OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş (OTKAR)
Otokar 1995 yılında BISTte halka açılmıştır. ( 1995 yılı birim fiyatı TL0,04 ) %30 halka açık işlem gören şirketin %45 kısmı Koç Holding, %25 kısmı Ünver Holdinge aittir. Şirketin şu anki piyasa değeri $785 milyon ( birim piyasa değeri TL66 )
Otokar; ticari piyasaya yönelik toplu taşımacılık hizmetlerinin yanında ( minibüs, midibüs, otobüs ) savunma sanayi hizmetlerine yönelik 4x4 araçlar ile lastik tekerlekli zırhlı araçlar üretmektedir. Nakliye ve lojistik sektörü için Otokar-Fruehauf markası ile treyler, Atlas markası ile küçük kamyon üretimi yapmaktadır.
29 Temmuz 2008 tarihinde Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile imzalanan Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi Altay Projesi hayata geçirilmiş olup 2014 yılında seri üretim planlamasına başlanacağı açıklandı.
3Ç2013 döneminde Otomotiv Sanayicileri Derneği verileri ;
Dokuz aylık taşıt aracı pazarına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre %10 artış görülmekte. Aynı dönemde otomobil pazarındaki artış %19 düzeyinde gerçekleşti.
Toplam taşıt aracı üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %6, otomobil üretimi % 9 artış gösterdi.
Otokar üretimindeki artış oranları ;
Minibüste % 41, midibüste %28, otobüste % 36, küçük kamyonda %52 artış, kamyonet üretimindeki artışta değişim olmazken büyük kamyonda %11 azalış görülmektedir.
Şirket büyümesini; tasarımı ve fikri mülkiyet hakları kendisine ait olan, mühendislik ve ar-ge imkanları ile geliştirdiği ürünlerle sağlamaktadır.
Stratejilerini savunma sanayisinde büyümek, ciro içindeki ihracat payının artırılmasını sağlamak ve yeni modellerle büyümek olarak belirleyen şirket, hedeflerini başarıyla gerçekleştirmektedir.
2015 yılında, $750 milyon gelir ve bu gelirin 1/3ünün ihracattan gelmesi hedefi vardır.
Şirketin 50 yıllık tecrübesi, savunma sektörüne yaptığı yatırımlarla adından önümüzdeki yıllarda söz ettirecektir.


Otokarın BIST performansı incelendiğinde; Hissenin son 3 ay, 7ay ve 21 ay dema maliyetleri sırasıyla 65,33 / 63,43 / 65,98dir.
Maliyetlerin sıkıştığı görülmekte. Mevcut koşullarda seçici olunacaksa, Savunma sanayindeki yatırımları dikkate alınarak portföyde bulundurulmalıdır.
UYARI NOTU :
Burada yer alan yatırım, bilgi, yorum ve tavsiyeler, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Sayı: 918 - Sayı'nın Kapağı