Piyasaların merakla beklediği TCMB Nisan ayı PPK faiz kararı açıklandı. Beklenildiği gibi TCMB politika faizini %19 düzeyinde sabit tuttu. Her Pazartesi Ekohaber Tv’nin Youtube kanalında yayınlanan “Piyasa Analizi” programında geçen hafta da dile getirdiğim gibi gözler asıl karar metninde olacaktı. Bu noktada bir önceki başkan Naci Ağbal dönemindeki sıkı duruşa ilişkin şahin ifadelere yer verilecek miydi, bu hayli merak konusuydu. Çünkü piyasalara göre başkan değişiminin arkasındaki en temel neden Ağbal’ın son toplantıda yaptığı önden yüklemeli faiz oranıydı, yani başkanın şahin duruşuydu.
Yeni başkan Kavcıoğlu göreve gelmesinin hemen ardından her fırsatta sıkı duruşa devam edeceğini yineledi. Kavcıoğlu’nun bu sözlü yönlendirmelerinden sonra piyasalar bu ay faizin sabit tutulacağını fiyatlamıştı, yani bekliyordu. Fakat başkan değişimi nedeniyle piyasalar para politikasında değişiklik olacağını da düşünüyordu. Bu nedenle karar metni çok önemliydi. Çünkü eğer para politikasında bir değişiklik olacaksa karar metnine bu belirli oranlarda da olsa yansıyacaktı.
Nisan ayı faiz karar metninin en önemli ve tedirgin edici değişikliği Ağbal döneminde yer alan “uzun bir müddet sıkı duruşa devam” ve “gerekmesi durumunda ilave sıkılaştırma yapılacaktır” ifadelerinin çıkarılmış olmasıydı. Bunun yerine metne “politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir” ifadesi konulmuş. Bu açıdan bir önceki metne göre sıkı parasal duruş korunmasına rağmen ilave sıkılaştırmaya dair ifadelerin kaldırılmış olması piyasalarda soru işaretleri yarattı. Haliyle son metin bir önceki metne göre daha güvercin olarak algılandı. Piyasalara göre tüm bunlar şu anlama geliyor, yeni TCMB yönetimi faiz artırımı konusunda çok istekli değil, bu nedenle bu ifadeleri kaldırarak önümüzdeki toplantılarda faiz indirimi için kendisine alan yaratmış oldu. Sözün özü karar metni bundan böyle faiz indiriminin gelmesinin faiz artırımı gelmesinden daha yüksek bir olasılık olduğuna işaret ediyor.
Şimdi herkesin merakla beklediği soru şu, faiz indirimi en erken ne zaman gelir? Anlaşılan o ki bundan böyle para politikasının yönünü enflasyonla ilgili gelişmeler belirleyecek. Bu açıdan enflasyonda gerçekleşecek ilk gevşeme ile birlikte faiz indirimi gelecek gibi görünüyor. Yani kuvvetle muhtemel ilk enflasyon düşüşü ile birlikte ilk faiz indirimini de göreceğiz gibi duruyor.
TCMB kararı öncesi kur 8.03 düzeyinden işlem görürken karar sonrası bir gerileme ile kur 8.01’ye kadar geriledi. Fakat ardından yeniden 8.15 düzeyine kadar yükseldi. Söz konusu yükselmenin temel nedeni karar metninin piyasalarda yarattığı endişeydi. Yani artık faiz indirimi başlıyor sürecini piyasalar fiyatlamaya başladı, bu da kuru olumsuz etkiledi. Ardından kararın açıklandığı gece kur yeniden 8.00 düzeyine geri çekildi. Çünkü ABD’de enflasyon verisinin beklentilere paralel artış göstermesi, makroekonomik verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve FED başkanı Jerome Powell’ın 2024’e kadar faiz indirimine çok ihtimal vermiyoruz açıklamaları küresel piyasaları oldukça rahatlattı. Bu gelişmelerle ABD 10 yıllık tahvil faizleri ve dolar endeksindeki düşmeyle dolar/TL kuru da 8.15 seviyelerinden 8.00 seviyelerine geri çekildi. Anlayacağınız kur için dış kaynaklı olumlu hava içeride karar metninin yaratmış olduğu olumsuz havayı bir nebze de olsun dağıtmışa benziyor.
Bu açıdan TCMB faiz kararının şimdilik dolar/TL kuru üzerinde olumsuz etkisi olmadı. Fakat önümüzdeki dönemde faiz indirimi beklentilerinin giderek artması dolar/TL kuru için önemli bir risk oluşturuyor. Bu açıdan bu beklentiyle oluşacak fiyatlamalar kısa dönemde kurda yukarı yönlü hareketlere neden olabilir. Bu hafta için kritik seviye 8.18. Bu seviyenin altında bir kur zayıf bir görünüme işaret eder. 8.18 üstü fiyatlamalar kuru canlandırıp yükselişleri hızlandırabilir. Bu açıdan yükselişlerde 8.18 sonrası, 8.24 ve 8.50 önemli direnç seviyeleri. Aşağı yönlü düşüşlerde 8.18 altı kur bizi 8.00 ve 7.90 seviyelerine kadar taşıyabilir. Tabi bu düzeylere iniş tam anlamıyla bir rahatlama sağlamaz. Kurda net bir rahatlama için 7.70 altı seviyelere ihtiyaç var, buralar görülmedikçe kurdaki volatilitenin azaldığı ve bittiği söylenemez.