Okullar, hayvanat bahçesini doldurdu (1)

Okullar kapandı, yaz tatili başladı, birkaç aydır Hayvanat Bahçemiz cıvıl cıvıl çocuk sesleriyle neşe taşıyordu, şimdi sessizliğe büründü. Gelin o birkaç ayı yeniden yaşayalım;

Büyükşehir Belediyesiyle Milli Eğitim Müdürlüğü’nün aralarında oluşturdukları mutabakat çerçevesinde öğ­renciler ve görevli öğretmenler ücret ödemeden Bursa Hayvanat Bahçesi’ni ziyaret edebiliyorlar. Bu mutabakat çerçevesinde Nisan ayında 2 bin 369 öğrenci, 185 öğ­retmen, Mayıs ayında 21 bin 736 öğrenci, 1497 öğretmen, Haziran ayı­nın yarısında da 17 bin 609 öğrenci, 1706 öğret­men Bahçemizi ziyaret etti. Bu ziyaretlerde ön­ceden mutabık kalınan gruplara Bahçenin kon­ferans salonunda eğitim uzmanımız tarafından eğitimler de veriliyor, bu eğitimlerde Hayvanat Bahçesindeki hayvanlar ve onların yaşam tarzları, tanıtılıyor. Bazı eğitimler çevre ağırlıklı oluyor, özellikle insanlığın karşı karşıya olduğu İklim Değişikliği felake­tine vurgulama yapılarak yaşam tarzımızdaki dikkatli olmamız gereken hususlar anlatılıyor. Geçen gün evle­rimizden çıkan atıklardan geri dönüştürülebilecek olan­ların ayrı toplanması konusu işlendi o küçük ve fakat dikkatli beyinlere.

Doğa ile ilgili, uluslararası ortamlarda da kutlanan günler Hayvanat Bahçesi’nde, o gün bahçeyi ziyaret eden öğrenci grupla­rıyla beraber, düzenle­nen küçük anlatımlarla kutlanıyor. Örneğin 22 Mayıs’ta Biyolojik Çeşit­lilik Günü kutlandı. 31 Mayıs’ta Dünya Papa­ğan Günü’nde, o gün bahçeyi ziyaret eden bir grup çocuğa dağıtı­lan papağan maskele­rini istedikleri renklere kendilerinin boyama­ları ve yüzlerine taka­rak eğlenmeleri sağlandı.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde şu anda 130 türde 1012 hayvan var, bu hayvanlar bahçemizin üyesi olduğu Av­rupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’nin (EAZA) kurallarına uygun olarak düzenlenmiş barınak alanlarında, konularında uzman veterinerlerimiz ve bir­liğin eğitiminden geçmiş hayvan bakıcıları nezaretinde yaşamlarını sürdürüyorlar.

Bahçemizi ziyaret eden öğrenci grupları içinde diğer ülkelerden gelenler de oluyor, örneğin geçen­lerde Bulgaristan’ın Silis­tre kentinden Nikola Yandov Vapstrov Tarım Meslek Lisesi’nden 23 öğ­renci, 2 öğretmen uluslar­arası bir program çerçevesinde, bizim Hür­riyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’yle bera­ber ziyaret ettiler, uzman­larımız nezaretinde gezdiler, bilgi aldılar.

5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesi geçen hafta Bahçeye gelen bir grup öğ­renci atölye çalışması yaparak, çeşitli türlerdeki hayvan resimlerini boyadılar, renkli bir çalışma yaptılar.

Aslında çocukların beynine küçük yaşlarında işlenen doğru bilgiler onları yaşamları boyunca doğru yönlere adım atmalarını sağlıyor. Ben her vesile ile hayvanat bahçelerini hayvanların hapsedildiği alanlar olarak algı­layan kesimlere karşı, bahçede sergilenen hayvanların kendi nesillerinin birer fedaileri olduğunu, kendilerini insanlara, özellikle çocuklara sevdirerek doğada onlara zarar vermelerini önlediklerini, savunurum. İşte bu ne­denle Hayvanat Bahçemizi okulların ziyaret etmesini, çocukların hayvanları doğal yaşam ortamlarında göre­rek onları sevmelerini, büyüdüklerinde de onlara zarar vermeyeceklerine, tersine onların yaşamlarını araştıra­rak insanlığın karşılaştığı sorunların çözümünde bitki­lerde, hayvanlarda, mikroorganizmalarda keşfedilmeyi beklediğine inanarak, önemsiyorum.

Geçenlerde kentimizdeki bazı liselerin öğrenci ve öğ­retmenlerinin beraber Hayvanat Bahçesinde düzenle­dikleri “Atık Kağıtlar Sanatla Buluşsun” atölyesinde, biyolojik yaşam çeşitliliğinde yaşanan kayıpların, yaşa­nabilecek problemlerin çözümlerinin kaybedilmesi an­lamına geldiği konusu işlendi. Biyolojik çeşitliliği tehdit eden, yaşam alanı kaybı, habitat bozulması, iklim deği­şikliği, yabancı istilacı türlerin yaygınlaşması konuları­nın vurgulandığı ‘’Biyolojik Çeşitlilik ve Biyolojik Çeşitliliği Tehdit Eden Faktörler’’ sunumu, bazı Anadolu liselerinin öğrenci ve öğretmenlerinin ve Hayvanat Bahçesi uzmanlarının katılımıyla geçekleştirildi.