KİRMASTIYA ALDIRAN YOK!

BURSA - CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, Mustafakemalpaşa ve bazı Karacabey köylerinden geçen, 165 bin dekarlık ekim alanını sulayan Kirmastı Çayını olumsuz etkileyen bor tesisleri için önerge verdiği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının analiz sonuçlarını açıklamak yerine çözüm için sorunu başka bakanlıklara atmasını eleştirdi. Tayan, "Sadece bazı yerlerin bilgilendirilip, kamuoyuna analiz ve çözüm konusunda bir açıklama yapılmaması manidardır dedi.
Turhan Tayanın Mustafakemalpaşa merkez arazileri ve 16 köyde ekilen domates, biber, mısır, kavun, karpuz, pancar, buğday, arpa, yulaf gibi ürünlerin sulandığı Kirmastı Çayının bor madeni işletmelerinden olumsuz etkilenmesi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına verdiği soru önergesine Bakan Mehdi Ekerden cevap geldi. Söz konusu bölgeden alınan toprak ve su analizlerinin Toprak-Bitki Analiz Laboratuarında yapıldığını ve sonuçların Ziraat Odası, Sulama Birliği, DSİ ve Halk Sağlığı Müdürlüğü ile paylaşıldığını ifade eden Bakan Eker, "Bakanlığımız görev alanı çerçevesinde bu konuda yerine getirilebilecek her hangi bir yaptırımımız yok dedi.
"SONUÇLAR NEDEN KAMUOYUYLA PAYLAŞILMIYOR?
Bakanlığa bor kirliliğinin önlenmesinin acil olduğunu ve çiftçinin önemli ölçüde zarar gördüğünü verdiği önergede belirten Tayan, gelen yanıtta su ve toprak örneklerinin analizlerinin yaptırılarak sonuçları hakkında bilgilendirilen kurumların ve bölgedeki çiftçilerin zaten bildikleri bir konuda bilgilendirilmeye değil Kirmastının temiz akması için yaptırıma ihtiyacı bulunduğuna vurgu yaptı. Bakanlıkça Mustafakemalpaşa Ziraat Odasına gönderilen ve daha önceki gibi sulama suyunda bor oranı yüksek çıkan analiz sonuçlarının önergeye verilen cevapta yer almamasını eleştiren ayrıca yaptırılan analiz sonuçlarının kamuoyuna açıklanmamasını da manidar olarak yorumlayan Tayan şunları söyledi:
"Kamuoyuna açıklanmayan Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı analiz raporunda da aşırı bor kirliliğinin teyit edilmiş olmasını fakat diğer bakanlıklara durumun bildirim dışında hiçbir eylemin ortaya konmaması büyük bir gaflettir. Maden işletmelerinin denetiminin Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, su kirliliği konusunun da Orman ve Su İşleri Bakanlığında olduğunu söyleyen Bakanlık, bir anlamda topu üzerinden atmaktadır, yapacağımız bir yaptırım yok demektedir. Burada tarımsal bir sorun vardır. Çiftçi, bor için başka, su için başka bakanlığa mı derdini anlatacaktır. Bakanlık sorunu çözeceğine yorgunu yokuşa sürmektedir. Çevre Bakanlığı ve Orman ve Su işleri Bakanlığı başka hükümetlere mi bağlıdır. Hükümet üyelerinin birbirinden haberi yok, il yöneticilerinin ise hiç bilgisi yok.

Sayı: 870 - Sayı'nın Kapağı