Söyleşi

LEONI yerli otomobile hazırlanıyor

Elif Didem DANACIOĞLU

LEONI Türkiye Genel Müdürü Şükrü Erdem, ‘Yerli otomobil için LEONI Türkiye olarak bu organizasyon içerisinde olmaya hazırız. Özellikle de elektrikli arabalara, elektrik kabloları ve ona bağlı olan sistemleri üretmiş bir firma olarak, bu konuda partner olacak bir şirketiz. Yerli otomobilin tedarikçisi olmayı arzu ederiz' dedi.

LEONI Kablo Türkiye, otomotiv sektörü ve beyaz eşya endüstrisine yönelik kablo ve kablo sistemleri üretiyor. 2000 - 2005 yılları arasında faaliyetini Mudanya da sürdüren firma, 2005 yılı Haziran ayı sonrasında tüm faaliyetlerini Bursa Gemlik Serbest Bölge'deki yeni fabrikasına taşıdı. ‘2016 yılında 110 milyon euro ciro elde eden firma her yıl yüzde 10 ila yüzde 12 arasında büyüme kaydediyor' diyen Şükrü Erdem, bugün itibariyle yaklaşık 5 milyon kilometrelik bir üretim kapasitesine sahip olduklarını ve bunun karşılığı da yaklaşık 20 bin ton bakır demek olduğunu vurguladı.
Bosch ve Arçelik'in ana tedarikçisi olduklarını ifade eden Şükrü Erdem, Bosch'un sadece Türkiye'de değil yurtdışında da ana tedarikçisi olduklarını belirtti.
Erdem, Bursa Gemlik Serbest Bölgedeki 10 bin metrekarelik tesislerinde 200 çalışanı ile yıllık 5 milyon metre kablo üretim kapasitesine sahip olduklarını ifade etti. ‘Günümüzde güç dağılımı kablosuz olmuyor' diyen Şükrü Erdem, yan sanayicilerin gelecekteki üretim modeli konusunda ise, haberleşme tekniğinde kablosuz haberleşme sistemi gelebileceğini vurguladı. Otomotiv sektöründe de büyük değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Erdem, elektronik konulara ve yenilikçi sensör uygulamalarına kanalize olmanın öneminin altını çizdi. ‘Şirketlerin Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeleri şart' diyen LEONI Türkiye Genel Müdürü Şükrü Erdem ile kablo sistemlerindeki detayları incelediğimiz tüm başlıkları bu sütunlardan sizler ile buluşturuyoruz.
LEONI Türkiye'den
bahseder misiniz?
Bursa'nın Gemlik Serbest bölgesinde faaliyet göstermekte olan, Genel Müdürü olduğum LEONI Kablo Türkiye, Almanya merkezli olup, Türkiye'de otomotiv sektörü ve beyaz eşya endüstrisine yönelik kablo ve kablo sistemleri üretiyor. 2000 yılında, LEONI AG tarafından satın alınan Türk Siemens Kablo Sistemleri, Leoni Kablo ve Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti. adını aldı.
2000 - 2005 yılları arasında faaliyetlerini Mudanya'da sürdüren firmamız, 2005 yılı Haziran ayı sonrasında tüm faaliyetlerini, Bursa Gemlik Serbest Bölgedeki yeni fabrikamıza taşıyarak, burada sürdürmeye devam etti.
Leoni Türkiye, grubun tel kablo ve çözümleri bölümüne bağlı olarak, 17 yıldır Türkiye'de üretim yapıyor. Tel kablo çözümleri alanında uzmanlaşan Leoni Türkiye, grubun dünya genelinde standart otomotiv kabloları alanında, üretim üssü ve ihracat merkezi konumundadır Ağırlıklı olarak otomotiv endüstrisi için kablo üreten LEONI; üretiminin %90'a yakınını başta BMW, Mercedes, Volkswagen gibi Alman otomotiv markaları olmak üzere, OEM'lere kablo takımları ve TIER1 tedarikçilere yönelik gerçekleştirmektedir. LEONI, Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra; Amerika kıtası, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Polonya, Fas, Tunus, Mısır, Endonezya ve Çin'e de kablo ihraç ediyor. Üretiminin %10 civarı ise beyaz eşya sektörüne veriyor.
Bursa Gemlik Serbest Bölgedeki 10 bin metrekarelik tesisinde, 200 çalışanı ile yıllık 5 Milyon metre kablo üretim kapasitesine sahip olan firmanın, yıllık 20 bin ton bakır işleme kapasitesi de bulunmaktadır. Merkezi Almanya‘nın Nürnberg kentinde olan ve 1917 yılından beri otomotiv ve endüstrinin çeşitli sektörlerine kablo ve kablo çözümleri sunan LEONI AG; globalde 80 bin çalışanı istihdam ederken, aynı zamanda Leoni'nin 5 milyar dolar cirosu bulunuyor. LEONI AG'nin, tel kablo ve çözümleri bölümünün cirosu 2 Milyar dolar, kablo demetleri bölümü cirosu ise 2.8 Milyar Dolardır.
Büyüme rakamlarınızdan ve 2018 hedeflerinizden
bahseder misiniz?
2016 yılında 110 Milyon Euro ciro elde eden firma, her yıl yüzde10 ila %12 arasında büyüme kaydediyor. Firmanın, bu yılın sonundaki ciro hedefi ise 120 Milyon Euro. Son 2 yılda 2 Milyon Euro'luk makine yatırımı yapan Leoni Türkiye, bu yıl ve gelecek yıl için 3 Milyon Euro tutarında bir yatırım planlıyor. Karbon emisyonunun azaltmasına katkı sağlamak için araç içindeki kablo demetlerinin hafifletilmesine odaklanan Leoni, Almanya'daki AR-GE merkezinde geliştirilen, kesitleri küçültülmüş ve ağırlığı azaltılmış kabloların üretimine, Bursa'daki fabrikasında da başlayacak. 2020 yılına kadar LEONI Türkiye, yaklaşık 140 milyon Euro ciroya ulaşabilecek.
Kablo üretim
kapasiteniz nedir?
LEONI Türkiye, otomotiv kablolarında artık üretim üssü niteliğinde. Bunda artan kapasitemizin etkisi büyük Bugün itibari ile yaklaşık 5 milyon kilometrelik bir üretim kapasitesine sahibiz. Kablo üretim kapasitesi, kilometre ile ölçülüyor. Bunun karşılığı da yaklaşık 20 bin ton bakır demek
Beyaz eşya sektöründe de
varsınız. Dağılımdan
bahsedebilir misiniz?
Bosch ve Arçelik'in ana tedarikçisiyiz. Bosch'un sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da ana tedarikçisiyiz. Vestel ile şu an çalışmıyoruz ama bir zamanlar onlarla da çalıştık. Şimdi, yeni bir proje almaya çalışıyoruz. Bu projeyi, Slovakya'dan Türkiye'ye getirmeye uğraşıyoruz. Yine elektrik/elektronik devi bir firmanın aydınlatma işlerini yapma arzusundayız. 2018'in sonlarına doğru hayata geçirebilirsek, ilave bir yatırım daha söz konusu olacak. Şu anda dağılım, yüzde 90 otomotiv kablosu, yüzde 8 civarında beyaz eşya kablosu ve yüzde 2 civarında da diğer farklı özel kablolar şeklinde diyebiliriz.
Ar-Ge çalışmalarını
nasıl değerlendiriyorsunuz?
Tüm Ar- Ge çalışmalarımız Almanya'dan yapılıyor. Yaklaşık cironun yüzde 2'si, Ar-Ge'ye ayrılıyor. Ciddi Ar-Ge çalışmalarının sonucunda, çok farklı kablolar ortaya çıkıyor. LEONI Türkiye olarak, kendi çapımızda TÜBİTAK ile bazı çalışmalar yaptık. Özellikle, yüksek sıcaklığa dayanıklı kablolarla ilgili çalışmalarımız oldu. Ar-Ge çalışmaları sonucu geliştirdiğimiz, know-how'ı kendimize ait nitelikli ürünlerle, sektörün gelişimine katkı sağlıyoruz. Eskiden 70 dereceye dayanıklı kablo istenirken, şimdi 250 derece civarında isteniyor. Yanmaması isteniyor.
Ar-Ge mühendislerimizle ve müdürlerimizle birlikte Almanya'da bu çalışmalar geliştiriliyor.
Endüstri 4.0 ile ilgili
ne düşünüyorsunuz?
Gelişen teknolojiler ışığında, araçlarda şerit takip sistemleri, hız ve fren uyarı sistemleri, otonom park etme, motor ve egzoz yönetim sistemleri, araç içi dijital haberleşme, uydu üzerinden haberleşme gibi yenilikler standart oluyor. LEONI AG'de sürdürülebilirlik ve geleceğe hazırlık için Endüstri 4.0 bünyesinde akıllı kablolar üretmek üzere, Ar-Ge çalışmalarına hız verildi. Bu nedenle E-Mobility ve Solution bölümlerini kurduk. Otomotiv ve diğer endüstrilerin ihtiyacı olan akıllı kablo ve çözümleri üzerinde OEM'lerle çalışıyoruz.
TEKNOSAB'a yatırım
yapmayı düşünüyor musunuz?
TEKNOSAB'la ilgili görüşümüzü Almanya'ya bildirdik. Biz, Avrupa Ar-Ge Merkezine bağlıyız. Türkiye'ye özgü mal sattığımız kimse yok. Dolayısıyla sizin bahsettiğiniz özel bölgelerde bir aktivite kolay olmuyor.
Yerli otomobil ile ilgili
ne düşünüyorsunuz?
Bu çalışma, bizim gibi firmalar için inanılmaz heyecan verici; eğer böyle bir girişim olacaksa, bu noktada lojistik, bilgi ve destek gibi kavramlar ön plana çıkıyor. Türkiye'de otomotivin kalbi Bursa'da atıyor. Bana göre yerli otomobilin olması gereken yeri Bursa Bursa, otomotiv sektörü ile ihracat anlamında Türkiye'yi sırtlamış bir şehir. Ancak yerli otomobil projesi Türkiye'nin neresinde olursa olsun, biz LEONI Türkiye olarak bu organizasyon içerisinde olmaya hazırız. Özellikle de elektrikli arabalara, elektrik kabloları ve ona bağlı olan sistemleri üretmiş bir firma olarak, bu konuda partner olacak bir şirketiz. Yerli otomobilin tedarikçisi olmayı arzu ederiz. LEONI Türkiye olarak, rekabette güçlü yönlerimize odaklanarak, sektörümüz için ihtiyaç duyulan çözümler ile yenilikçi ve yüksek kaliteli ürünleri geliştirme gayretindeyiz. Küresel düzeydeki markalaşma yolculuğumuzda da ciddi bir mesafe kat etmeyi başardık. Bu yıl, 100. kuruluş yıl dönümü heyecanını yaşayan şirketimiz; hem ülkemizin, hem de sektörün gelişimi adına üzerimize düşen sorumlulukları kararlı bir şekilde yerine getirmeye devam edecektir.
Yan sanayicilerin üretim modeli ne tarafa doğru kayıyor?
Günümüzde güç dağılımı kablosuz olmuyor. Otomotiv içerisinde de kablo olacak. Haberleşme tekniğinde kablosuz haberleşme sistemi gelebilir. Teknolojiyi takip ederek, inovasyona merak salarak, AR-GE çalışmalarına fırsat vererek, başka kanallara doğru gitmek lazım. Otomotiv sektöründe büyük değişiklikler var. Çok hızlı gelişen bir çağ içerisinde, elektronik konulara ve yenilikçi sensör uygulamalarına biraz daha kanalize olmak lazım diye düşünüyorum. İnovatif AR-GE çalışmaları yapmak zorundasınız. Şirketlerin, günümüzde bu yönde

Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermeleri şart.
Değişen piyasa koşullarında önerileriniz nelerdir?
Benim tavsiyem, yerli kuruluşlarımızın mutlaka kendi markalarını yaratmaları ve Avrupa pazarında ortaya çıkarabilmeleri lazım. Eğer bunu tek başlarına yapamıyorlarsa, korkmadan bir partnerle çalışmalılar. Aksi takdirde, ayakta kalmak kolay olmadığı gibi mevcudu devam ettirmek de zor olabilir.

Sayı: 1115 - Sayı'nın Kapağı