Kent

Madencilik sektörü ÖTV desteği bekliyor

Madencilik
sektörü
ÖTV desteği
bekliyor

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, sektör olarak ÖTV desteği beklediklerini bildirerek, ''Herhalde bizim de hakkımızdır ÖTV'' dedi.
Kahyaoğlu, ''Maden ve Mermer Sektörleri Buluşma'' toplantısında, mermercilik ve madencilik işinin kolay bir iş olmadığını, bulundukları ve gittikleri her yerde dile getirdiklerini belirtti.
Geçen günlerde Maliye Bakanlığının düzenlediği bir toplantıya katıldığını, çeşitli sektörlerde firma temsilcilerin katıldığı toplantıda herkesin ÖTV desteğinden bahsettiğini, ÖTV ile satılan ürünlerden konuşulduğunu ifade eden Kahyaoğlu, şunları kaydetti:
"O toplantıda ben de Bakanımıza, 'Biz Türkiye'de, devlet güçlerinin, jandarmanın, polisin gidemediği yerlerde olan insanlarız. Biz zor şartlarda mermer, maden çıkarıp üretiyoruz. Ülkeye bir şeyler getirmeye çalışıyoruz. Herhalde bizim de hakkımızdır ÖTV, sizden ÖTV desteği bekliyoruz' dedim. Bakan Mehmet Şimşek bu konuya gayet ılımlı yaklaştı, 'Bunu bir değerlendirelim, çalışalım' dedi. Bu bile bir gelişmedir bana göre.''
Türkiye'de sit alanı, turizm alanı gibi bir çok alan bulunduğunu ancak maden alanı diye bir kavram olmadığını anlatan Kahyaoğlu, ''Elazığ'ın Alacakaya'sı olsun, Diyarbakır'ın Lice'si olsun. Bana devlet olarak 'buralara maden bölgesi' de. Bir tane olsun gösterin. Yok ama turizm bölgesi var. Bunları neden söylüyorum. Biz artık kendimize gelmek zamanında ve durumundayız'' dedi.
Kahyaoğlu, sektöre sahip olmaları, birlik olmaları gerektiğini, Ankara'da Bakanları ziyaret etmeleri gerektiğini söyledi.
Ali Kahyaoğlu, şöyle devam etti:
''Bunu yapmamız lazım. Bakın Avrupa Birliği'ne Türkiye giremeyecek. Bu benim şahsi fikrim. Benim ne birliğim ne sektörümü bağlamıyor bu ifade. Ben giremeyeceğini biliyorum. İnşallah da girmez. Çünkü para kalmadı ki nereye girecek? Para olsa girelim diyeceğim ama para da yok. AB kriterlerine uymaya başladığınız da bir gün sıra madenciliğe gelecek. Bu çok uzak değil söyleyeyim size.
O gün Türkiye Cumhuriyetinde yeni sahalar açılamayacak. Türkiye'nin madenciliği o tarih de bitecek.''
Kahyaoğlu, Maden İşleri Genel Müdürlüğünden son zamanlarda alınan maden ruhsatları incelendiğinde açılan işletmelerin yüzde 99'unun yabancı ortaklı şirketler olduğunu kaydetti.
EMMAD Başkanı Yahya Alper Bektaş da, 2008 sonlarında başlayan ekonomik krizden Türkiye'nin diğer ülkeler kadar ağır etkilendiğini söyledi.
Elazığ ihracatının yüzde 90'ını gerçekleştiren mermer ve maden sektörünün yeterli desteği alamadan ayakları üzerinde bugüne kadar durmaya çalıştığını anlatan Bektaş, enerji ve lojistik maliyetlerinin yüksekliği, bürokratik engellerin varlığı, izin almadaki güçlükler ve ilgili yasanın bir türlü tam olarak oluşturulamamasının büyüme yolundaki sektöre sürekli darbe vurduğunu kaydetti.
Bektaş, bölgesel ekonomide öncü güç olmaya başlayan Türkiye'nin aynı şekilde komşu ülkelerle ekonomik ilişkilerini geliştirmesinin bu coğrafyada kavga ve gerilimin değil refah ve huzurun aracı olmasına vesile olacağını belirterek, şunları söyledi:
''Bugüne kadar ticari olarak ilgilenmediğimiz bir çok ülke ile aramızda vize mecburiyetinin kalkıyor olmasının getirdiği rahatlamayı, başarılı bir yaklaşım olarak görmekteyiz. Bununla beraber Türk Cumhuriyetleri ile olan ticaretimizin önünde duran lojistik sorunu bu pazarlarda Çin'in hakim olmasını sağlamış, gelişmeye açık ve zengin Türk Cumhuriyetleri ile ticaretimiz istenilen düzeye bir türlü ulaşamamıştır.''
Bektaş, Elazığ ve Diyarbakır'ın mermer ve maden sektörü için çok önemli bir bölge olduğunu, bu konuda İstanbul Maden İhracatçıları Birliği'nin bu bölgedeki üyelerine daha yakın olması ve yeni ihracatçıların teşvik edilmesi adına kentte bir temsilcilik kurmasını da istedi.

Sayı: 720 - Sayı'nın Kapağı