli Seres 3 900 bin liraya gerilerken Mini Cooper SE, MG ZS EV gibi bazı modellerde stokların tükenmiş olması nedeniyle herhangi bir fiyat bilgisi paylaşılmıyor.

Porsche Taycan, Volvo XC40 Recharge, BMW iX3, iX, i4, Mercedes EQA, EQB, EQC, EQE ve EQS gibi gerek motor gücü oldukça yüksek olan gerekse matraha konu araçların vergisiz fiyatları 700-750 bin liraların çok üstündeki araçlar için %60 ÖTV dilimi geçerli olmaya devam ediyor.

Sadece motor gücü odaklı elektrikli araç ÖTV oranları artık yerini matrahın ve daha yüksek motor gücü değerlerinin kullanıldığı yeni bir sisteme bıraktı. Böylelikle en azından giriş seviye modeller için vergi adaletsizliği kısmen ortadan kalktı. Seneye TOGG’un satışa çıkmasıyla tek motorlu yerli arabanın %10, çift motorlu yüksek performansa sahip versiyonun ise %60 vergi dilimine gireceği tahmin ediliyor.